Pregled tjedna

U auto se sjelo, još samo preuzeti volan

Kolumna / Kolumne | 08. 05. 2017. u 07:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.5. – Ponedjeljak

Praznik rada. Neradnim početkom tjedna država, koja jedva zna koliko ima stanovnika i koja nikako da sama sebi prizna koliko ima nezaposlenih među građanima a koliko neradnika među vlastima, slavi rad. Umorni od zajedničkog nerada, i vlasti i građani, produžili su vikend.

2.5. – Utorak

Slavlje se nastavlja. Doduše, neki dijelovi zemlje službeno su proglasili da će skratiti praznikovanje, ali i to je, kao mnogo toga, samo na papiru.

Sarajevo bruji o okretanju janjeta u središtu grada. Svim silama se trudimo dokazati nekome da nismo seljaci, a pozicioniranjem vrijednosti u našim životima ispadamo mnogo gori. Dovoljno je samo pogledati koga smo stavili na razne vrhove u državi. Kad to vidimo, dobro je da sami sebe ne okrećemo na lomačama.

3.5. – Srijeda

Napokon radni dan u BiH. Počelo je najavom da će SDA odbiti prijedlog HDZ-a BiH i hrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a o izmjenama Izbornog zakona. Ne zna se što je gore – plasirati nešto na usvajanje znajući unaprijed da će biti odbijeno ili unaprijed odbiti zahtjev da se veliki problem u BiH riješi. No, navikli smo. Odbijanje je glavno oličenje bh politike.

4.5. – Četvrtak

Jedna osoba u Hercegovačko-neretvanskoj može posjedovati pet pištolja i sedam lovačkih pušaka. Što znači da jedna četveročlana obitelj, sa svim punoljetnim članovima, može posjedovati 48 komada oružja. To pak znači da ćemo, zahvaljujući dubokoumlju u Skupštini HNŽ-a imali male vojske na svakom koraku.

Neki se pak sjećaju Tita. Oni što su živjeli u njegovom vremenu spominju kako im je bilo dobro i da im nikad nije bilo gore. Oni koji su rođeni poslije njega, pljuju ga iako on ne može utjecati na njihovu budućnost. Možda bi bilo drugačije da pljuvačku troše na one koji im ovdje i sada rade o glavama i zbog kojih im je sve gore.

5.5. – Petak

Hrvatska čitav tjedan zabavlja regiju. Ne zna se tko koga podržava, ne zna se tko vlada, tko pada. Zna se samo da je dugo sanjana sloboda postala duga velika komedija.

6.5. – Subota

Rijeke žena slile su se na predavanje Sebije Izetbegović u Konjicu. Pričala je prva dama Bošnjaka i zdravlja o politici iz ženskog ugla. Rekla je kako je mokra, kako je nalakirala nokte i kako se trese na električnoj stolici.

Rekla je da nema pojma o kakvoj se aferi sa službenim automobilom priča. Rekla je da je posjeta Tuzli bila prekrasna. Kaže da ne zna ništa o glasinama da će se baciti u politiku i da je ona samo liječnik.

A nema se, budimo iskreni, što prva dama Bošnjaka i zdravlja bacati u politiku. Ona je već na zadnjem sjedalu politike. Odavno. Samo se čeka da preuzme volan.

7.5. – Nedjelja

I se dok Sebija samo vozi u politici, narod lagano puca. Ljudi se ubijaju, ubijaju svoje najbliže, pa sebe. Novine su pune samoubojstava, ubojstava i pokušaja oduzimanja svog ili nečijeg tuđeg života. Nikoga to ne brine. Izborni zakon je odbijen, povučen je vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Odnosi u Federaciji idu još jedan veliki korak unazad. Predizborne kampanje već su počele. A izbora ako bude, bude...

Kopirati
Drag cursor here to close