Papiri

Veležova kutija

Slavenka, kao Slavenka, napravi dobar posao – ona će njemu reći svoju tajnu, ako joj on otkrije tajnu Svemira. Stisak ruku i to je to – kažu da je djevojka službeno postala prva vještica u svijetu, ali da je Velež ispao naivan, jeste.
Kolumna / Kolumne | 06. 10. 2021. u 09:42 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema slavenskoj legendi, svi svjetski zanati su nastali nekako ovako:

Bog Velež (Wolos, Veleš) volio je raditi spačke, mostarskim rječnikom, bio je prava liska. Sasvim, dakle, razumljivo da se Mostaru najbliža planina zove upravo imenom šaljivdžije, spadala, sitnog varalice među bogovima. Nekako je... Prikladno.

Jednom tako prilikom dok je lelujao iznad slavenske šume ugleda mladu, lijepu djevojku kako se zaputila nešto tražiti u šumu, možda brati kakve bobice, gljive. Odluči napraviti spačku i malo uživati u njezinu prelijepom tijelu, vretenastu, vitkomu. Namrači nebo oblacima, računajući kako će kiša učiniti bijelu haljinu prozirnom. Eto, ne bi li se malo našalio, postidio djevojku, je li, ipak je on vragolasti bog Velež. No, kako to obično biva kod vragolana, dok se nebo namračilo, ipak je to proces, Velež je našao drugu spačku praviti u međuvremenu.

Vidjevši da se nebo namračuje, djevojka potraži utočište. Nađe tako jedno stablo u kojem je djetlić izdubio gnijezdo. Brzo se svuče i ugura haljinu netom prije prvih kapi.

Prolom oblaka je uslijedio, djevojka je gola čučala pod drvetom, nastojeći da se što manje skvasi, a opet, kako je brzo došla kiša, tako je brzo i stala. Djevojka se obriše rukama, a potom dobro iscijedi mokru kosu. Obuče se, i osim vlažne kose, ne bi ni rekao da je pokisla.

Dok se Velež vratio, djevojka je već brala šumske plodove, ali on je očekivao promrzlu, pokislu djevojke kojoj se bedra prkosno ocrtavaju na mokroj haljini. A ono, sve je bilo kao i prije, samo  je šuma izgledala svježije. Doleti k njoj, izbezumljen, preklinjući je da mu otkrije kako je ostala suha na kiši.

Slavenka, kao Slavenka, napravi dobar posao – ona će njemu reći svoju tajnu, ako joj on otkrije tajnu Svemira. Stisak ruku i to je to – kažu da je djevojka službeno postala prva vještica u svijetu, ali da je Velež ispao naivan, jeste.

Pandorina kutija

Nisu samo Slaveni imali simpatičan mit o postanku svijeta. Svojedobno Zeus je povjerio dvojici braće da napune Zemlju bićima. Dugotrajni posao je uglavnom radio Epimetej, neumorno je stvarao životinje dok Zemlja nije prštala od života, dok je drugi brat, Prometej, većinom svirao, pjevao, je li, što već rade umjetnici, pametuju. Brat ga prekori da je posao skoro gotov, a on nije napravio ništa, i ovaj, ne razmišljajući previše, doslovce prekopira božanski izgled i napravi čovjeka.

Kada je sve to ugledao Zeus, normalno da se razbjesnio, nimalo mu se nije sviđala ideja da su ljudi tako slični bogovima. Je li, kasnije će promijeniti mišljenje, barem kad su žene u pitanju. No kako bi kaznio braću, naredi Hefestu, bogu kovaču koji je pravio stvari i prenosio vijesti (stoga je i bog novinara), da napravi djevojku koja će prevariti braću. Ovaj napravi Pandoru, prelijepu, inteligentnu, šarmantnu i radoznalu djevojku. Odmah se prevari Epimetej i zaljubi se u krasoticu. Na vjenčanju im pokloni Zeus prelijepu kutiju, u kojoj se kriju tajne svijeta. Znao je Epimetej što je ta kutija pa je upozorio Pandoru da se okani kutije, ali nedaća je u radoznalosti, baš kao i kod Veleža. Morala je ona, naprosto morala poviriti što je unutra. I tada pusti iz kutije sve nedaće, bolesti, mržnju, glad, prijezir... ukratko, sav hejt svijeta.

