Fáilte | Willkommen

Pod pločama dobrih namjera

Bez domaćih kvislinga usta punih dobrih planova koji u godinu dana ne znaju plis plas plus program plus prn'o Rus u kupus i sastavit makar marionetsku Vladu koja bi kofol ispunjavala eurozahtjeve, eto da se bar ne iseljavamo brodovima.
Kolumna / Kolumne | 11. 09. 2019. u 09:53 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerujem kako ste svi čuli za izraz koji je nastao od imena Vidkuna Quislinga, no kako je ona prije škola premalo inzistirala na razumijevanju, a pretjerano na učenju naizust hrpe pojmova (ova danas inzistira samo da ne pravite nered, dvice se ionako poklone), moguće da ste propustili priču koja se krije iza tog prezimena. A dosta se poklapa s našim današnjim stanjem.

Naime, mladi Vidkun je bio pristojan dječak, potom radišan mladić, izvrstan u praktično svemu, uredan, pristojan, pomalo i pretjerano zrel i ozbiljan za svoju generaciju. Nema te škole i službe koju nije s uspjehom odradio. Zabilježeno je kako je imao besprijekoran smisao za matematiku i generalno prirodne znanosti, a uz to je odlično razumio humanističke znanosti uz osobit talenat za razumijevanje povijesti. Godine 1905. zabilježeno je kako je norvešku vojnu akademiju upisao ostavivši za sobom čitavu četu od 250 aplikanata.

Sjajan poznavatelj boljševika, ruskog jezika, oštar borac protiv komunizma nije imao ogroman uspjeh u politici i čisto postizbornom matematikom i dobrom akademskom podlogom, Drugi svjetski rat dočekao je na poziciji ministra obrane Norveške. Norveške, kojoj je ovo bio prvi svjetski rat jer je onaj prošli bila neutralna (nije to njihov rat). Inspiriran ekonomskim napretkom kojeg je ostvarivala Hitlerova Njemačka pogonjena američkim donacijama i strahom koji ga je pratio još od boravka u majci Rusiji, Quisling je izmajmunisao satelitsku vladu u Norveškoj, otprilike kao kod nas što je Pavelić izmajmunisao kofol Nezavisnu.

Lako je dobit nadimak

Mada je vizionar koji je čučao u Vidkunu imao odlične namjere, praćene vrlo dobrim razumijevanjem društva i povijesti, činjenica da je nakon rata strijeljan te da je njegovo prezime postalo sinonim za izdajnika govori koliko su uspjeli bili rezultati njegove politike koja, iako ih nije uvrstila u marionetski norveški ustav, ničim nije tolerirala rasne zakone i zločine proistekle iz istih.

E sad, zašto njega spominjem?

Vrlo jednostavno, još malo pa će godina prva od izbora koji evo što nisu legalni i legitimni jer su rađeni prema Izbornom zakonu koji je oboren uzduž i poprijeko, nego nisu rezultirali ničim doli teatrom gluposti.

Alijin mali što ima dobre namjere izgraditi europski bosanski narod, prosperitetan i blagonaklon, čini to jedući najmanji trobosanskohercegovački element za užinu. Svoju pirovsku pobjedu u obliku trojanskog Komšića servira na račun da urušava posljednji element multikulti Federacije BiH.

Milo-rad što ima dobre namjere izgraditi europski pansrpski element u latinskoj Jevropi i čini to zavađajući bosanskohercegovačke Srbe sa svima, od susjeda Bošnjaka, do partnera Hrvata. Svoju utopističku pansrpsku ideju gradi na račun majke Srbije koja ima za saveznike Turke i koja ni u ludilu ne želi priznati Srpsku jerbo zna da će sebi potpisati balkanizaciju Kosova, a možda i Vojvodine u nekom luđem scenariju.

„Dobročinitelj i naš prijatelj” Dragan što ima dobre namjere uvesti Bosnu i Hercegovinu u obitelj europskih nacija, čini to godinama potkopavajući stabilnost Bosne i Hercegovine, šurujući s aprilskopaketićima, negirajući 118 mjera za reformu Federacije i izrugujući se političkom pluralizmu u vlastitom narodu. Svoju hercegbosansku zabludu liječi zatvaranjem svih elemenata gospodarske stabilnosti bosanskohercegovačkih Hrvata jer kad je već propala industrija u Hrvatskoj, zašto da sutra braća dođu tražiti posla kod nas?!

Na kraju, narančasti trojanski ljevičar koji pljuje u usta svemu to se smatra socijalističkim, socijaldemokratskim, komunalnim, utopističkim, radničkim, a predstavlja to dobrim namjerama. Da on ima dobrih namjera, povukao bi se iz politike točka.

Vlast je ravna ploča

Ne kaže bez razloga stara poslovica da je put u pakao popločan dobrim namjerama. Bosna i Hercegovina mogla bi biti sjajna država. Mogla bi.

Bez međunarodnih dušebrižnika, iscjelitelja, obnovitelja, bez milijardi u donacijama pravosuđu, obnovi porušenih objekata. Ono da nas puste da udarimo glavom kad zaronimo do dna pa da naučimo gdje dalje ne trebamo srljati.

Bez domaćih kvislinga usta punih dobrih planova koji u godinu dana ne znaju plis plas plus program plus prn'o Rus u kupus i sastavit makar marionetsku Vladu koja bi kofol ispunjavala eurozahtjeve, eto da se bar ne iseljavamo brodovima. Čovjek bi im još i halalio što ne znaju, da barem štetu ne prave. No, ne znam što pričam kad ćete ih vi opet sutra izabrati. Jer vlast je k'o nogomet – nema veze što Prosinečki nema rezultate, neka ga, nema tko drugi. A vi se svi iselite u Njemačku i Irsku. Možda je i bolje tako.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close