Kakva sila

Rusiji je laknulo, BiH će je poštedjeti

A budući da je predizborno vrijeme, mogli bismo se naslušati i prijetnju gospođi i majčici pa i galama o tome kako sve snage s Južnog kineskog mora treba usmjeriti na opamećivanje Rusije koja ne zna što je najbolje za Bosnu. I Hercegovinu.
Kolumna / Kolumne | 24. 04. 2018. u 10:40 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusiji je laknulo. Obećala je Bosna i Hercegovina, ili barem jedan njezin dio, da joj neće uvoditi nikakve sankcije i da se neće uključiti u bilo kakvo zapadnjačko kažnjavanje ove zemlje.

Navodno najmoćnijoj ruskoj gospođi Valentini Matviyenko priopćio je to Ognjen Tadić i tako smirio napetosti u svijetu jednako kao što je to Bakir Izetbegović učinio zavapivši za ljudima bez struje u Gazi ili kad je Predsjedništvo BiH naložilo smirivanje tenzija u Južnom kineskom moru.

Odahnula je Rusija. Sila poput Bosne i Hercegovine koja može na prste jedne ruke nabrojati obećanje koje je ispunila i drugima i sebi naklonila se majčici Rusiji i poručila kako s tom zemljom namjerava razvijati samo ekonomiju, obrazovanje kulturu.

Zaboravila se ispričati kćerkica BiH majčici na prevari s jabukama i to po drugi put jer smo poljsko uvezli a onda prodali pod svoje. Poljske jabuke pod ruske bubrege i to u režiji onih koji možda Rusiju vole više nego BiH i koji su skoro zabranili disanje tijekom posjete gospođe Matviyenko tom entitetu.

S druge strane, onaj ostatak BiH nije se još glasno oglasio povodom iznošenja ruskih tvrdnji da državu, ionako slabu i nikakvu, treba još oslabiti i veće nadležnosti dati entitetima. 

A budući da je predizborno vrijeme, mogli bismo se naslušati i prijetnju gospođi i majčici pa i galama o tome kako sve snage s Južnog kineskog mora treba usmjeriti na opamećivanje Rusije koja ne zna što je najbolje za Bosnu. I Hercegovinu. Tako bi ruska priča mogla naletjeti na uvijek spremne noževe u zemlji koja ne prihvaća nikakve savjete ni poglede sa strane nego tupo srlja iz ludila u ludilo.

Mogli bismo osim problema rješavanja gladi, nezaposlenosti, korupcije, kriminala, odlazaka mladih i starih, struje po selima i vode u napuhanim gradovima, slušati o tome kako Rusija pojma nema o tome kako se treba skakati za Bosnu.

Mogli bismo u predizbornim skupovima, kojima sve više nedostaje ideje i koji zvuče kao žvakanje obećanja od prošlog ciklusa, slušati o tome kako je Rusiji bolje da se ne petlja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine i da ne određuje koliko nam entiteta, a koliko naroda treba. I kakve su nam jabuke.

A koliko nas ozbiljno shvaćaju govori i činjenica da su hrvatske televizije, uz vijest kako je potpisan sporazum o gradnji Pelješkog mosta, tek usput spomenule kako se bune (neke stranke) u BiH. Stjerali smo sami sebe u takav položaj da nas nitko ozbiljno ne shvaća. Sebe same ionako nismo shvatili i prihvatili nikada, zagrizli smo svoju jabuku, stjerali je pod svoje bubrege i pokidali sve svoje mostove.

 

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close