Klizna situacija

SDAluci: Zelena tvornica užasa

Bosna i Hercegovina po mjeri SDA je - nepodnošljiva
Kolumna / Kolumne | 19. 06. 2020. u 09:40 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako su Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica destruktivne po Bosnu i Hercegovinu, onda je Stranka demokratske akcije konstruktivna ali za nepodnošljivu Bosnu i Hercegovinu. Govore o tome, ovom posljednjem, friški, maloprije ubrani primjeri iz stvarnosti koja će, tek kada se popravi, biti samo loša.

Asima Sarajlića, vrlo vjerovatno, ne poznajete lično, ali ga se sjećate iz najmanje dvije krasne afere. Prva je skoro zaboravljena: ona u kojoj su on i njegov stranački kolega, Amir Zukić, prodavali radna mjesta u javnim firmama, koristeći se uticajem kojeg su kao visokopozicionirani članovi SDA imali. Druga se, kako se to već kaže, još nije ni ohladila: Asim Sarajlić, tadašnji generalni sekretar SDA i, prema vlastitim riječima, prvi do Bakira Izetbegovića, režirao je izbor Fikreta Prevljaka za šefa stranke u Kantonu Sarajevo, vrbujući političke protivnike i njihove glasače, nudeći zauzvrat zapošljavanje u javnoj službi.

Nakon što je otkriven, Sarajlić je podnio ostavku na stranačke funkcije, one što, inače, mogu i ne moraju govoriti o nečijem uticaju u partijskim strukturama. Sve je druge, kao i poziciju prvog do Bakira, zadržao. Mađu ostalima – što bi stvarno bilo groteskono da nije tragično – i onu člana Zajedničke Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tijela na čijem je čelu lider Socijaldemokratske partije BiH, Nermin Nikšić.

„Kolege iz SNSD-a i HDZ su podržali Nikšića. On očito želi da dobije neku političku bitku, ali ne vjerujem da će je dobiti. Ovo je postalo predmet političkih rasprava u BiH. Govorimo o poništenoj diplomi gospodina Mehmedagića, a ne govorimo uopće o uspjesima te službe, o radu, o priznanjima koje dobija do svojih partnera. Ovo se danas pretvorilo u političku debatu sa unaprijed pripremljenim zaključcima. Ova komisija je zadužena za nadzor nad radom i direktora i svakako da je pitanje diplome vrlo bitno pitanje ali očito je da je iskorišteno u političke svrhe. Očito su ovdje neki drugi interesi i ciljevi nekih nalogodavaca koji ne sjede ovdje u parlamentarnim klupama u Parlamentu. Kome je u interesu da ruši OSA-u koja ima zapažene rezultate“, kazao je Sarajlić nakon sjednice Komisije na kojoj je od direktora OSA-e, Osmana Mehmedagića, zatraženo da u roku od sedam dana dostavi fakultetsku diplomu čije je posjedovanje uslov da se bude na mjestu na kojem Osmica jeste.

Tako, eto, dokazano amoralni Sarajlić, osim što sjedi u važnom parlamentarnom tijelu koje treba paziti da tajna služba ne bude moderno opremljena stranačka milicija, još i relativizira moguće Mehmedagićevo neispunjavanje uslova za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

Pitanje je, normalno retoričko, da li bi Asim Sarajlić dopustio da mu slijepo crijevo operira doktor koji, istina, nije ubio niti jednog pacijenta kojeg je otvarao, samo što nikada nikome mije pokazao valjanu potvrdu o završenoj školi?

„Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji“, saopćili su iz SDA nakon što je, uz ostale, priveden i u vikend pritvoru zadržan premijer Federacije Fadil Novalić, istraživan zbog uloge u nabavci respiratora preko „onog Fikreta maline“.

Toga se već sjećate, nije davno bilo: držanje Novalića iza rešetaka Stranka demokratske akcije je predstavila kao napad na BiH, Bošnjake, žrtve genocida i Kulu Husein-kapetana Gradaščevića. Bačenih deset i pol miliona maraka na skalameriju koju niti ko hoće, niti kome treba, spominjali nisu.

„Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafu Ružnića da podnese neopozivu ostavku i suoči se s posljedicama narušenog autoriteta nakon što je u jučerašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšen Ružnićev savjetnik Mirsad Topčagić“, pisalo je u „Dnevnom avazu“ prije neki dan.

„Obrazloženje Tužilaštva USK, koje kao razlog hapšenja Mirsada Topčagića navodi da je imenovani, koristeći službeni položaj, vršio pritisak na ministra Omerdića, pokazatelj je da A-SDA koristi mehanizme vlasti isključivo s ciljem prikrivanja različitih kriminalnih radnji iza kojih stoje njihovi kadrovi“, saopćili su iz Kantonalnog odbora SDA u Unsko-sanskom kantonu.

Topčagića je, inače, baš kao i premijera FBiH, privela SIPA, dok je njegov šef, Mustafa Ružić, poput Topčagića i Novalića – Bošnjak. Samo, eto, nije iz SDA, već iz A-SDA. Nekada je, vidimo, i prvo slovo abecede dovoljno da se državni udar, atak na Bošnjake i sve što već ide, razlikuju od manifestacije postojanja takozvane pravne države.

Pitanje je, normalno retoričko, smeta li Izetbegoviću to što A-SDA „koristi mehanizme vlasti isključivo s ciljem prikrivanja različitih kriminalnih radnji iza kojih stoje njihovi kadrovi“ ili smatra da samo prva, prava, originalna SDA, s punim pravom „koristi mehanizme vlasti isključivo s ciljem prikrivanja različitih kriminalnih radnji iza kojih stoje njihovi kadrovi“?

Dragan Čović i Bakir Izetbegović su se, konačno, dogovorili da se u Mostaru održe lokalni izbori. Kako je ko prošao u tom procesu, najbolje govore izjave koje su dali nakon što ih je četa ambasadora i raznoraznih predstavnika nečega međunarodnog pustila pred mikrofone i kamere. Predsjednik SDA je, da skratimo, kazao kako se nada da će neke buduće generacije pronaći bolje rješenje, dok je neprikosnoveni šef HDZ-a BiH i vlasnik HNS isijavao zadovoljstvo.

Pitanje je, normalno retoričko, šta bi bilo da su navlas isti sporazum s Čovićem potpisali Fahrudin Radončić ili Nermin Nikšić i koliko bi, ali tačno, Stranci demokratske akcije trebalo vremena da ih proglasi pučistima, napadačima na BiH, Bošnjake, žrtve genocida i Kulu Husein-kapetana Gradaščevića?

Sličnih je primjera nedosljednosti koliko kome treba: od branjenja svojih nasilnika jer su, zaboga, bili u ratu, preko opraštanja dezerterstva vlastitim članovima i istovremenog laganja o tome da je Predrag Kojović rat proveo u Beogradu, pa do, eto, prigodnog sjećanja na sarajevske partizane i nešto ranijeg imenovanja škola i ulica po ustaškim došupnicima i deklariranim antisemitima. I svi oni, ti primjeri, govore isto: to što SDA nije jedini dio kancerogenog tkiva Bosne i Hercegovine, ne znači da čini manje štete i izaziva blaže posljedice od ostalih metastaza.

Onaj kome to treba objašnjavati i nakon najmanje četvrt stoljeća, tome pomoći nema. Kao što je nema ni nama, jer i ignoranti – da, riječ je o ignoranciji, jer nema onoga ko danas može reći da o svemu navedenom ne zna ili ne može saznati – imaju pravo glasa i njime na životu održavaju drštvance što „koristi mehanizme vlasti isključivo s ciljem prikrivanja različitih kriminalnih radnji iza kojih stoje njihovi kadrovi“, tražeći od sunarodnjaka da ostanu nijemi i slijepi, a od ostalih... Ma zaboli ih za ostale, da se ne lažemo.   

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close