Eufemizam

Okruži IKEA na izborin

U Bosni i Hercegovini nema mjesta za urednu egzistenciju bilo čega. Ipak, zanimljivo je kako se javnost obrušila na Dianu Zelenika, čiji je glas za akcize označen presudnim, dok, primjerice, Nikole Lovrinovića glas nije presudan.
Kolumna / Kolumne | 20. 12. 2017. u 09:21 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne brinite, neće IKEA doći. U IKEA-i sve je upakirano u zgodne kvadratičaste pakete od reciklirane kartonske valovite ljepenke, sve je predvidljivo, prema točno zadanim specifikacijama, uredno i promišljeno. U Bosni i Hercegovini nema mjesta za urednu egzistenciju bilo čega.

Ipak, zanimljivo je kako se javnost obrušila na Dianu Zelenika, čiji je glas za akcize označen presudnim, dok, primjerice, Nikole Lovrinovića glas nije presudan. Vrlo je simptomatično saznanje da je glas iz Devedesetke presudan, ne čini se tako kada je u pitanju rad Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine, samo jedan primjer da izvučem. A ima ih.

Taj presudni glas smo također nedavno čuli oko presude haaškoj šestorci, Andrej Plenković je izgovarao ono što Dragan Čović želi reći, dok je Dragan govorio o sporednim pitanjima. Pravednu borbu za hrvatsku stvar '90-ih pred očima bošnjačke javnosti branio je tih dana Slaven Raguž, također se stožerna nije usudila izaći braniti svoju čast pred Bošnjacima i čitavom BiH. U borbi za javni RTV kanal na hrvatskom jeziku također već mjesecima Mario Karamatić je taj glas koji zastupa interese Hrvata, dok stožernu opet samo vidimo kao tapšanje kolega po hodnicima, u vidu dobro si im se nagovorio.

Na kraju ipak ukaže se i On u Aleksandra Stankovića i svi primijete kako ga je razvalio, kako nije dao Stankoviću da kontrolira šou. Ja ipak mislim da smo tu vidjeli ono što je stalno na stvari, Stanković je bio pod ručnom kočnicom, ni blizu snažan kao svojevremeno protiv Dodika, i ponovno smo vidjeli eufemizam od lidera na djelu. Reklo Stankoviću tamo na HRT-u, ne talasaj, ba.

Do pasa stranka, iznad ništa

Taj eufemizam od lidera neki dan u Beogradu nije uspio ušutkati Bakira, da nas ne sramoti pred međunarodnom javnosti. Nije eufemizam od stožerne uspio ušutkati ni zaboravljene branitelje prije par dana, niti mu polazi za rukom u bilo kojem pitanju od značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nametnuti svoju volju. No, eufemizam od nacionalnoga sabora ne libi se redovito prijetiti prelaskom Rubikona, mahati uokolo pričom o trećem entitetu, o blokadi vlasti nakon sljedećih izbora. Nigdje, ama baš nigdje nisam vidio ni čuo da je eufemizam od nacionalne politike podmetnuo leđa za interese ovoga naroda u našoj zajedničkoj Bosni i Hercegovini.

Jedina stvar oko koje se stožerna pobrinula jest da Mostar, stožerni grad, kako vele, od grada u kojem povremeno štuca kanalizacija kad su velike kiše, pretvori u raskopani grad u kojem ne postoji parkirno mjesto, pored elektroenergetskog prstena redovito pred blagdane kljucne i struja, a vode, za razliku od metropole Sarajeva, uvijek ima, ali iz česmi teče Hoang Ho umjesto Radobolje.

Čak je apsurdno da trenutno dvije najperspektivnije stranke u Hrvata Bosne i Hercegovine, Republikanci i Devedesetka, moraju čekati jer se eufemizam od stožera boji organizirati lokalne izbore u Mostaru. Mislim da su i sami svjesni da predstavu Hamleta u selu Mrduši Donjoj nije moguće adekvatno realizirati.

Čekajući IKEA-u

Pitanje je, zapravo, zašto se vi nadate IKEA-i?! IKEA nema nikakvog razloga doći u BiH. Vi ste, svejedno, budale koje će platiti putovnicu, platiti potom kartu za Beč i na kraju u njihovim shopping centrima ostaviti ovdje, u BiH, krvavo zarađen novac. Potom ćete se vratiti i živjeti svojim jadnim životima ovdje, gdje se poslije svake kiše morate javiti obiteljskom liječniku jer, majka mu stara, nema klora u vodi za piće. Ili, ukoliko držite do sebe, kupite si flaširanu vodu sa Širokog Brijega ili još bolje, uvoznu iz Hrvatske. Jer, hrvatski je interes u Bosni i Hercegovini spasiti Todorićevu guzicu.

Na kraju, što ti imaš od akciza? Ništa, kao ni od političara koji će te novce trošiti nenamjenski, kao i dosad. Eufemizam od stranke, zajedno sa svojim eufemizmom od ministra prometa, ni u idućem mandatu neće izgraditi niti jedan kilometar autoceste kroz stožernu Hercegovinu, a čak će zaustaviti i započeto (jel, treba li podsjećati da je autocesta na Koridoru Vc stala na dionici koja dovodi talijanske turiste do Međugorja, ali iz splitske zračne luke. Eufemizam od stožera nije čak doveo cestu ni do stožerne zračne luke na južnom izlazu iz Mostara).

Pitanje je, dakle, zašto vi imate potrebu stalno iznova glasovati za eufemizam od stranke?! Pitanje je, na kraju krajeva, majke vam, znate li što je eufemizam uopće?!

Kopirati
Drag cursor here to close