Pandorini papiri

Baš su ove legende o tajnama svijeta, zapravo, ovu drugu, novinari iskoristili kako bi prezentirali svijetu dosad najveću kolekciju dokumentacije o off-shore računima svjetske elite. Ništa što mi dosad nismo znali, baš kao kod Veleža i Prometeja, ali sada udruženim radom nekih 150 medijskih kuća koje se bave istraživačkim novinarstvom na jednom mjestu imamo prilično opsežnu dokumentaciju sa transakcijama gotovo 30 tisuća off-shore kompanija. Upleteno je više od 300 političara, poznatih osoba, gospodarstvenika.

Prilično je jasno kako i otkud su se na listi pronašli primjerice kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, za čovjekom se vuče trag sumnjivih dealova, ili ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij, koji se prije bavio svačim, ponajviše komedijom.

Ipak, na listi su i političari uređenijih zemalja. Primjerice bivši britanski premijer Tony Blair, koji je uz pomoć bahreinskih vlasti kupio hotelčinu, a porez nije platio. Ili češki premijer Andrej Babiš, koji je na vlast došao obećavajući borbu protiv korupcije, a istodobno je poslovao u sivom.

Na listi svih svjetskih zala Pandorini papiri (pomalo pretenciozno nazvanoj, istina) pronašla su se i imena pjevačice Shakire, inače iz vrlo religiozne obitelji, dabome. No u nje samo hips don't lie, nije ništa rekla za ostale dijelove. Tu je opet, i pjevač Elton John, pa ti ipak na kraju nije jasno zašto je on uopće išta krio, ako je o sebi razotkrio i stvari koje nismo morali znati. Doslovce, ima film o njemu, s brdom tajni.

Veležovi papiri

Zanimljivo je da dvije skupine svjetskih političara nisu pretjerano prisutne na ovom znakovitom popisu. Primjerice, američkih političara gotovo da i nema na popisu. Sad, ono, na prvu ti je malo sumnjivo, ali onda se čovjek prisjeti da savezna država Delaware u sklopu svojih poslovnih projekata i službeno je postala dom za off-shore kompanije, uz niski porez i brojna rasterećenja  'pošteno' stečenog imutka. Tako da Amerikanci zapravo i ne moraju kriti lovu, u njih je sve to prema zakonu, otvoriš račun u Delawareu i sve OK.

S druge strane, Balkan, ovako prekopan preočitom korupcijom, svaki dan neka afera se iskopa, a i to je samo vrh ledenog brijega, pa ipak uspjeli smo na listi pronaći samo Sinišu Malog, srbijanskog ministra financija, i Milu Đukanovića, pwdsjednika Cwne Gowe. Za kralja Marlbora svi već znaju oklen lova, nije jasno ipak čemu ju je skrivao. Za Sinišu Malog se razotkrilo da ima nekakvih 24 stana u inozemstvu. Mislim, realno, šta će čovjeku 24 stana. Samo zamislim koliko susjeda dođe u nedjeljno popodne i kaže da mu je procurilo kupatilo. I koliko samo puta čovjek kreči stan. Patnja, brate, patnja. Mogao je skupljati pare, k'o sav normalan svijet. Dobro, možda ima fetiš na stanove. Ja se i s ovim jednim zabavih više nego želim.

Znači, nema apsolutno nijednog imena iz Bosne i Hercegovine. Ono, mi smo izmislili korupciju, još davno davno kad je Fikret Avdić Babo u onoj državi baratao off-shore marifetlucima. Kad je sve bilo naše, a Titin avion neki dan sletio u Mostar. I nema. Nema Hrvatske, a oni imaju prokletu avliju Remetinac. Nije ti jasno.

A onda, sjetiš se Sjedinjenih Američkih Država. U njih je to sve legalno. U nas je isto tako sve legalno. Snaš'o se čo'ek. Kako će bit predsjednik, kad u njegovom selu nije asfaltirao. 'ko jamio, jamio. I druge narodne mudrosti koje su nam davno već razotkrile. U nas je normalno da vlast krade. Da mulja. Da imaju vilčuge, hotele, helikoptere, zrakoplove, da upravljaju kisikom, u krajnjoj liniji.

Ali nije to normalno. Makar mi živimo u Veležovoj kutiji punoj zala i praktičnih spački. Hoću i ja da splačemo usta off-shore računima naših političara. Ono, barem marku da prebace tamo. A ne da nam jedan Fadil fadiliše kako će plaća biti 700 maraka. Hoće, jer prije je bio topli obrok i prijevoz, sad je sve plaća. I samo će biti porez veći. Odnosno, na kraju će i plaća biti manja od 700KM. Ne znam, ljudi, oni u Srpskoj barem iziđu na ulice. A mi u Veležovoj kutiji, što mi čekamo?!

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close