Pregled tjedna

Slobodno zveckanje lancima

Dok se šuška o stranačkim ljubavima koje će ugrijati koalicijska dupeta, glasno se klikće uspostavi državnog Doma naroda u kojeg će zasjesti oni koji uvijek tvrde da im nije do sjedenja.
Kolumna / Kolumne | 04. 03. 2019. u 10:25 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.3. – Ponedjeljak

Vjetrovi su, baš kao nedavno snjegovi, pokazali kako unatoč brojnim najavama i paljenjima alarma neke službe nikako da budu u službi bilo čega osim jedenja proračuna.

Poludjeli su, napokon, mostarski novinari optuživši odgovorne da se unatoč olujnom nevremenu koje je tražilo malo ozbiljniju reakciju. Naime, telefoni su zvonili po uredima pred kojima stoje natpisi o brigama, ali se na njih nitko nije javljao. Opravdanje javnosti je pojednostavljeno – radno vrijeme, ma kako puhalo i padalo, ma koliko ljudi bilo ozlijeđeno, mora se poštivati.  

Da barem u svemu drugom poštuju pravila. Barem kad su javne nabavke u pitanju.

SDA traži prijatelje za koaliciju. Spremni su oprostiti, čini se, sve svakome. BiH se hvali poslanim odgovorima u Bruxelles. Pitanja su ipak ostala u zemlji.

26.3. – Utorak

U posljednjih pet godina BiH je napustilo 173.000 ljudi. To je, kako kažu oni što nas zatrpavaju brojkama, skoro 50 tisuća obitelji. Oni koji nam šute o brojkama a zatrpavaju nas besmislima svojih propagandi, skrivaju da je i na odlasku zarađuju. Čak 40 milijuna KM država je naplatila to što joj je netko zauvijek rekao Zbogom!.

Istodobno, Mostarce, koje sudeći po izgledu grana ništa ne može iznenaditi, iznenadila je snimka drogiranja u blizini škole.

27.3. – Srijeda

Tiho se provlači priča kako stranci pritišću naše nepritisnute da se napokon prihvate posla oko mijenjanja izbornog zakona koji nam je toliko puta stao na put i ispriječio se između nas što se volimo ispriječiti jedni pred druge.

Tiho se provukla i priča da u jednoj sekundi korupcija pojede skoro 50 KM. Provukla se tiho i priča kako federalni Fond za zaštitu okoliša našu prirodu zaštitio sa 14 milijuna KM. Sjeća li se netko projekta članaka u medijima koji su trebali govoriti o čistoj prirodi a masno su plaćeni na natječajima?. Ne sjeća? Nije ni čudo, jer zaštita okoliša vrlo lako isprlja natječaje, a prirodu ostavi onakvom kakva jeste.

Ne zanima to nikoga, baš kao ni vijest da su odgovori na upitnik, kojima se dičimo, puni odgovora – ne znamo!

A i bolje da ne znamo.

28.3. – Četvrtak

Mostarci mogu odahnuti. Dvojac sa snimke koja ih je zgrozila, kažnjen je, a rasprava o proračunu prošla je bez incidenata i buntova o tome kako grad trpa previše u džepove u koje ne možemo zaviriti.

Dok se šuška o stranačkim ljubavima koje će ugrijati koalicijska dupeta, glasno se klikće uspostavi državnog Doma naroda u kojeg će zasjesti oni koji uvijek tvrde da im nije do sjedenja. Zastupnici državnog parlamenta osigurali su se da nećemo na tv-ekranima gledati kako izgleda njihov rad.

Država je još jedan posljednji dan veljače iskoristila da pokaže kako je nakaradna. Krnji sastav Predsjedništva proslavio je Dan neovisnosti na krnjem prijemu.

1.3. – Petak

Kofol država kofol slavi Dan neovisnosti. Dok nam s jedne strane maštoviti političari govore kako smo prestali biti robovi, mi zveckamo lancima.

Majke u Mostaru su prosvjedovale. Iza prosvjeda će ostati plišane lutke razbacane na ulici. Odgovora neće biti.

2.3. – Subota

Velika akcija čišćenja Mostara niti je bila velika niti akcija. Dosadilo je valjda ljudima solidarizirati se s neradom onih koji se ne javljaju na telefone i spremno diktiraju brojeve drugih odjela perući svoju odgovornost u piramidi vladavine.

Ako je suditi po ulicama, čini se da su tete iz mjesnih zajednica opet bile glasne: Čistite tamo gdje se vidi!

3.3. – Nedjelja

Sve su prilike, a u nas su sve prilike neprilike, da neće ići glatko s prvim čovjekom Vijeća ministara. Natezat ćemo se, po tko zna koji put oko viših ciljeva, a niže će se grane ogoliti do kosti. Nije bitan plijen, važno je da se polako slažu kockice za grickanje proračuna.

Pripremamo se za maskenbale. Maske su spremne. Iako ne bi bilo loše da ih jednom, bar na kratko, skinemo.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close