Pregled tjedna

Televizija izbacila Hrvate preko granice

Kolumna / Kolumne | 14. 12. 2015. u 08:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

7.12. – Ponedjeljak

U moru nebuloza u ovoj državi, BHT se potrudila za još jedan. Naime, državna televizija popodne je prikazala emisiju HRT-a 'Pogled preko granice – Hrvati u BiH'.

Kako bi valjda zadovoljila narod koji gunđa na uređivačku politiku te kuće, televizija iz BiH je prikazala ono što je susjedna država, iz svog ugla snimila o Hrvatima u toj zemlji. Bolje išta nego ništa, misli valjda BHRT dok joj na pamet ne pada da su ovim potezom još jednom Hrvate potjerali preko granice svojeg programa.
Čuvši u tuđoj emisiji izjave kakve se ne bi mogle dati u programu te kuće, mogli bi Hrvati početi plaćati TV-pretplatu.

8.12. – Utorak

SDA je oštro osudila uhićenje ratnog zapovjednika Armije BiH Sakiba Mahmuljina. Opet se potežu pitanja namještanja uhićenja i patriotizam se pripisuje samo jednoj strani. Zaboravlja se fraza, koja se poteže kad se glade koalicijski partneri i kad se lažu stranci, da smo prevladali sve mržnje zbog kojih smo i sipali olovo jedni u druge. I onda se potegne priča da se najviše mrze oni koji najviše vole BiH. Iako mjerilo mržnje i ljubavi, baš kao i tri istine, varira od toga u čijim je rukama vaga.

9.12. – Srijeda

''Istraživao sam ovaj slučaj čisto da utvrdim ima li zbilja moje odgovornosti, ali je nisam pronašao'', izjavio je Sakib Mahmuljin ratni zapovjednik 3. korpusa Armije BiH nakon što je pušten da se brani sa slobode od optužbi da je znao, a nije spriječio, zločine stranih ratnika u BiH.

Dakle, Mahmuljin je čisto onako malo čačkao po ubojstvima, koja se nisu trebala dogoditi. Pitanje je, ako je iščačkao, što nije ranije prijavio nekoga tko je odgovoran, ako on već nije.

''Bitno je prepoznati stvarne interese i razdvojiti ih od ukorijenjenih nacionalnih zabluda'', rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, u okviru konferencije u Europskom parlamentu povodom 20. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. Samo dan nakon što je njegova stranka izbacila politiku pred pravosuđe. Rekao je da se sve u BiH može riješiti do ljeta. 'Može' ne znači da mora i da hoće.

10.12. – Četvrtak

Da se vaga izjednači, SIPA je upala u neke institucije u Bosanskom Novom-Novom Gradu, gradu u kojeg zovu kako kome odgovara. Republika Srpska naljutila se na državu jer se državna policija umiješala u entitetsku policiju i jer se opet oni koji nešto vole udaraju nečijom mržnjom.

Kad je SIPA pod nekom drugom palicom upadala u institucije istog entiteta i istog ranga kao što je novogradska policija, nije bilo bunta i skandaloznog prekidanja veza u državi. Ili kad je upadala u redakciju sarajevskog nespretno redizajniranog Klixa, nije bilo petljanja jedne policije u drugu.

Jer, kao i tri istine i tri vage nadležnosti i ljubavi, tri su vage pravednosti. Dokazuje to i bunt kulturnjaka koji, kad je njima kapalo nisu vidjeli sporno ništa u dernecima pod krinkom kulture na svojoj strani. Sad kad je kapljica kulturnog novca prelila nečiju drugu čašu, diže se drvlje i kamenje. Baš nekako kulturno.

11.12. – Petak

Dok država ne priča sama sa sobom, odnosno dok Srpska ne priznaje pravo policiji, sudu i tužiteljstvu s državne razine da zadire u njezin teritorij, Denis Zvizdić na povijesnom susretu s Europskom unijom govori kako smo spremni na europski put. A njemu je za sretan put u Bruxelles provučena informacija da će uskoro letjeti s mjesta predsjedatelja Vijeća ministara.
Zvizdić, vjerojatno, ne vjeruje ni sam sebi dok Europljanima niže uspjehe koji su uspjesi samo na papiru. Jer u stvarnom svijetu, BiH niže samo šavove da ne pukne.

Nakon turneje, u kojoj je Europi obećano da ćemo riješiti sve što nas godinama lomi do sljedećeg ljeta, Predsjedništvo BiH boravilo je u Turskoj. Osim floskula o podršci i držanja za ruke, održan je sastanak i iza zatvorenih vrata. Što se govorilo, ostat će tajna. Javnost u BiH ionako više zanima novi Audi ispred zgrade Predsjedništva.

12.12. – Subota

Bosna i Hercegovina želi domaćinstvo Europskog prvenstva 2019. i 2020. godine u kategorijama U-17 i U-19 turnirima i za muškarce i za žene. Zemlja u kojoj djecu ubijaju golovi iz nekažnjenih javnih nabavki, u kojoj se sportske dvorane grade 30 godina, u kojoj klubovi svako malo plaćaju kazne zbog navijača i u kojoj navijači navijaju jer ne mogu pronaći druge idole osim 11 zadihanih, udomit će djecu iz europskih zemalja koja vjeruju u sport. U nas ih tjeraju da vjeruju u kladionice.

13.12. – Nedjelja

U laži su kratki brojevi. Naime, predsjedatelj Vijeća ministara, Denis Zvizdić, kojem su puna usta Europe, i obrnuto, izjavio i kako je ''Vijeće ministara jednoglasno usvojilo 750 dokumenata koji se odnose na vladavinu prava, put BiH ka Europskoj uniji i ekonomske reforme''.

No, oni koji broje – portal Istinomjer.ba - izbrojao je samo 58 dokumenata. Znan Zvizdić da se u BiH ne odgovara ni za veće laži i brojke.

Kopirati
Drag cursor here to close