Tvrdo svarene priče

Neostvareni i zgrčeni život zlatnih ribica

Redovito se u ovoj zemlji, koja postoji samo da hrani one što se nekako zaokruže na listovima, sve što je bitno za čovjeka strpa u dva, tri mjeseca pred izbore pa se škare podmazuju i oštre za vrpce.
Kolumna / Kolumne | 26. 06. 2018. u 10:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatnim ribicama velike su ribe već počele mrviti obećanja. Po površini, od koje su ljudi ovdje sve dalje, usitnjavaju se i sipaju priče o novim projektima, planovima i promjenama. O onome što se usitnilo i prosulo u ranijem predizbornom procesu, nitko neće govoriti.

Uglavnom se mrvljenje i mrcvarenje svodi na optužbe na račun odabranih partnera koji su kočili njihove projekte zbog kojih su i oni morali kočiti. I njihove i svoje. Mrvljenje se svodi i na mrcvarenje priča o pravima koja se za sebe traže, ne daju drugome i na plašenje narodima i zveckanjem koje nije prestalo nikada.

Provjerena metoda pranja ruku na obećanjima je tvrdnja da je netko tamo negdje spriječio ostvarenje zacrtanog. I tu je riješeno pitanje svih krivnji i odgovornosti. Ako netko od onih što obećaju ima uopće obraza i odgovornosti.

S druge strane, dok se kao natezalo oko unaprijed na propast osuđenih ideja, grlilo se bez taktiziranja i prosipale su se koalicijske tekućine za sve što odgovara jedino njima. Tako sve što je u ovoj državi izglasano glatko ili glađe od glumljene koalicijske svađe, ide u prilog samo onima koji su dizali umrljane ruke.

Ono što bi koristilo ribicama, uglavnom je ostavljeno po strani i izvlači se i usitnjuje za nove porcije. Neosmišljene predizborne parole u kojima se prežvakavaju strahovi od drugog i neispunjena obećanja prosipaju se na površinu zamućene vode u kojoj zlatne ribice nijemo otvaraju usta, kupe što im se servira i zaboravljaju vukući za sobom neostvareni i zgrčeni život.

Redovito se u ovoj zemlji, koja postoji samo da hrani one što se nekako zaokruže na listovima, sve što je bitno za čovjeka strpa u dva, tri mjeseca pred izbore pa se škare podmazuju i oštre za vrpce. Imamo potom otvaranje cesta i cestica, keleberenje po nogometnim turnirima, tapšanje po ramenima poduzetnika kojima će se vratiti sve ako se prođe na izborima, galama o postotcima na plaći i košaricu, kritika ovoga i onoga, blaćenje svega osim sebe.

Prosuta obećanja, uglavnom građena na neostvarivosti, uvijek se mogu opravdati tvrdoglavošću koalicijskih partnera, lošim političkim trenutkom i još jednom financijskoj krizi. Obećana povećanja mirovina i plaća svalit će se na duše nekih novih sastavljenih vlasti, a onda će vlast zapeti i igrati na kartu zaborava. Ceste će stati jer nova vlast nema političku snagu, projekti će zapeti jer netko ima za cilj nešto drugo i novi mandat će početi u starom besmislu u kojem se vrtimo desetljećima. Velike ribe u ladice će pobacati obećanja i raditi jedino ono što im njihov mentalni sklop dopušta – trpat će sebi i svojima.

Zlatne ribice će otvarati usta i kupiti usitnjene prevare, zaboravljati i vući za sobom svoj život. A onda se život razvuče, odvoji od tijela i pretvori u još jednu mrlju naše baruštine. Ribice tupo otvaraju usta, mlataraju perajama i natežu se za novo pražnjenje usitnjenih obećanja.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close