Normalan politički motiv

Pomorska sila prve smjene

I sad kad ta Europa hoće da napravi most preko našeg pomorskog prava u pravilnim intervalima od po šest sati, što mi činimo?! Mi se zajebavamo.
Kolumna / Kolumne | 01. 08. 2018. u 09:38 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne znam moram li opet objašnjavati priču o Malom i Velom Školju/Škoju, no ukratko, riječ je o dva grebenčića u Jadranu koji su bosanskohercegovački i daju joj pravo da se u vrijeme oseke naziva pomorskom zemljom. Zašto samo oseke? Zato što tijekom plime Veli Školj jedva da je površinom veći od kombija s pečenom piletinom što je godinama egzistirao na raskrižju Mostar-Nevesinje-Čapljina. Tijekom oseke stidljivo proviri i manji od dva otočića sa arhaičnim bosanskim nazivom za otok, školj. Uglavnom, Bosna (preko Hercegovine koja nema pomorske aspiracije) je pomorska zemlja isključivo tijekom oseke. Ali to joj daje sva prava na međunarodnim vodama tijekom tih pola dana nižeg vodostaja.

BjelosvjeCki policajci

Prije nego se ipak posvetimo opetovanom remećenju međunarodnih pomorskih prava Bosne (i Hercegovine) svakih šest sati, postavimo stvari malo drukčije.

Možda bi nekom blesavom logikom bilo moguće objasniti izgradnju zida između Sjedinjenih američkih država i Meksika, iako će većina reći da su republikanci pogledali previše distopijskih filmova (ne mogu reći pročitali previše distopijskih romana, jer na većini je naznačeno da su namijeneni mlađim adolescentima, filmovi su rađeni za nešto ozbiljniju publiku prema istim romanima). Uglavnom, gradnja zidova, konc-logori u kojima odvajaju djecu od majki, mi u Europi i Aziji sve smo to već radili pa ne možemo, iako bismo trebali, prigovarati. Ali ćete se vjerojatno složiti da američki utjecaj na Bliskom Istoku nema veze s logikom i razumom jedne demokratske i visokomoralne države.

Sva logika njihovog petljanja i u pitanje izraelske države i političkog uređenja u Libiji, Afganistanu, Kuvajtu, Iraku, Iranu... Sve to ima veze samo sa siledžajama i globalnom mafijom. Pardon, to zovu multinacionalnim kompanijama, makar je svejedno robovlasnički odnos unutar takvih poduzeća u odnosu između vlasnika s bogatog Zapada i siromašnog ostatka svijeta. Svakom iole školovanom čovjeku jasno je da velika i moćna SAD nastoji biti svjetski policajac, kadija, poltron, mecena...

Takav odnos nerijetko je predmet šprdnje i izrugivanja, motiv dobrih viceva, anegdota, pošalica, dosjetki. U potpunosti vam je jasno da ne postoji normalan politički motiv za ratove na drugim kontinentima i sukobima u tuđem dvorištu.

BiH od izlaza do zalaza mora

E sad kad smo to razjasnili, možemo se prebaciti na domaći teren. Pelješki most dio je šireg programa Europske Unije kojim želi vlastiti teritorij uvezati u koherentnu cjelinu. Za razliku od Krima, kojeg je Rusija od Ukrajine otela po nekim povijesnim načelima, u nas se ne primjenjuju takva pravila i dubrovačko područje, makar je haman bosansko er njia neb bilo da im mi poturi nijesmo slobodu garanoval'. Da se primjenjuju pravila kao na Krimu, bila bi Hrvatska do Drine, a složili smo se da oto nećemo jerbo miljon razloga, a i Vrane i Aljo su tako rekli. A nedavno su i Hrvati rekli da oni neće s nama da budu crna rupa, nego fino Europejci. Nama nitko nije kriv da se nismo priključili zdravom razumu, nego se koškamo međusobno kao domorodci.

I sad kad ta Europa hoće da napravi most preko našeg pomorskog prava u pravilnim intervalima od po šest sati, što mi činimo?! Mi se zajebavamo.

Prvo, mosta još uvijek nema. Nema ni radnika, kažu u Hrvatskoj. Radi most kineski konzorcij. Oni jesu poznati da za tri mjeseca naprave grad i onda ga napuste, ali to čine samo kad ima para. Kad para nema, Kinezi ne rade ni dostavu silikonskih maskica za mobitele, a o mostovima da ne pričamo.

Drugo, most nije u Mostaru kao primjerice sportska dvorana oko koje se ne svađaju HDZ i SDA. Most nije ni Svilaj, oko kojeg se isto ne svađaju HDZ i SDA. Most nije ni na koridoru Vc preko Neretve oko kojeg se također ne svađaju HDZ i SDA. Nije most ni kroz Opine i Blagaj i Ortiješ, kao buduća autocesta preko tuđih njiva, ali oko kojih se također ne svađaju HDZ i SDA. Da je autocesta kojim slučajem preko njiva Badžak ili Golemac, možda bi se i posvađali. Ali kad su u pitanju hamitsko-semitske plantaže, vidjeli smo neki dan na primjeru Hepoka da se HDZ i SDA tradicionalno ne svađaju oko bogatih Arapa, nego samo oko siromašnih Sirijaca. Poziranja po vinogradima HDZ-ovaca i SDA-ovaca pokazuju da prijepor ne postoji, čak ni ako je haram pos'o u pitanju poput pravljenja alkohola.

Make Školj Great Again!

Ali se svađaju oko nekakve ćuprije tamo u komšiluku. I najžalosnije što je Bakir ibn Alija osam godina imao mandat da pošalje prigovor Briselu, Zagrebu, Budimu, Pešti... I nije. Osam godina ni slova. Ni a. Ni tamo se. Brat bratu, zastara je nakon godinu i pol, a ne nakon osam. I nemoguće je sada pričati da je Dragan Plenkovićev odvjetnik. Nisi se žalio osam godina. Ad acta.

Smijete se kad Amerikanci ratuju po svijetu, u tuđem komšiluku. A nije vam smiješan ovaj mini rat u tuđem komšiluku?! A sve se moglo riješiti jednim pokretnim mostom koji bi bio podignut kad je oseka, odnosno u vrijeme dok je Bosna (i Hercegovina) pomorska zemlja, odnosno spušten i pušten u promet u vrijeme plime, vrijeme dana kada Bosna (i Hercegovina) nema izlaz na međunarodno more.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close