Feudalizacija

Plan B(ez pokrića)  

Ako vam treba što objašnjavati o njihovim razlozima, motivima, o njihovoj volji i predanosti, onda ste bome glupani.
Kolumna / Kolumne | 13. 06. 2018. u 10:15 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj tjedan je savršen za prodikanje. Evo danas, na primjer, stotine, tisuće katolika iskaže snažnu žrtvu, zaputi se pješice do najbližeg svetišta svetog Ante Padovanskog. Mnogi od njih koji su noćas čak i bosim tabanima gacali po nimalo ugodnom kamenju ili toplom asfaltu, čije su noge prokrvarile od žuljeva, čiji su se mišići upalili, učinili su to nakon višemjesečnog posta utorkom, u nadi da će njihova žrtva po univerzalnom svemirskom modelu akcije i reakcije, uroditi nečim dobrim, nekom kozmičkom ravnotežom. Odustali su od automobila, od autobusa, vlakova.

Koji dan kasnije muslimani će dočekati jednako sveti dan, za koji su se pripremali mjesec dana se odričući čak i gutljaja vode. Obavljali su svakodnevne zadaće, gacali po vrelim njivama i gazili vrelim asfaltom bez ijednog gutljaja da im žeđ utoli, da im muku smanji. Jednako kao i kod katolika, učinili su to u nadi da će njihova žrtva uroditi kozmičkom ravnotežom dobra i zla, plusa i minusa, akcije i reakcije, da će njihova patnja donijeti nešto pozitivno u životu. Odustali su od hrane, od vode, od životnoga goriva za tijelo.

Ako vam treba što objašnjavati o njihovim razlozima, motivima, o njihovoj volji i predanosti, onda ste bome glupani.

Nemate goriva? Jedite repu!

Ovog tjedna i stotine, tisuće Bosanaca i Hercegovaca zaustavili su svoja kola, blokirajući slobodu kretanja, blokirajući jedinu temeljnu slobodu u kojoj stanovnik ove vukojebine može besplatno uživati. Učinili su to jer im je gorivo skupo. Meni kad je gorivo postalo skupo, ja sam ugasio automobil na parkiralištu i otišao kupiti bicikl. Već godinama češće upalim mišiće u listovima i prknu nego automobil. Na biciklu sam od tada prešao tisuće kilometara, mislim čak jednako mnogo biciklom koliko i automobilom. Nisam ugrozio ničiju slobodu kretanja, tko ima za goriva, vozi se, tko nema... Nema.

Zanimljivo, nisu oni to učinili iz želje za kozmičkom ravnotežom. Nisu blokirali ceste kada su ono bebama branili JMBG, niti kad je lokalni sarajevski kabadahija ubio djevojke automobilom, ni kao pravdu za Davida, ni kada su radnici Dite ono molili za oporavak proizvodnje, ni kada su radnici Laste vapili da ih puste da prave kekse... Svi volite kekse, zar ne?! Nije to bilo u nadi za svemirskim balansom akcije i reakcije, to je bio još jedan orkestrirani šupljak imućne manjine koja ima za automobila i goriva.

Jednostavno je, gospodo, ne kupujte gorivo. Da vidiš kako će mu pasti cijena! Čujem posljednjih dana kažu, nedostaje radne snage u ugostiteljstvu. Pa dignite plaće, gospodo, da vidiš kako neće nedostajati radne snage. Ili ostavite plaće, a uvezite migranata da rade za male pare. Svemirska ravnoteža je to. Svaka akcija ima reakciju. Neće nitko da radi – digni plaće. Gorivo skupo – ne vozi. Loša ti vlast – izabreri drugu.

Sve je isto, samo akciza viša

Nego, meni se čini da jedino ovi što su na vlasti i razmišljaju glavama. Ne znam jeste li primijetili, ali već desetljeće traje natezanje oko zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Još jesenas sam slušao prepirke o nekakvim vjerskim nedoumicama u zakonu. Još proljetos sam ravnatelju Zavoda za zdravstvo rekao da se ne smije zvati liječnikom ako ne zna što su mitoza, mejoza, zigota, morula. Ne znam je li ga to nagnalo da napokon zaduži nekoga da pročita taj prokleti prijedlog zakona o MPO, ali evo isti onaj prokleti tekst koji je godinama u ladicama kupio prašinu sad krenuo u polagano usvajanje. Nije se prijedlog zakona promijenio, nego prilike.

Također, nedavno Federalna vlada donijela odluku o rasterećenju poslodavaca, o smanjenju poreza sa 42 posto na trećinu (znači u srednjem vijeku crkva je uzimala desetinu, vlast devetinu, brat bratu, bio porez 21 posto, danas dvostruko veći u Feudalizaciji Bosne i Hercegovine). Još jučer sastanak ministra Vujanovića da se smanje cijene goriva, neki dan Vlada Feudalizacije BiH uplaćuje doprinose radnicima Aluminija. Svakog dana očekujem da izgrade sportsku dvoranu u Mostaru, dionicu ceste Stolac-Neum i da se Rifat makne iz kuhinje.

Mislite vi da oni to rade zbog vas?! Radi balansa akcije i reakcije u Svemiru?! Ma kakvi, to im je famozni PLAN B, ukoliko opet najesen ne pobijede, a ovo je prva godina u kojoj je takav rasplet itekako moguć, da se prelomi prenapregnuta svemirska poluga i da netko novi odlučuje o formiranju vlasti, tko je dosad više bio autsajder. To im je plan, potkopati novu vlast u startu. Sve ove odluke koje donose, dolaze na naplatu tek najesen ili od 2019. godine. A prazne im kase ostavljaju. Sjetimo se, unatrag koju godinu, kad je koalicija desnog centra (u kojoj je SDA) preuzela vlast od platforme (u kojoj je bila SDA), bilo je rupa, ali nisu kasnile plaće, nisu regresi ostali neisplaćeni, bili doprinosi, imala raja zdravstveno... Sad je to sve imaginarni pojam. A nema ni velikih svjetskih kriza ni snježnih mećava ni poplava... I gorivo opet isto košta, sve je isto, samo viša akciza.

Plan B je: ako dođe smjena vlasti, da ih obore u startu.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close