Pregled tjedna

Otrov je u BiH jedini užitak

Kolumna / Kolumne | 04. 01. 2016. u 08:32 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.12. – Ponedjeljak

Prosječan radnik u BiH za državu radi 189 dana, onaj koji iskače iz prosjeka i radi za 1.000 KM državi će darivati svojih 177 dana. Pokazalo je to još jedno od istraživanja provedenih da bi nam se po tko zna koji put pokazalo kako nas država cijedi.
S druge strane, u silnim analizama protekle godine, pokazalo se kako ta država za obične i prosječne građane ne radi niti jedan dan. Zato su čitavu godinu proveli radeći za sebe. Pravili su koalicije i, u pauzama odlučujućih sastanaka, gurali svoje u nadzorne odbore i javna poduzeća. Unatoč moratorijima na zapošljavanje.

29.12. – Utorak

Izašao je tisućiti broj tjednika Slobodna Bosna. Tek u najavi jubilarnog broja objavljeno je kako će to biti posljednji tiskani broj. Seli se Slobodna Bosna na slobodni Internet. Nestao je još jedan simbol nekadašnjih vremena i važnosti slova. Danas sve leti, a kako lete slova tako i jačaju krila lažnih obećanja i muda velikana da nas bez imalo grižnje savjesti prevare.
Tjednik je objavio pregled objavljenih tekstova od 1995. do 2015. Prava mala povijest BiH na jednom mjestu i prava velika zbirka istina koje smo svi prečuli. Malo je šta u BiH tako trajalo kao Slobodna Bosna i malo šta tako odbilo šutjeti.

30.12. – Srijeda

''U 2016. godini trebamo nastaviti na isti način'', poručio je federalni premijer Fadil Novalić u novogodišnjoj čestitci građanima. Ako se malo bolje pogleda, poželio nam je Novalić godinu punu natezanja, pravljenja i lomljenja koalicija, šupljih priča, neobjavljenih rezultata popisa stanovništva i laganja da će prestati zapošljavati bez natječaja svoje ljude u javna poduzeća.

31.12. – Četvrtak

Promaklo je to dežurnim dušobrižnicima, bilježnicima raskola i velikim patriotima, ali je čestitka predsjednika i premijerke Republike Srpske zaparala eter izlizanih novogodišnji želja ljudi na funkcijama.

Naime, Milorad Dodik i Željka Cvijanović sve što su poželjeli dobroga, poželjeli su samo građanima Republike Srpske. Oni u Federaciji neka se i dalje pate i dijele.

1.1. – Petak

Okrenuli smo list na kalendaru. Došla je nova godina. Pušači su dodatno popušili. Stupio je na snagu novi cjenik duhanskih proizvoda. No, sirotinja će uvijek naći načina da, nakon što još jednom popuši, zapali cigaretu. Niti jedna emisija o tugama u BiH nije bila bez scene da glavni akter, shrvan do bola u neimaštini i prevarama, dimi jednu za drugom. Jedini užitak u ovoj zemlji ipak je otrov.
Istodobno, da bi se začinili novogodišnji medijski kiseli krastavci, objavljuje se analiza kako bi u godini pred nama moglo biti otvoreno 20.000 radnih mjesta. Valja se prisjetiti i da je Bakir Izetbegović na posljednoj pressici pred Novu godinu rekao kako je trebao obećati više od 100.000 radnih mjesta. Nakon silnih brojeva, nema druge nego povući dim.

2.1. – Subota

Novogodišnje kisele krastavce trebao je uzburkati intervju kojeg je agencija Fena objavila s načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Antom Jelečom.
Niti jednog slova nije bilo o napadu u tunelu Salakovac. Niti je novinar pitao niti je prvi čovjek bh vojske spomenuo kako se obavještajac zaigrao petardom ispred njegova službenog automobila.
Kiseli krastavci ostali su kiseli, a čini se da će se ukiseliti i još jedan slučaj u ladicama bh pravosuđa. Sinovi su ipak sinovi.

3.1. – Nedjelja

Nije dugo trebalo da se potvrdi sumnja Mostaraca da se navlačenje asfalta nad radove na kolektorima doslovno svodi na navlačenje. Prva kiša otkrila je šta to znači rekonstrukcija.

Kopirati
Drag cursor here to close