Klizna situacija

SCH-a demokratija: Legitimni poremećaj ponašanja

Ovo što slijedi je krajnji stadij ludila u zemlji u kojoj je došlo do zbira svih ludila na jednom mjestu
Kolumna / Kolumne | 29. 03. 2019. u 09:55 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga ljeta bit će punih trideset i šest godina otkako je sarajevski band SCH-a seriju svojih koncerata najavio plakatima na kojima je bila uvećana otpusnica iz bolnice sa dijagnozom shizofrenije, bolesti od koje je osnivač te grupe, Senad Hadžimusić Teno, obolio prije nego se potpuno posvetio muzici.

Za tri godine, ukoliko ih svi skupa živi dočekamo, istim se plakatom, samo za zatamnjenim imenom pacijenta, mogu najaviti opći izbori u Bosni i Hercegovini. Obmane, bolesne ideje i nerazuman govor – što su sve simptomi oboljenja čija je skraćenica SCH-a – konstanta su ovdašnje politike, odnosno onoga što se tako predstavlja.

Da je Bakir Izetbegović pola energije uložene u uvlačenje Željka Komšića u vlast potrošio na, recimo, treniranje karatea, bio bi po stare dane reprezentativac Bosne i Hercegovine. No, eto, nije i sada se, umjesto koalicije SDA-SBB-HDZ-SNSD, očekuje ona u kojoj nema mjesta za Fahrudina Radončića.

Niko, naravno, ne može garantirati da bi s njim nešto, bilo šta, išlo na bolje, od krpljenja asfalta do održavanja želje da se priđe NATO-u i EU, ali ovo što slijedi je, nestručno rečeno, krajnji stadij ludila u zemlji u kojoj je, da parafraziramo estradnog beogradskog kriminalca Kristijana Golubovića, došlo do zbira svih ludila na jednom mjestu.

Predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, i potpredsjednica HDZ-a 1990, Diana Zelenika, imaju malo toga, ako imaju išta, zajedničkog. Njihov doživljaj bliske prošlosti i sadašnjosti, baš kao i viđenje budućnosti, u putu se ne sreću. Oboje su, međutim, o novoj vlasti rekli gotovo sve što treba znati.

„Iz ove priče proizlazi da Željko Komšić više nije 'persona non grata'. Ne znam kako se to izbrisalo odjednom i ne znam da li će se bristati ukoliko dođe do koalicije DF-a i HDZ-a BiH u općinama koje su Komšića proglasile 'personom non grata'. Ne znam ni kako ostvariti tu koaliciju i kako je nazvati - da li je to programska koalicija, da li je to nacionalna koalicija ili neka koalicija koja nastoji sačuvati BiH. U kampanji su svi državotvorni i svi su najviše voljeli BiH, ne znam šta im odjednom bi“, izjavila je dr. Zelenika, komentirajući najavljenu saradnju HDZ-a i DF-a.

„SDP ne želi biti dio bilo kojeg etničkog bloka, niti će bilo kome služiti kao žirant za nefunkcioniranje vlasti i ispunjavanje želja rušitelja države za blokiranjem euroatlantskog puta i sprječavanjem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava", kazao je Nikšić, osvrčući se na odluku Željka Komšića da, kao, samo započne pregovore o ulasku u vlast za koju se sprema otkako je ono SDA objavila da je pobijedio na izborima, dok je šarolika medijska mreža u međuvremenu učinila sve što je mogla da seslučajno ne predomisli.

Novu će vlast, dakle, činiti stranka – HDZ Dragana Čovića - čiji su gradski i općinski vijećnici, gdje god su mogli, Željka Komšića proglasili nepoželjnim i partija Željka Komšića, čiji je izborni cilj bio da spriječi ulazak Dragana Čovića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Također, novu će vlast činiti Stranka demokratske akcije koja je, nema tome puno, najavila zahtjev za promjenom imena Republike Srpske, te Savez nezavisnih socijaldemokrata kojeg, je li, vodi Milorad Dodik - privremeno raspoređen na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – u čijem su se skorom govoru u Nišu, na obilježavanju obljetnice NATO udara na Srbiju, utrkivale riječi najave odvajanja RS-a i brisanja ionako premekane granice na Drini.

Tu, novu vlast, činit će SDA od koje ponajviše ovisi promjena izbornog zakona u BiH, što je Čovićev navodni uslov svih uslova, te HDZ koja svoju pregovaračku poziciju gradi tako što je ruši oživljavanjem i održavanjem nekakvog Sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, četvrtog po redu, a da niko živ nema pojma kada su bila prethodna tri i čemu su tačno služila.

Istu tu novu vlast sačinjavat će stranka – Demokratska fronta - koja se zalaže za građansku umjesto etničke reprezentacije, potiho traži ukidanje entiteta i bezrezervno je za pristup BiH NATO-u, a partneri će jojbiti HDZ koji insistira na etničkoj reprezentaciji, pokazuje akutne simptome udobolje za NATO i o RS-u ima isto mišljenje kao SNSD, te Milorad Dodik koji se osipa od mogućeg pristupa BiH NATO-u, od Komšićeve građanštine doživljava nervne napada i povremeno prijeti izvođenjem policije na granice Republike Srpske.

Od možda ne sutra, ali za nekoliko dana, na istom se poslu trebaju naći taj Komšićev DF i SDA, partija u čijim je najjačim godinama Hrvat mogao biti direktor samo jednog javnog preduzeća u Sarajevu – onog pogrebnog. Življe firme i veće kase držali su i pustošili pravovjerni prvoborci kontrarevolucije.

Pola godine nakon općih izbora saradnju bi trebala ozvaničiti grupa ljudi koja obilježava Bitku na Sutjesci i koristi godišnjicu Bleiburga da žali za kvislinškom NDH-a, skuplja Titove biste i ulice i škole naziva po Mustafi Busuladžiću, zaklinje se u antifašizam i dopušta četničke parade po Istočnoj Bosni, zagovara vojnu neutralnost i ulazak u NATO, čuva duh ZAVNOBiH-a i protivi se konstitutivnosti koju je propisao, propagira pristup Bosne i Hercegovine EU i najavljuje raspad iste te Bosne i Hercegovine, uzurpira sjećanje na masovne zločine i genocid i negira presude Tribunala u Haagu...

Senad Hadžimusić Teno je od svoje bolesti koja se, da ponovimo, manifestira i obmanama, nerazumljivim govorom i bolesnim idejama, napravio band SCH i umjetnost, a mi – jer nisu ni sadašnji ni budući vladari sami sebe izabrali – uređenje u kojem je svaki oblik ponašanja društveno prihvatljiv, bez obzira na ono što je bilo prije i što će biti poslije. O tome su, da se podsjetimo, ironično i tačno govorili i Nermin Nikšić i Diana Zelenika.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close