Oprani ili friški?

Mostar 2024.

Mostar, već se vidi, ostat će zarobljen u mandatima i rezolucijama i deklaracijama i statutima i statusima.
Kolumna / Kolumne | 03. 02. 2021. u 09:40 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj tekst nema poveznicu sa slično nazvanom (razlikuje ih točka) kampanjom za europsku prijestolnicu kulture, ali itekako ima veze s naslijeđem koje je ostavio prvi čovjek čak i tog projekta.

Tjedan iza nas donio je važne smjernice o tome što Mostar očekuje u prvom demokratskom mandatu lokalne vlasti još od završetka vremena prema drevnom majanskom kalendaru. Dakle, mogao sam i tako nazvati tekst, ali ionako više volite čitati tekstove o Lidiji Bačić nego kolumne pa koga briga. Klikbejt, en jes, ju mej hejt.

Višednevna drama oko vode na Bijelom Brijegu i u Smrčenjacima, masna kosa i pišanje sjedećki da ne moraš prat ruke, sve su to čari života u Mostaru u 21. stoljeću, u vremenu kada Kalifornija zabranjuje sva vozila osim hibridnih, u vremenu kada dostavnjaci vrše prva testiranja samohodnih vozila s tek djelomičnim i privremenim ljudskim upravljanjem u zahtjevnijim situacijama...

U vremenu kada je Kina testirala superultramegagigasigurni i praktično trenutni kvantni Internet, a fizičari predstavili teoriju koja elegantno otklanja problem "tamne materije", za koju ionako nema opipljivog dokaza, samo dodatne komplicirane teorije, dakle u vremenu povratka u budućnost, mostarska središnja zdravstvena institucija Sveučilišna klinička bolnica nema pitke vode danima.

Drevni Rimljani znali su za obrnuti sifon, pravilo površinske napetosti, zakon spojenih posuda, podizali su vodu tisućama metara uvis bez utroška električne energije, a mi?! Mi tužimo skupinu prosvjednika pred Uborkom zbog štete nanesene turističkoj djelatnosti.

Tko će tužiti koga zbog štete nanesene tisućama žitelja mostarskih naselja, žene nisu mogle noge obrijati, sralo se k'o goveda, mahneš repom poslije nužde, a konačno smo shvatili svrhu pedeset toaleta u vili Gagi – popišaj se u jednom klozetu, pušći vodu iz vodokotlića, pređi u sljedeći. Dok bi on osjetio ustavnu krizu zbog nestašice Lede i Jane, prošla bi desetljeća ili u najmanju ruku jedan izborni ciklus u nekad Gradu Mostaru.

Oprani Mostar

Totalna politička naivnost nas očekuje, eto to je. Gradsko vijeće Mostara prošarano je spektrom novih političkih lica, praktično osim Koalicije za Mostar, ostatak vijećnika su mahom politički debitanti... i to bi kao trebalo značiti kako nas očekuje novi politički diskurs, spremnost na kompromis itd itd.

No već prvi sastanak predstavnika lokalne vlasti  u Bristolu rezultirao je najavom političkog debakla – nemojmo se zavaravati, na svakom inicijalnom sastanku u Mostaru ili čak generalno u Bosni i Hercegovini ozračje je bilo demokratsko, pozitivno, naprednjačko, civilizirano. Ali u ponedjeljak su samo izneseni stavovi. Mogli su biti predstavljeni i svatovi, isto bi bilo ozračje demokratsko, pozitivno, naprednjačko, civilizirano.

Koalicija najavila Guzina, HDZ najavio Kordića, Bhlok razmatra Baraliju, nisu sigurica može li proći izmjena Statuta Grada u pogledu izbora četiri člana kolegija Vijeća, ako prođe, bit će još netko, ako ne prođe... Ma ionako će vrijeme pokazati svima koji ne čitaju znakove političkog marketinga.

Nitko se nije sjetio Boške Ćavar, recimo, ona bi sad bila i mrkva i batina. Brojačima zrnaca nije ni Srbin ni Hrvat, brojačima preferencija ona je probosanska, ratuje s raznim građevinskim štorijama još od Banovine Hrvatske, svježe lice u politici, mogla bi joj i Radmila ostati zamjenica, držale bi se njih dvije međusobno pod kontrolom, sve bi bilo transparentno.

Još turit Velibora kao predsjednika Vijeća, on je nekonstitutivan u Hercegovačko-neretvanskoj, stoga je njemu dati vlast isto kao kamp Lira preselit na balkon Calamusa ili krov Mepasa. Ono, glatko i nenametljivo, a trn u oku međunarodnoj zajednici, neočekivani iskorak otprilike kao tužba Dodika protiv nekoga u Sarajevu.

Na žalost, od tih nekih epohalnih rješenja koja bi pomaknula Mostar s mrtve točke, mi ćutimo tugu u Koaliciji za Mostar, ono, neće nitko za Guzina, pitanje bi li čak i njihovi članovi glasovali za njega ako bi bilo tajno glasovanje, a fin čo'ek, u HDZ-u su uvjereni kako samo trebaju preživjeti do trećeg kola i onda u baražu na penale njihov je čo'ek načelnik.

U Našoj stranci imaju asa, Baraliju, dovela demokraciju u Mostar, ali kako je izabrati kad od prva dva čovjeka za stolom s kojima se može dogovoriti, Zalihić kaže neutemeljena tužba za Uborak, a Bevanda, jel, eno ga potpisan na tužbi kojom komunalno poduzeće traži obeštećenje zbog propale turističke sezone. Štabola?!

Friški Mostar

Sumnjam, dakle, kako ćemo išta novo vidjeti u Mostaru pod vedrim nebom, budući da Čapljinci barem balon dvoranu imaju, a ovo - tuga, brate. Bit će to nešto kao rekonstrukcija Ulice blajburških žrtava, akobogda, moj Mujo. Bit će kao izgradnja sustava otpadnih voda Ljubomira Veličanstvenog, od njegovog mandata duže će samo trajati postavljanje obrnutih sifona.

Mostar, već se vidi, ostat će zarobljen u mandatima i rezolucijama i deklaracijama i statutima i statusima. U svijetu cijena metala divlja, mi zatvorili Aluminij Mostar zbog radi nekakvih deklaracija, statuta i sličnoga. Ne, doista, cijene željeza, aluminija, sve vrtoglavo skače jer korona.

Toliko se čudne stvari događaju, u Sjedinjenim državama vlada nestašica sterling srebra da je pitanje kako će Olimpijske igre izgledati, mogli bi se tući za drugo mjesto, umjesto za prvo. U nas su za brzo djelovanje spremni jedino Romi sakupljači otpada. A mi jer smo rasisti i nacionalšovinisti, Romu sigurno ne bismo dali priliku da vodi Grad Mostar. To čak nije ni u Statutu dopušteno. A Statut Mostara promijeniti, zlatna ribica bi rekla de radije Daytonski Ustav BiH da promijenimo, lakše je.

Kopirati
Drag cursor here to close