Samo lagano

Sarajevski šanker razgolitio bh veze

Kolumna / Kolumne | 25. 04. 2017. u 08:33 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi su ovdje došli preko veze. Neću ti lagati, i ja sam isto došao preko veze'', govori mi konobar jednog sarajevskog hotela perući u šanku lagano i bezbrižno čaše dok njegove kolege lete na sve strane jer neka strana firma slavi deset godina poslovanja u BiH.

Dok oni namiruju strance, doduše pod budnom okom čovjeka koji bilježi što se sve iznosi iz šanka, šankeru se nigdje ne žuri. Okružen stotinama čaša ne trza na galamu kolega kako je spor, kako su mu oprane čaše prljave i kako bi trebao požuriti.

On, pak, dijeli svoj život sa mnom. Završio je, kaže, neku poslovnu školu, ali eto, uspio se ugurati na ovo mjesto i dobro mu je. Pazi, govori tiše, samo da posluša što mu glavni kaže. Ostali ga ne zanimaju. Oni su, svjestan je valjda, kao i on, tu preko veze.

A ja pokušavam dokučiti je li njegova veza bolja time što ga je zapalo mjesto perača u šanku, koji je brz popit bh reformi, ili je bolja veza onih koji troše cipele i paze da ih promatrač sa šanka ne vidi da naplaćuju nešto što ne bi trebali.

Ne zna moj šanker bi li se odlučio na odlazak. Nije neka plaća u hotelu, jada se, a ja, gledajući kako mlohavo pere, mislim kako bih ga ja, dok sam se borio s konobarlukom, da mi je kolega, poslao kući samo da ga ne gledam pa da mu je veza veza nad vezama.

Naravno, zna moj šanker sve o politici. Tvrdi da napadači po Europi ne poznaju pravi islam, da Amerika neće dugo ovako, baš kao ni Rusi. Tvrdi da nas ubiše neradnici i veze i da misli da se nikada neće napraviti autoput kroz BiH. Nije se trznuo na spomen neradnika i veza. Valjda se od toga operiraju oni koji preko veze dođu negdje raditi najmanje što mogu.

Častim ga pićem i mislim kako je moj jednokratni prijatelj stvarni preslik onoga što nam veze rade u životu i od života.

Netko tko bi savjesno perući prljave čaše stvarno ih činio čistima i to peterostruko brže od junaka ove priče, otići će negdje daleko i svima govoriti kako je otišao jer nije imao veze. A da ju je imao, mogao bi fino i sporo trošiti vodu čupajući živce svima oko sebe.

Ujutro junaka nije bilo za hotelskim šankom. Neki je drugi mladić prao ono što je on bez imalo žurbe već oprao.

Kopirati
Drag cursor here to close