Ugovorni i odgovorni organ

Raspoloživa mehanizacija za zgrtanje naših para

''Pojava ugaženog snijega i leda na cesti je moguća tijekom intenzivnih snježnih padavina''. Ovo bi mogao biti odgovor u nekakvom udžbeniku nižih razreda osnovnih škola...
Kolumna / Kolumne | 18. 12. 2018. u 09:56 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne može se kod nas ni izlizati ona izlizana da je zimske službe iznenadio snijeg u sred zime. Jer, ceste su nam pokazale kako ih je snijeg, unatoč prognozama i najavama, ipak iznenadio.

Cesta između Jablanice i Konjica, iako nenaviknuta na količinu snijega koja je pala, pokazatelj je iznenađenja i zakazivanja ma što odgovorni govorili o tome.

Naime, izjave kako je cesta prohodna ako je na njoj manje od 10 centimetara snijega stajale bi i zadovoljile vozače i putnike da se na prometnici moglo primijetiti imalo brige o tome. Ono što se našlo na spomenutoj cesti i to nakon što su prestale vejati pahulje i nakon što su uklonjeni oni koji su se ispriječili, pokazatelj je kako se to kod nas pristupa odgovornom poslu.

Naravno, poslije odgovornog i ugovorenog, a aljkavo odrađenog posla, slijede i aljkavi odgovori.

''Pojava ugaženog snijega i leda na cesti je moguća tijekom intenzivnih snježnih padavina''. Ovo bi mogao biti odgovor u nekakvom udžbeniku nižih razreda osnovnih škola jer, eto, tko bi rekao da ako snijeg pada da će pasti na zemlju.

''Sva raspoloživa mehanizacija izvođača radova stavljena je u funkciju održanja prohodnosti cesta'', navodi se u utjesi građanima onda kad je najgore prošlo. A tko je prošao spomenutom dionicom jedinu mehanizaciju koju je mogao vidjeti bili su građani koji su lopatali snijeg tamo gdje je njima smetao i opet ga izlopatavali na prometnicu.

Očito je da netko kome je pripao tender za održavanje 72 kilometra i skoro 400 metara magistralnog puta M17 nije imao odgovarajuću mehanizaciju. Nadao se netko prilikom potpisa da snijeg neće padati ili ako padne da neće pasti na zemlju i izazvati ''moguće pojave'' kad padne.

Ono u kakvom se stanju ostavila cesta na spomenutoj relaciji nakon što su prošli zastoji i najveće pahulje dojam je jedne obične aljkavosti kakvih smo se nagledali tijekom raznih iznenađenja – poplava, požara i snjegova.

''Nemoguće je da sve prometnice u vrijeme obilnih padavina budu u tom momentu očišćene do asfalta'', navodi se u pranju ruku na kojeg su mediji čekali satima.

No problem je da i daleko od momenta obilnih padavina nitko nije pokazao previše brige da ionako izdrmani kotači preskupo natočenih automobila ugledaju asfalt.

Da je koji put, kad su prošle pahulje i zastoji, prošla i ralica, ako uopće postoji u raspoloživoj mehanizaciji, na cesti ne bi ostala onolika količina leda nego bi se moglo normalno prometovati i krivnja s ugovornih, a neodgovornih strana ne bi opet pala na leđa građana koji su po tko zna koji put platili nekome nevidljivom da ostane nevidljiv onda kad im najviše treba. Jer, neposjedovanje zimske opreme manja je krivnja od neposjedovanja mehanizacije. One bez zimske opreme lako je isključiti iz prometa, ali one bez mehanizacije jako teško iz tendera i dogovora.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close