u zemlji Duhova

Moć vještica

Sretna ti Noć vještica, još malo pa zemljo Duhova!
Kolumna / Kolumne | 31. 10. 2018. u 09:29 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katolička će se crkva žestoko usprotiviti i protiv same pomisli na obilježavanje Noći vještica, a u neku ruku, ovo ima logike. Samhain (čita se sa'un) riječ je iz drevnog keltskog jezika i označava kraj ljeta. Preciznije, radilo se o blagdanu „kraja ljeta”, ali ne u smislu proslave kako bi namaskirani klinci danas tražili izgovor da se napiju. Nema vještica ni na karti.

Prastanovnici Europe, kako bi smo ih danas ocjenjivali poganima, imali su religiju baziranu na prirodnim ciklusima kojima čovjek nije vladao. Sunce, Mjesec, Zemlja, godišnja doba i slično. Uglavnom, u njihovom kalendaru koji je imao praktično samo osam blagdana (i prisjetite se toga kada pomislite kako je teško imati samo nedjelju slobodnu), a 31. listopada padao je jedan od četiriju „manjih” blagdana – Kraj ljeta „Samhain”.

Kraj ljeta značio je ne samo kraj žetve i vrijeme u godini kada su prvi Europljani bili najimućniji pa se moglo slaviti, nego i planiranje za mrtvi dio sezone, preživljavanje zime. Tada bi zazivali pretke da im se pridruže u procjeni nadolazećeg godišnjeg doba. Pogreška je značila tanku liniju između preživljavanja i smrti čitavoga naselja. Zazivati pretke da nas posjete i uprave nas, to je ono što i mi danas radimo, na Dušni dan. Noć vještica praktično je samo loše prevedena praksa. A mi doista loše znamo s jezicima.

Lov na vještice

U Bosni i Hercegovini govorimo tri isto različita jezika i imamo praksu loviti vještice. Ne mislim doslovce, ali volimo protjerivati nepostojeće neprijatelje i boriti se s vjetrenjačama. Donkihotovska zemlja vrlo će se grčevito boriti da izazove sukobe oko i s migrantima, ali neće se sjetiti da smo i mi jučer (pa i danas) bili migranti koji ne želimo ostati ovdje. Donkihotovska zemlja znat će izabrati tko joj nije predsjednik, ali će prekasno podići glas kada je u pitanju stvarno nasilje. Donkihotovska zemlja dreknut će zbog ureda članova Predsjedništva, ali će šutke gledati kada propada Aluminij. Ili rudnik Ljubija. Ma Gikil, ma kao da je više bitno tko.

Svi znamo da izbori u BiH nisu legalni, legitimni, nisu glas birača nego brojača. Nitko se neće pobuniti. Nitko neće vrisnuti ni kada pretuku mladića, napadnu policajca. Ne, mi ćemo graknuti na profesora i doktora koji štrajkaju za bolju plaću. Kada spominjem ova poduzeća od maloprije, mi ćemo čak imati strašnu potrebu da ljude koji su ih uništili nagradimo mandatima.

A zašto!? Mi se bojimo ljudi koji imaju vilu na Ciglanama, Dedinju, Ilićima. Zašto? Kada bi seoski vrač pogriješio i čitavo selo bilo osuđeno na umiranje do proljeća, koja je pravda ako ga selo smakne mjesec dana prije kad će svi ionako umrijeti. Ako je čitava Europa pregazila takvo razmišljanje i otišla korak naprijed, zašto mi još uvijek inzistiramo na vjerovanje u ljigave korumpirane vračeve. Što će nam oni donijeti osim rafala u policijsku patrolu, osim utapanja nekog tamo anonimnog Davida?

 Vitalni ekonomski interes

Ne vidite li da smo u istom blatu, do grla? Europa ne poznaje nacionalne interese. Ostavila ih je u 19. stoljeću. Zamijenila ih je ekonomskim interesima. Naravno da je ekonomski interes isto što i nacionalni, pa nećeš komšiji pare poklanjati, sebi zarađuješ. Ali se ekonomski interes drukčije reflektira. I pazi sad kako to drukčije zvuči.

Naš je vitalni ekonomski interes jedinstvena, koordinirana policijska struktura. Od granične policije koja će spriječiti ilegalni transport visokotarifne robe, ljudi... Do ulične patrole koja će jamčiti da nitko ne hoda uokolo naoružan do zuba.

Naš je vitalni ekonomski interes rudnik Ljubija. Aluminij. Dita. Lasta. Da bi se proizvodilo, da bi bio proračun pun. Naš je vitalni ekonomski interes izgradnja koridora Vc radi nesmetanog protoka dobara. Naš je vitalni ekonomski interes koordinirano praćenje kretanja migranata, radi definiranja adekvatne pomoći tim ljudima, radi sprečavanja krijumčarenja, sitnih oblika nasilja, radi suzbijanja eventualnih epidemija.

Naš je vitalni ekonomski interes dobro plaćen liječnik, nastavnik, policajac, pravobranitelj, novinar... Da bismo živjeli u sigurnom okruženju, da ne bismo ovisili o dobroj ili lošoj procjeni korumpiranih seoskih vračeva kakva će biti zima i koliko će trebati da se izmijeni Izborni zakon. Da bismo imali razloga ostati. Da ne tražimo vitalni ekonomski interes u Europi.

Podsjećaju posljednjih dana mediji da je ovo godina u kojoj su žene prvi put osvojile značajan broj mandata u zakonodavnoj vlasti. Kao, treba nam novi pogled, nova politička vizija. Naravno, treba napokon uvesti reda. Kad muški nisu znali dva desetljeća, možda će one. Kad seoski vrač ne zna, zovneš seosku vješticu. Sretna ti Noć vještica, još malo pa zemljo Duhova!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close