Klizna situacija

Povratak u stvarnost: Nebo iznad Mostara

Koliko zapravo koštaju jeftini letovi i iz Mostara.
Kolumna / Kolumne | 23. 11. 2018. u 10:35 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Tko leti, vrijedi, tko ne leti, ne vrijedi“, sentenca je poznatija po stripu „Alan Ford“ nego po spomeniku u Italiji na kojem zaista piše. Nju su, s ponosom naravno, ovog proljeća i ljeta izgovarali u Zračnoj luci Mostar, a sada bi je najradije zaboravili: njemački Eurowings otkazao je letove za Dusseldorf i Stuttgrat, jedine gradove osim Zagreba sa kojima je Mostar bio povezan zrakom.

Tako je, dakle, priča koja je počela euforično završila sa nadom kako će novo, naredno proljeće donijeti još jednu priliku da najveći hercegovački grad ne bude tek veće naseljeno mjesto sa aerodromom koji postoji onako, reda radi.

“Prije svega htio bih se zahvaliliti svim sugrađanima Mostarkama i Mostarcima, ali i svim onima diljem svijeta koji su ovaj sat vremena proveli uz svoje uređaji i dali glas za Mostar. Zahvalio bih se i kompaniji Eurowings koji su na moju zamolbu dali Mostaru šansu da se natječemo. Pobjeda Mostara u kampanji Eurowingsa je otvaranje Mostara prema Europi. Riječ je dolasku renomirane i pouzdane europske grupacije  To je privilegija za sve građane Mostara“, rekao je u jesen 2017. vječiti gradonačelnik Ljubo Bešlić, nakon što je Mostar u Facebook anketi, pored irskog Shanonna i talijanskog Trapanija, odabran za novu destinaciju njemačke kompanije za jeftine letove i skupe subvencije.

„Uzimajući u obzir da Međunarodna zračna luka Mostar obavlja usluge od općeg ekonomskog interesa, doprinosi mobilnosti građana i prometnom povezivanju Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije sa širim okruženjem, a želeći stvoriti što bolje pretpostavke za snažnijim gospodarskim razvitkom, napose kroz bolju prometnu povezanost, dostupnost i porast turističke tražnje u hercegovačko-neretvanskim destinacijama, Vlada je dala suglasnost na Sporazum“, kazao je na proljeće ove godine Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanskog kantona.

Sporazum je, inače, druga riječ za reket od pola miliona maraka, koliko je iz budžeta plaćeno Eurowingsu da održi obećanje i iluziju o Mostaru kao gradu iz kojeg se negdje ide i u kojeg se dolazi direktnim letom.

Da Bešlić i Erceg nisu emigrirali iz Štulićeve pjesme o onima što ionako rijetko čitaju, a i to što čitaju, krive stvari čitaju, znali bi da niskotarifne kompanije na malim tržištima na kojima je većina letova sezonska, funkcioniraju tako što nakon gromoglasnog PR-a dođu sa zahtjevom da ih se financijski pogura ili će jednostavno otići.

Puno prije nego su se Hercegovci razveselili zbog dolaska Eurowingsa i počeli praviti dugoročne biznis planove u turizmu i ostale dvije – tri jedva žive grane privrede, radovali su se u susjednoj Hrvatskoj, u Zadru, čiju je zračnu luku za svoje avione odabrao Ryanair, najpoznatija i u međuvremenu propala firma za jeftine letove. Istina, letilo se u Zadar i u njega slijetalo masovno, posebno ljeti, rastao je, dijelom i zbog Ryanaira, broj turista u tom kraju i sve se, naravno, činilo idealnim do trenutka u kojem predstavnici istog tog Ryanaira nisu krenuli obilaziti ministre saobraćaja i turizma, čisto da im kažu kako je bilo lijepo dok je trajalo, ali da se njima više ne isplati spajati Srednju Dalmaciju sa ostatkom svijeta.

Poput dilera heroina koji buduće klijente dugo časte ili ih navlače niskim cijenama, ponudili su i rješenje: Ryanair će nastaviti po starom ako se kroz različite oblike oglašavanja po njegovim avionima osigura nekoliko miliona eura.

U Vladi Andreja Plenkovića su shvatili da bi im smanjenje dolazaka avionom u Zadar i okolinu bilo upisano kao minus kod birača i medija, pa su u roku odmah svima kojima su mogli i za koje znaju da posluju pozitivno, naložili da svoj interes izmisle u reklamiranju po letjelicama i za njega izdvoje na milione kuna, sve kako bi, kao, predstavili ono što mogu pokazati u internetskoj galaksiji i što, najčešće, turisti već znaju, jer imaju neobičnu naviku naučiti nešto o destinaciji na koju su se uputili.

„Eurowings ispituje tržište i oni će razmotriti hoće li se nastaviti održavati linije za Njemačku“, rekao je u izjavi za naš portal Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar, a onda indirektno objasnio i kako će to razmatranje završiti. Mostarski je aerodrom, naime, već raspisao konkurs za nove destinacije, te nove avio kompanije i to sa podužim rokom: do prvog marta iduće godine!

Od Mostara do čak četiri veće, bolje povezane zračne luke – dubrovačke, splitske, zadarske i sarajevske - stiže za relativno malo vremena, od jednog do tri sata vožnje, a oko svake ima više turističkih znamenitosti nego u gradu u koji su svakako slijetali ili oni što dolaze da obiđu rodbinu ili oni što idu u Međugorje, a kad već idu tamo, rado bi vidjeli još nešto osim Starog mosta i Blagaja. Recimo, cijeli Dubrovnik, dio Splita oko Dioklecijanove palače, zadarske Morske orgulje, nacionalne parkove Krka i Kornati, Baščaršiju i ostatak Sarajeva do Marindvora...

Sve to, naravno, ne znači da Mostar treba ukinuti aerodrom i na njegovoj pisti napraviti stazu za karting, ali znači da se mora pronaći i razlog i način da taj aerodrom služi još nečemu osim za dva leta sedmično do Zagreba. Najlakši je, vidjeli smo, na kraju ili najskuplji ili traje kratko i od njega, osim vlasnika neke niskotarifne avio kompanije, korist još mogu izvući ovi što im neprekidno treba dobar PR. Plaćen, naravno, tuđim, parama. I to dobrim: pola miliona maraka u ovoj, a ko zna koliko u idućoj godini...  

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close