Pregled tjedna

Ništa se nije dogodilo

Licemjerne stranke reagiraju na upošljavanje osuđenog za razne zločine u javno poduzeće. Kao da su njihovi redovi čisti i njihova poduzeća.
Kolumna / Kolumne | 30. 09. 2019. u 10:27 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.9. – Ponedjeljak

Bosna i Hercegovina napokon je u nečemu u vrhu – u proizvodnji krivotvorene robe.

Dioničari Aluminija, koji sve manje zanima javnost, donijeli su odluku o nastavku rada tvrtke. Nastavak nastavka slijedi. Za rad još nitko nije siguran.

Više umiremo, manje se rađamo, više se razvodimo nego stupamo u brak. Brojke su to za prvih šest mjeseci ove godine.

No, Bakir Izetbegović tješi narod. Kaže kako će trebati živaca za ono što slijedi. Čudno je kako narodi, u ovakvom nemanju ničega, živaca uopće imaju.

24.9. – Utorak

Od naših klaunova veseliji je samo Donald Trump koji kaže kako treba dobiti Nobelovu nagradu za mir. No, ignorirao je djevojčicu Gretu Thunberg koja je upozorila svijet da će se ugušiti u svom smeću i nestati zbog svoje prljavštine.

Željko Komšić govorio je pred UN-om. Za sve u BiH, prema njegovu govoru, krivi su susjedi. BiH je, slagao je Komšić, jedna fina državica spremna za suradnju, reforme i rekao bi čovjek da je to raj na zemlji u kojem svatko svakoga podržava i sluša.

25.9. – Srijeda

A kako se slušamo govore i brojna reagiranja na Komšićev govor. Najglasniji je, naravno, bio Milorad Dodik koji je rekao da je Komšić, osim što je govorio samo u svoje ime, a ne u ime države, podvala, blebetalo i političko nedonošče pobačeno na izborima. Na dosadnu političku sceni u BiH, Dodik je ubacio nove momente.

U Bruxellesu je odlučeno da Mostar neće biti europska prijestolnica kulture. Nitko normalan nije vjerovao da najveći hercegovački polugrad ima šanse pored jednog uređenog norveškog grada koji je, ako ništa, u prednosti pred Mostarom po ravnim cestama, kantama za smeće i klupama. Mostarski tim je ponosan ali i ljut na Mostarce koji kažu da Mostar nije imao šanse. Ne zna se očito tko je na zemlji a tko u oblacima.

U oblacima je i visoki predstavnik. Naime, Valentin Inzko čestitao je samo Banja Luci na prolazu do finala u utrci za kulturnu prijestolnicu. Mostar je izbacio iz glave baš kao što su ga raniji visoki predstavnici uvalili u ovom u čemu je Mostar sad.

Licemjerne stranke reagiraju na upošljavanje osuđenog za razne zločine u javno poduzeće. Kao da su njihovi redovi čisti i njihova poduzeća.

26.9. – Četvrtak

Fadil Novalić, kojem se prešlo preko poslova za kćerku, uposlio je pa otpustio na mjesto savjetnika osuđenog za pronevjere i porezne utaje. To je valjda ta BiH o kojoj Komšić priča.

A kreće priča i o mostarskoj kandidaturi pa se nitko nije trznuo na to da jedna politika tvrdi da je titula izmakla Mostaru zbog mutnog trošenja europskog novca za kolektore. S druge strane, članovi tima optužuju jednu stranku da ih je sabotirala i kritičare aplikacije nazivaju budalama.

HDZ i SDA, koji su se pošamarali priopćenjima u Hercegovini, sjele su iznenada za stol u Sarajevu i pravile se kako se ništa u ovom vremenu vakuuma nakon izbora nije dogodilo. Birači se prave da ne postoje.

27.9. – Petak

A da se ništa nije dogodilo i da ništa nije pričao pravi se i kardinal Puljić koji je nakon žestoke kritike s osmijehom primio čelnika HDZ-a BiH.

I mulj zamalo kulturnog Mostara pravi se da se ništa nije dogodilo pa nitko ne reagira na navode kako je analiza otpada iz pročistača bila samo mazanje očiju. Svi se prave da nisu čuli apel iz mostarske bolnice kako će uskoro biti zatrpani u smeću jer ga nemaju gdje odložiti pa umjesto dječjeg odjela niče deponija.

Huligani su upali u redakciju sarajevskog portala i naredili brisanje vijesti. Neke stvari u ovoj zemlji zbilja treba izbrisati. Samo nema tko.

28.9. – Subota

Čović je dao zadatke livanjskom gradonačelniku. Sjetit ćemo se da ih je dao i mostarskom. Samo da Livnu ne bude kao Mostaru.

Iako se službeno kukalo kako nema službenih podataka o turističkim brojkama u Neumu, odjednom su svi zadovoljni procjenama koje se izbacuju nakon turističke sezone. To je ona zemlja o kojoj Komšić govori, a koja ne zna izbrojati ni krevete u jednom gradiću.

29.9. – Nedjelja

Komšić je, kao da je u našem dvorištu sve sjajno i bajno, raspalio po susjedima. Susjedi su, naravno, uzvratili. Zavrtjeli smo se u novom krugu koji ne govori o budućnosti, ali nas ponovno uvjerava da znamo samo živjeti u prošlosti.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close