Bez kamata

Smisao u besmislu: Kredit za odabrane

Nitko nije u silnim upiranjem prstom uperio nečisti kažiprst u sebe i rekao kako snosi dio krivnje za odlazak, i kako neposustajanje u vladavini pod krinkom boljeg za svoj narod i svoje birače dok trpa sebi i svojima u nikad zasićene džepove, gura os
Kolumna / Kolumne | 20. 02. 2018. u 14:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zna Bosna i Hercegovina nekad biti i pri vrhu. Ali obično bude pri vrhu dna. Službeno je, naime, objavljeno kako je BiH na 16. mjestu u svijetu, od ukupno 214 zemalja obuhvaćenih brojanjem, po stopi emigracije u odnosu na broj stanovnika u zemlji.

Iako se oduvijek bježalo s ovih prostora natopljenih krvlju i izloženih vjetrovima koji ne moraju puhati blizu da bi se talasalo, isti podaci pokazuju kako su 2016. i 2017. godina zabilježile najveći broj odlazaka. A kad se krene brojati u 2018., ni njoj neće biti odlazeće mane.

Jedno od razbacivanja brojkama kaže da je zemlju napustilo 80.000 mladih. Drugo kako je u posljednjih pet godina BiH napustilo oko 150.000 ljudi. Što se tiče službenih crnih prognoza, Migracijski profil BiH za 2016. godinu, kojeg je načinilo Ministarstvo sigurnosti BiH u travnju 2017. kaže da je ''većina stanovništva BiH nezadovoljna životom u državi, a 50% stanovništva bi napustilo BiH i radili bi u inozemstvu, što je ujedno i najveći postotak u usporedbi sa zemljama jugoistočne Europe''. Neki od onih koje su pitali zašto su otišli rekli su kako su čak 15 godina tražili posao u struci.

Dakle, ovo nešto nabacanih brojki je slika zemlje kojom vladaju, žele nastaviti vladati i žele vladati razne, nove i stare usijane glave. No, nitko od njih, u silnim predizbornim svađama koje su krenule prije službene predizborne pljuvačine, niti slovom nije spomenuo činjenicu da bi dok se odaberu, presaberu, zacrtaju ciljeve, podijele plijen i zasjednu, mogli vladati samo onima što na državnim jaslama, poput štetočina, jedu proračun.

Nitko nije u silnim upiranjem prstom uperio nečisti kažiprst u sebe i rekao kako snosi dio krivnje za odlazak, i kako neposustajanje u vladavini pod krinkom boljeg za svoj narod i svoje birače dok trpa sebi i svojima u nikad zasićene džepove, gura osviještene ljude pod tuđa neba.

Neće nitko od vladajućih priznati kako je sramotno što se dječji doplatci svedu na brojku koja se donositeljima zakona nalazi iza trećeg zareza niti će znati i htjeti spriječiti da se svi budući poticaji podijele opet onima kojima negdje netko sjedi malo na višem od onih koji pužu i puzajući napuštaju njihovu obećanju zemlju.

Kredit mladima za kupovinu stana, kojeg bi sljedećeg mjeseca trebala ''pustiti'' vlada, bit će prvi ispit i pokazatelj je li riječ o stvarnoj želji ili o posljednjem šutanju u dupe onih koji su željeli ostati. Dokazali su nam to poticaji za zapošljavanja i pokretanje poslova. Poznajući naša posla, vrlo je vjerojatno da će do kredita doći oni kojima će ga netko namjestiti i da je starosna granica mladosti podignuta na 40 godina upravo zbog nekih ''nesmještenih'' tatinih sinova. Vrlo je vjerojatno da će i sva pisanja o tome biti ugušena tvrdnjama kako neprijatelji opet pišu samo da oblate, a da će do tada netko upisivati još jednu nekretninu i vraćati olako kredit jer ima od čega.

Oni što pužu prema izlazu, ostavljat će za sobom dječje doplatke od tridesetak maraka, račune potrepština koje su morali zbaviti bolnici i odbijenice stare 15 godina kao dokaz traženja smisla. A smisao se u ovom besmislu ne može vratiti ni na rate ni bez kamata.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close