ReadMe.txt

Svemu dođe kraj osim bh. tragedijama

I nešto kad pogledam, osobno, ja ne pamtim život osim ove bijede što nam nacionalne daju na kapaljku.
Kolumna / Kolumne | 08. 05. 2019. u 09:39 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oprostite mi na pomalo stručnom tekstu ove hefte, ali tko god je imao kompjuter početkom milenija, sasvim uredno barata ovim pojmovima. Dakle, ima nas podosta.

Sjećam se, dok se još teško mogao nabaviti HBO u Bosni i Hercegovini, ne zato što je skup, nego nisi ga mogao platiti jer banke nisu dopuštale, da sam počeo pratiti neku novu blesavu seriju sa zmajevima, neku epsku dramu. Bila su to vremena Dadilje Fine na RTL-u, Vize na FTV-u, FTP-a na Monetu, zlatno doba Kickassa i Piratea, doba kad nisi samo klikao na seriju da je pogledaš, nego si prvo morao s Rapidsharea skinuti dijelove .rar dokumenta pa ih spajati kasnije. Kad sve pribaviš, bilo je isto pitanje imaš li sve kodeke ili neće biti zvuka, ili će slika trzati. Razumio se tada ljubitelj filmova i serija i u matroške i u progresivne linije ekrana, imao si kući zalihu DVD-ova sa serijama i krekali se i Windowsi i Nero, a svi su filmofili bili noćne ptice jer tadašnji katodni i TFT ekrani nisu se uspješno borili sa sunčevom ilitiga dnevnom svjetlošću. I knjige su se tada čitale, kopirale, dijelile, mijenjale. Sjećam se kod ovog epskog serijala da ludi Martin imaše nezgodnu naviku početi poglavlje s „on” ili „ona” pa tek na trećoj stranici skontaš da priča o Eddardu Starku.

Pričam kao da mi je 300 godina

Danas mi je stoga zabavno, pomalo smiješno, gledati kako se serijal Igre prijestolja na malim ekranima nakon gotovo desetljeća privodi kraju i kako publika uspije primijetiti greške u realizaciji poput Starbucks kave na stolu u Zimovrelu (Winterfellu), to tad nije bilo niti lako uočiti, naime, kad su išle prve sezone nije bilo ni procesorske snage ni internetskih paketa pa si nerijetko noćne scene razabirao u obliku kvadratića modrozelene, sivoplave i crne. A danas imaš ovih tiviboksova za manje od stomaraka, vrte sve na onim svojim heksa-, okta- i deka- korovima.

I nije ti jasno što ti sad zvocaju kad podijeliš spoilere, kad pričaš o detaljima iz epizoda, nama je to nomadne bio intro, tko prvi pogleda, najavljuje drugima dobru epizodu. Halo, bi li itko znao za Nadreaaliste da se nisu epizode prepričavale, učile napamet, komentirale?! Ovi Millenialsi sve izvrnuli naopačke, prije nas učilo da ne pričamo sa strancima, a ni u ludilu da probamo ući u kola nepoznate osobe, danas zoveš Uber da te totalni stranac vozi na drugi kraj svijeta i još mu platiš. Prije ti doživljaj bio kad u butiku nađeš nešto specifično pa kupiš, sad svi preko interneta kupuju robu, ako ne preko interneta, nađu svi lajkati iste influensere i onda svi kupe istu robu u Zari, Bershki, Lindexu, Tomu Tailoru, jest, i mi smo starke smatrali radnom robom kad pereš tepihe, a ono sad se ženi i udava u starkama. Sve se izmijenilo otkako sam počeo pratiti zmajeve.

Ponajviše se izmijenilo što sam tada uživao u seriji i svak mi se rugao šta to gledaš, *ebli te zmajevi, a danas ja jedini budala što jedva čekam da završi serijal. Bolan, dosadilo više gledat pizduna Đejmija kako trči za sestrinim skutim, a i ona mala sijeda ispijačica kava, mogao si se zakleti u njenu pravednost, a sad bi da je nećak ženi. Čovječe, i to nam je bilo sablasno prije deset godina, a vidi sad. 

Na svijetu samo mijena stalna jest

Tugaljivo je gledati, naime, da sad presiječem lagano otkrivanje detalja Igre prijestolja za sve vas koji još niste gledali, a panično se bojite informacija... Znači u deset godina dosadile i Igre prijestolja, iščekivanja ponedjeljkom ili nedjeljom u noći. Da pošteno kažem, prve dvije sezone su me vezivale za ekran, a danas ne trčim pogledati, osim da iz ćeifa izvalim kakav spoiler, ono namjerno, jer sam šupčina. Dosadili zmajevi, navikli smo se na Martina, dobro, onima koji su ga ranije čitali, nije nikad ni bio faktor iznenađenja, uvijek je bio brutalan i iskren, bez lažnih moralnih lekcija.

Znači, zaboravili se Prijatelji, Dosjei X, Breaking Bad, zabravit će se i Igre prijestolja. Samo, sad najozbiljnije kažem, računam nešto, dogodine je 30 punih godina od nastanka koalicije SDA-HDZ s onima trećim. I nešto kad pogledam, osobno, ja ne pamtim život osim ove bijede što nam nacionalne daju na kapaljku.  I njihovih redovitih koalicija i glumljenih sukoba, lokalne igre fotelja, bogaćenja male skupine petljaroša i lažova, kofol velikih moralista, a ono bi se tetkom vlastitom oženili da im zatreba. I nije mi jasno, dosade vam vrhunske televizijske serije, eto neke sam i nabrojao, ali svejedno tri već desetljeća oni vam nisu dosadili.

Nema danas moralne poduke u tjednom mi razmišljanju. Evo i sam kontam je li bio neki ReadMe.txt dokument u kojem je bila uputa kako postupati s HDZ.zip i SDA.rar i convert SDS to SNSD, antivirus Komshu i rootkit SDP... jesmo li fulali negdje nešto? Je li nam ostao neki forum nepročitani, dajte da vratimo onaj Forum Bljesak Info, vadi diskove iz ladica, da tražimo đe smo zajebali!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close