Srednjim putem?

Mile i Rusa deset miljona

Ako vas nije stid što sjedite u toplom dok policija migrante izbacuje na ulicu po ovoj zimurini i snijegu... ne znam, ljudi, kako očekujete nacionalnu pravdu, građansku državu, jednakopravnost. Vi ste ti koji podržavate geto i stvaranje klasa.
Kolumna / Kolumne | 28. 11. 2018. u 09:07 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekloga vikenda, dok se većina u državi prepucavala tko je veći antifašist, potomci Đede Kecmanovića ili Dede Šišića, je li Gavrilo junak ili terorist ili što nam je, pobogu, učinio počasni građanin Sarajeva i persona non grata u Mostaru - Stepo Stepanović, ja sam se posvetio proučavanju vojne povijesti. A što bih drugo radio u osvit novih balkanskih mikrosukoba?!

Nakon što sam pao u duboku depresiju gledajući dokumentarce o vjerojatno najtužnijoj bitki u povijesti, onoj za Çanakkale/Galipolje, izbornik na televizoru ponudio mi je neke naslove vezane za Staljingrad. Bio sam već na pragu otvaranja posljednje litre rakije, one neke brlje što je žena koristi za čišćenje prozora pa sam potražio informacije u drugom nekom poglavlju ruske povijesti.

Raketni Dvigatelj 180

Povijest je učiteljica života, kažu, i osobno sam se iznenadio kada sam se okrenuo poprijeko Staljinu. U vrijeme Hladnog rata, kada su dvije svjetske velesile vodile bitku za prevlast na nebu i zemlji, obično nas uče da je pobijedio svemoćni, napredniji kapitalizam. Kako je primjerice SAD spustio prvog čovjeka na Mjesec (i tu stao) te dobio bitku na nebu pred Sojuzima i MIG-ovima, tako su majušni Shermani dotukli njemačkog Tigera, a čudotvorni Abramsi ruske 'te-sedamdesetdvice' (T-72). No istina je da je američka vojna povijest nerijetko kontradiktorna, baš kao što im se najmoćnije letjelice zovu po potlačenim indijanskim plemenima: Apač, Čejen ili Mohavi... Za borbu protiv Shermana Reichu je, realno, nestalo novca, dok se Abramsi nikad nisu niti sukobili s Rusima, nego njihovim prerađenim inačicama Velike Britanije ili Izraela.

Na sličan način Staljin je ugasio ruski svemirski program smatrajući da nasljednici veličanstvenog Sergeja Koroljeva nanose sramotu sovjetskoj velenaciji. Tek po raspadu Sovjetskog saveza saznat će se, kroz jedan novinski oglas, da malo privatno poduzeće u srcu Samare (tamo gdje se prave Lade) posjeduje čitav arsenal mlaznih motora. Lockheed Martin, ne on osobno, poduzeće koje pravi motore za NASA-u, tajno je otputovalo kupiti jedan model. Kada su testirali ovu starudiju iz '60-ih godina prošloga stoljeća, shvatili su kako su ruski motori čak 15% učinkovitiji od onoga što su oni tih dana stavljali na letjelice za Svemir. Pobjeda kapitalizma takva je da danas NASA 'leti' na motorima RD-180, koje proizvodi ruski Energomaš, dakle isti oni ljudi koji su pravili Sojuze. Da, ti isti drugovi djedovi, doslovce dizajniraju spuštanje na Mars.

Ameri nisu pobijedili čak niti na kopnu, svemoćni tenk Abrams u dvama Zaljevskim ratovima pokazao se tako nesposobnim da je redizajniran nekoliko puta, a u međuvremenu Rusi su potiho predstavili T-14, polurobotizirano čudovište iz budućnosti koje je skoro pa Decepticon.

Sljedeći put kad čujete za otvaranje novog bojišta, poput ukrajinskog mikrorata, ne morate misliti da će eskalirati u globalni sukob, žalosno je reći, ali to je samo terensko ispitivanje novog ruskog tenka ili zrakoplova.

Cum grano salis

E otkud me s ovom pričom? Nije baš da u svemu moramo biti proamerički nastrojeni. Jeste, oni promoviraju slobodu i demokraciju, da je glas svakog čovjeka jednako bitan i slično. Ali isto tako, Sjedinjene države su danas simbol ugnjetavanja, zatvaranja granica, ksenofobije, institucionalnog nasilja... čekaj, čekaj, jel sad govorimo o Bosni i Hercegovini u migrantskoj krizi ili o Americi?! Naravno, previše smo postali slični ružnoj slici koju predstavljaju Ameri.

Ako vas nije stid što sjedite u toplom dok policija migrante izbacuje na ulicu po ovoj zimurini i snijegu... ne znam, ljudi, kako očekujete nacionalnu pravdu, građansku državu, jednakopravnost. Vi ste ti koji podržavate geto i stvaranje klasa. A ti migranti, ako ne budu mogli u Europu, ostat će ovdje, sutra će ti automehaničar iz Pakistana mijenjati remen i krojač iz Sirije praviti matursko odijelo. Kad ne bude nitko mogao izdržati pritisak stezanja remena u Aluminiju d.d. Mostar, eto migranata iz Afrike i Azije da rade za sitne nadnice. Što vi mislite, kako smo mi došli ovdje u ranom srednjem vijeku?

Dakle, kada ruski veleposlanik kaže da bi želio da Bosna i Hercegovina ima samostalno sudstvo, nije to tako ni zlobno čuti. Što ne bismo mi bili gazde i svoji na svome?! Jesu li antifašisti oni što su okupirali Poljsku zajedno s Hitlerom ili su antifašisti oni što su pola godine strijeljali Turke na Dardanelima?

Treba, doista razmisliti svojom glavom, uzdati se u sebe. Nisu Rusi tako zaostali, vidite u toj vojnoj industriji. I svemirskoj, jel. Ipak, nije da ja nisam oprezan. Rusima treba ćošak Ukrajine zato što su im tu ostale vojne tvornice kad se raspao SSSR. Ne libe se niti okupirati taj ćošak. Ti isti Rusi, kad kažu da se trebamo odlijepiti od američkih sudaca, a prije nekoliko dana je otkriveno da su rootkitom Lojax (čitaj opaki virus koji se reinstalira s Windowsima) inficirali vladine institucije širom Balkana i istočne Europe.

Mislim, kad ruski lobist u Predsjedništvu kaže da mu treba dati 10 milijuna maraka za izgradnju škola i vrtića, a istodobno veli da mu novci ne trebaju i da će dati 750KM od plaće siromašnim studentima... Mislim, ma koga ti j***š, nek ti Rusi daju!

A možda je rahmetli Broz ipak bio u pravu kad je rekao da treba srednjim putem?!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close