Mlaćenje našim novcem

Prestanite se vi s nama zajebavati

Izjava Milorada Dodika, koja bi ga u normalnim državama koštala pada povjerenja pristojnog postotka glasača … kod nas je dočekana gromoglasnim pljeskom…
Kolumna / Kolumne | 25. 09. 2018. u 11:28 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kažite mu da se prestane zajebavati da se ja ne bi zajebavao s njim…'' Nije to rečenica iz jeftine kriminalističke serije niti je iz crnokroničnog novinskog članka u kojem se za nabijanje redaka opisuje uvod u nekakvu kafansku tučnjavu. Riječ je o izjavi s predizborne govornice u državi koja nemoćno godinama glumi državu i još nemoćnije želi biti normalna.

Izjava Milorada Dodika, koja bi ga u normalnim državama koštala pada povjerenja pristojnog postotka glasača i osude javnosti koja bi tražila ispriku, kod nas je dočekana gromoglasnim pljeskom i oduševljenjem naroda koji ne prestaje niti misli prestati zajebavati sve nas. Osim Dodika.

Nismo se u ovoj kampanji, koja u ovom tjednu dobiva svoje treće zagrijavanje (prvo je bilo početkom godine, a drugo službenim startanjem kampanje), naslušali ničega novog ni pametnog. Zamahale su stranke izbornim programima promašenih naslova i podnaslova, misleći da je dovoljno zamahnuti ispraznim slovima. A mahanje se pri tome pretvori u svečani zamah od šake do lakta.

Nismo se, dakle, naslušali, nikakvih stvarnih rješenja naših neslavnih problema. Vrtjele su se floskule, ponavljala gradiva i nitko, ni od novih ni od starih pucača na fotelje, nije ispljunuo ništa novo u političku baruštinu Bosne i Hercegovine.

Zato su se šaketanja do lakta i zajebavanja preostalog zdravog razuma besramno upriličavala svakodnevno. Otupjele su silne škare od predizbornih presijecanja. Otvaralo se davno otvoreno, presijecalo pred misterioznim prostorijama uz uvjeravanja u priopćenjima da se u njima nešto krije. Polagala su se kamenja, svršavalo od zajebancije nad prvim slojem asfalta i probrano se čistilo grad i to, po nalogu iz nekih mjesnih zajednica, ''samo tamo gdje se vidi''. Kliktalo se obećanjima u tvornicama koje su nekoliko dana nakon slikanja i rukovanja zatvorene, a radnici primorani na šutnje do nakon izbora.

Iskakalo se iz pašteta, iz žbunja s nelegalnih reklamnih površina i hvalilo se ulaganjima i mislima na budućnost. Narodu, onom što klikće na zajebavanje, nitko nije glasno objasnio da je sve što oni presijecaju, otvaraju i temeljcima zamišljaju plaćeno iz njihovih džepova. Od njihovih plaća i svega što plaćaju najveći se dio izdvaja za ono nad čim oni pjene i nad čim se kelebere za što bolju fotografiju u izlizanim priopćenjima. Sve ugovore koji se potpisuju u skrivenim predizbornim promocijama narod će naplatiti svojim izdvajanjima, a strategije koje nikada neće iščitati do kraja vjerojatno će se svesti na to da izdvojimo još više jer im, eto, u silnim šaketanjima od lakta, nije im palo na pamet do kraja osmisliti niti zamisliti viziju kojom nas obećavaju izvući iz naših bezdana.

Još jedna predizborna prodaja muda pod bubrege u ovoj završnoj fazi prijeći će u dodatnu zapaljivu retoriku pa će se pokušati do kraja upirati prstom u neprijatelje a našim novcem zalijepiti na predizborno odijelo još koje pero za kićenje.

Kampanje i stvarnih strategija s govornica ovdje odavno nema. Kampanja je odrađena u šaputanjima gdje su se ucijenili svi oni zaposleni u ovome mandatu i svi oni koji su se dotakli sa strankama. Kampanja je odrađena i misterioznim mijenjanjem adresa ljudi koji godinama nisu makli iz svojih ljudima ispražnjenih mjesta. Ono s govornica, dakle, i ne treba biti ništa drugo nego zajebancija.

A ljudima, koji klikću na psovke, svršavaju na pola sloja asfalta i do sita se najedu graha za cijelu godinu, ne treba ništa drugo nego škare, vrpce, ovakva vlast i zajebavanje. U bolestan mozak.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close