Glasačko tijelo u stampedu

Sve je OK osim Korala

Neki dan smo i mi ovdje objavili – 'Zmaj od Šipova pustio stoku u grad'. Iako na prvu zvuči kao presedan i vrhunac primitivizma, Ilija Grahovac, kako je Zmaju pravo ime, nije ni prvi, a ni zadnji koji je to učinio.
Kolumna / Kolumne | 29. 03. 2018. u 10:14 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stoka u gradu je u nas uobičajena pojava. Vidite je svaki dan, plazi po ulici, bode se u prometu, pljuje po pločnicima, preživa oko brzogriza, smrdi po zgradama, grokće za šalterima.

Tragove joj nalazite oko kontejnera, na travnjacima, po drveću. Nije Zmaj od Šipova ni prvi ni zadnji koji je pustio stoku u grad, ali je lijep primjer što se događa kada krhke društvene norme potpuno popuste. Kad ponestane stida, kad se još malo tko srami srama, kad obraz dobije dupli đon, a primitivci zajašu na vlast.

Uostalom, nije li Zmaj od Šipova miljenik naroda, zvijezda Youtubea i reality programa? Nije li Zmaj citiran i gledan na „repeat“? Niste li ga i sami „šerali“? Niste li jednoj lokalnoj pojavi dali širok publicitet, sirovinu pogurali u „prajmtajm“, tamo gdje su nekad sjedili ipak ozbiljniji i kulturniji?

Niste li ga okuražili da „baš me briga“ stav kakav je trenirao na malobrojnim suseljanima proširi na širu zajednicu i, u konačnici, spusti u sred grada? Kažeš, ipak je to samo malo i nebitno Šipovo? Razmisli još jednom -  ima li suštinske razlike kad vidiš Sarajevo ili Mostar? U njima nema zmajeva i njihove stoke? U njima nema ispaše na betonu i asfaltu?

Nije li Zmaj od Šipova još jedna inkarnacija narodne volje, koja nam tolike godine nameće političare na „repeat“, vazda iste face, kojima smo se bome ispočetka isto znali smijati, a koje su s televizije sletjele i na Youtube, pa ih „šeramo“ dok nam prodaju jednu te istu šuplju tolike godine.  Posebno kada, za promjenu i pred izbore, neki od njih velikim i teškim riječima prijete, radeći to upravo krkanski i s bezrezervnim „baš me briga, poslije mene potop“, da ne kažem na nivou Ilije Grahovca?

To što je Ilija pustio stoku u grad dokaz je da smo odavno otišli u neku stvar, da živimo u zemlji u kojoj norme postoje samo za neke, a za druge su tu da ih lakonski krše. Ili da ih je je jednostavno „baš briga“.

Zmajevo spuštanje stoke u grad, ponavljam, nije prva i jedina akcija tog tipa, mnogo se ozbiljnijih i u konačnici pogubnijih spuštanja stoke događalo kroz našu, nažalost, uzbudljivu povijest, ali je veoma jasna i nedvosmislena ilustracija svima kojima do sad nije to bilo jasno i koji nisu primijetili sva ta stampeda, krda i grla koja su odavno već u gradovima. 

P.S.

Ne tako davno, prošle godine, čini mi se, Zmaj od Šipova najavio je osnivanje vlastite političke stranke. Ne znam dokle je dogurao taj projekt, ali daje do znanja kako je glasače već pronašao.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close