Pregled tjedna

Vratite se u stvarnost i nasapunajte pred izbore

U sjeni hrvatskog slavlja i analize jesu li hrvatski reprezentativci trebali na slavlje nabijeno emocijama pozvati kakvog opernog pjevača ili čovjeka s čijim pjesmama se nabrijavaju na pobjede i poraze, prošle su vijesti o našoj tužnoj zbilji.
Kolumna / Kolumne | 23. 07. 2018. u 10:19 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.7. – Ponedjeljak

Doček reprezentativaca Hrvatske, srebrne momčadi Svjetskog prvenstva, događaj je koji je obišao svijet. Probili su se hrvatski nogometaši kroz masu ljudi kao kroz produžetke u Rusiji u kojima su pokazali snagu, volju i moć.

No, nisu svi putnici u autobusu u javnosti dočekani s veseljem. Čak se i prijenos slavlja poremetio zbog pjevača u bez kojeg nogometaši nisu htjeli u slavlje. I sama ceremonija slavlja na pozornici nije, vidjelo se, imala veze sa zamislima redatelja.

No, srebro je hrvatsko zlatno. Sve ostalo je ipak politika.

17.7. – Utorak

U sjeni hrvatskog slavlja i analize jesu li hrvatski reprezentativci trebali na slavlje nabijeno emocijama pozvati kakvog opernog pjevača ili čovjeka s čijim pjesmama se nabrijavaju na pobjede i poraze, prošle su vijesti o našoj tužnoj zbilji.

Tako se, recimo, u hrvatsko slavlje, umotala strašna vijest da je predsjednik jedne stranke, koji se bori za vlast i za ulazak u Predsjedništvo BiH, izjavio da izbori koji nas očekuju u listopadu neće biti fer.

Istodobno, objavljeno je kako Predsjedništvo BiH godišnje potroši sedam milijuna maraka. Na nešto. Ne na fer.

18.7. – Srijeda

Krenulo je predizborno mazanje očiju i kupovina sirotinje mrvicama. Nečiji će ponos biti tako kupljen za nepunih 97 KM. Naime, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo potpisao je ugovor s firmom koja će borcima podijeliti hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti od 161.500 KM. Iznos će se podijeliti na 1.666 boraca pa će tako svaki, jednostavnom računicom i kompliciranom brigom za branitelje, svatko dobiti hrane i sapuna za nešto manje od 97 KM. Toliko vrijedi odanost u BiH.

Istovremeno, Vijeće ministara donijelo je odluku da se plaće na državnom jaslama neće povećavati. Neće se ni smanjivati.

19.7. – Četvrtak

Raspala Federacija BiH još je jednom pokazala kako je najslabiji dio ove zemlje ma koliko se dičila suprotno. Zakon o izbornim jedinicama ponovno je pokazao kako se suživot i dogovor u (Federaciji) BiH svode na nametanje i dizanje ruku uvijek protiv pa čak i kad se glasuje za.

Bošnjačke stranke željele su izglasati zakon protiv kojega su Hrvati pa je spasonosna srpska ruka stigla u zadnji tren. Federacija je opet napravila puni krug i pojačala vrćenje u vrtlogu kaosa u kojem se galami za zajedništvo a šapuće protiv njega.

20.7. – Petak

Čudno je pa nitko nije skočio na vijest da su se policajci iz BiH u Turskoj obučavali za snajperska djelovanja. U vrijeme kad se sve čeka na predizborni nož prošla je paranoičnim novinarima i nabrijanim strankama vijest da policija vježba oko sokolovo i junačku desnicu a da je nisu podigli za novi rat.

21.7. – Subota

Samo se u Bosni i Hercegovini može dogoditi da se nekome za poboljšanje njegovog rada pokloni pokvareno vozilo. Upravo to dogodilo se stolačkom lovočuvarskom društvu kojem je Općina, da bi im pomogla u radu, poklonila pokvareno vozilo.

22.7. – Nedjelja

Mostarska Gradska uprava spremila se na godišnji odmor. Zakrpani i rupičasti grad čekat će da se slegnu vrućine pa će netko njime ponovno upravljati.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close