Pregled tjedna

Politički krkanluk

Nakon službene galame, službeno je rečeno kako je Komšić službeno neslužbeno ručao sa Stjepanom Mesićem. Službeno, nikoga ne zanima što su jeli i pričali.
Kolumna / Kolumne | 12. 11. 2018. u 10:18 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.11. – Ponedjeljak

BiH svake godine izgubi jedan omanji grad. BiH ekonomski napreduje. Dug BiH je preko 11 milijardi KM. Najviša isplaćena plaća u BiH je pola milijuna maraka. Nije Drina ono što misli Željko Komšić. Sve su to uveseljavanja kojima je počeo novi tjedan.

Vlasti BiH na odlasku se hvale brojkama, a vlast na dolasku još jednom miješa čorbu u loncu sa susjedima.

U svijet je otišla i vijest da jedini na svijetu imamo prometni znak koji upozorava na šišmiše. Iako je službeno izglasala zaštitu šišmiša, nisu država niti ministarstvo šutljivog ministra prometa oni koji su se pobrinuli za prometni znak. Postavila ga je udruga koja čuva ovo malo prirode što nam je ostalo.

Dakle, unatoč dobrim namjerama, BiH je jedina na svijetu u kojoj službeni znak na prometnici može staviti bilo tko.

6.11. – Utorak

Digao je Željko Komšić još jednom regiju na noge. Otputovao je čelnik Demokratske fronte i budući član Predsjedništva BiH u službenu posjetu Zagrebu. Službeno je najavljeno da je Komšić u Zagrebu službeno. Službeno ga nitko od hrvatskih dužnosnika nije imao namjeru primiti.

Nakon službene galame, službeno je rečeno kako je Komšić službeno neslužbeno ručao sa Stjepanom Mesićem. Službeno, nikoga ne zanima što su jeli i pričali.

Čini se da ćemo opet na visokim razinama imati niske dosege.

7.11. – Srijeda

Ako je tajna što su Komšić i Mesić jeli u Zagrebu, onda nije tajna što se jelo u Bugojnu. Posjetio je Bugojno Komšić i susreo se s načelnikom koji dolazi iz stranke s kojom DF baš i ne želi surađivati.

Dobrodošlica je iskazana da jadnije ne može. Meza se narezala na salvetu pa je neslužbena fotografija službene posjete Bugojnu pokazala kakav krkanluk može biti naša politika.

A krkanluk su pokazala gospoda koja su zatražila ponovno uvođenje bijelog kruha. Valjda im se bugojanski beztanjurni i bezčačkalični menu toliko zgadio da ne žele ništa jesti bez finoga peciva.

8.11. – Četvrtak

Napokon su uhićeni odgovorni za zločin u Križančevu Selu. Moglo je sve to i ranije, ali, eto, kako to obično biva, tražio se najbolji politički trenutak. Galama oko postizbornih križaljki, nekima će dobro doći da se o nekažnjenom pokolju manje govori.

A križaljka dolazi do novog smjera. SDA je nakon sjednice Predsjedništva stranke objavila kako bi bilo dobro skupiti probosanski blok te se, nakon što je izgubila jedan kanton, uhvatila za slamku kojom bi, kao najveći pobjednik kod Bošnjaka, zadržala i najveći broj fotelja. No, većina onih kojima je poziv upućen poručila je Izetbegovićevoj stranci da se, umjesto za slamku, mogu uhvatiti za nešto drugo.

9.11. – Petak

Nakon nekih tajnih i nekih malo javnih sastanaka, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović sjest će s Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu. Dodik je pak rekao kako nema pojma o odnosima u Federaciji BiH pa bi mu član Predsjedništva na odlasku trebao valjda pojasniti neke stvari.

Istodobno, vapaji mostarskog Aluminija stavljeni su u javnosti na ''mute''. Iako direktor kaže kako ništa nije riješeno i da se i dalje struja kupuje dan za dan, važniji su naponi koji će u sljedećem mandatu pumpati u energiju u procese koji nas obično ne odvedu nikud. A ako i ima pomaka, onda je on divovski korak unazad.

10.11. – Subota

Golman nokautirao suca, navijači s ''pristojne'' tribine onesvijestili trenera. To je stvarnost najvažnije sporedne stvari u BiH. Trčanje za loptom po grbavim travnjacima ipak je kod nas više od nogometa.

11.11. – Nedjelja

Trump je napao čelnike Estonije, Litve i Latvije zbog rata u Jugoslaviji. Čelnici baltičkih zemalja shvatili su da je prvi čovjek Amerike pomiješao Baltik i Balkan.

Utjeha je to mnogima koji misle da američko oko ispod smiješne frizure pomno prati što mi to zaglavljeni u trokutastom čmaru svijeta radimo.

Jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH pustili su iz zatvora da nacijepa drva, a on se nije vratio. Sigurnosna situacija u državi je, iako se sijeku drva i ubijaju policajci, zadovoljavajuća.

Mostar je predstavio promotivni spot kandidature za prijestolnicu kulture. Snimke su uglavnom i zraka. Valjda da se ne vidi na što liče ulice.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close