Lajk za hejtanje

Malo ste biva neurozni

Ako živimo u diktaturi, a očito da živimo, ne bi me čudilo da se sutra političko Sarajevo postavi protiv Mostarske djelidbe, Gregora Samse ili zajedničkog projekta dvaju teatara, Ajmo na fuka...
Kolumna / Kolumne | 14. 02. 2018. u 10:32 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvijek je ista priča kad je bara mala, a puno krokodila. Ali opet, manje je poznato da krokodili žive i više stoljeća. Zapravo, nikad nije zabilježena prirodna smrt niti jednog krokodila. Kako oni to žive, od čega, i to ostaje da se vidi, vrijeme će pokazati, a tko bi drugi. Krokodile spominjem jer znaš kako oni ono reagiraju, ti prođeš ispred njih, oni razjape ralje i graknu na tebe, čak i ako si samo došao po čašu vode. Tako nekako mi danas, na Dan oslobođenja sv. Valentina od korizme Mostara.

Nejeb - A još posti

Nevjerojatno je koliko ste u posljednje vrijeme nervozni. Bio je ovdje cirkus i ranije, ali je sada pod maskama, kažu eksperti, analitičari i bolje upućeni poznavatelji materije. Zvizdić reagirao na mačškare u Čapljini – da, dobro ste pročitali. Zvizdić je, naime, osudio vekovnu, kvadriateralnu i međunarodnu praksu hercegovačkih kršćana da se na jedan dan u godini zajebaju s apsolutno svime, mrtvima, živima, nedodirljivima, dejtonskim, arhaičnim, ustaljenim, dogmatskim, ustajalim... nakon ovakvog službenog priznanja prvog tradicionalnog maskenbala u Bosni i Hercegovini, a zapisano je da unatoč službenom političkom priznanju manifestacija vuče korijene nekad u '60-im godinama prošloga stoljeća, tada su se šprdali s komunizmom, isto je bio nedodirljiv kao Komšić i Haag, očekujem da iduće godine sam predsjedatelj Zvizdić uruči mačškarskoj republiki ključeve beiha na tri dana. Nikad bolju reklamu nisu dobili.

Kako kaže načelnik Čapljine Smiljan Vidić, mačškare njima u tri dana sve srede, vodovod, komunalije, struju, ceste i onda regularna vlast godinu dana to može habati do novog mesopusta. Ne bi škodilo i beiha isto tako, u tri dana sve sredit. No, os(k)vrnimo se koliko je glupo reagirati na mačškare. Bio ti sam predsjedatelj ili analitičar.

Ako se dobro sjećam, a sjećam, jerbo sam rođeni Mostarac iščapljine, marko krnjeval dosad je utjelovljivao razne, uvjetno rečeno, zlikovce: trgolavu ažbahu od prešednika, lijanovića, božuljubića, karludelponte, biskuparatka (mislim da Tito nijednom nije spajen, nisam siguran, ali govori nešto o mačškarama)... i nitko se do danas nije protivio što je tomu tako.

Doza zdravog humora, što je to?! Što je mjera humorističnosti? Imamo crni humor, sarkazam, tragikomediju, ironiju, travestiju... Ne postoji granica humora. Vidio sam posljednjih dana sliku iz Dalmacije, Marko Krnjeval je utjelovljenje kolindegrabarkitarović i aleksandravučića u kupaćim kostimićima i gaČicama, zagrljeni. Ne čujem ni Vučića ni Grabar-Kitarović da se sablažnjuju...

Doista, sarkazam i ironiju teško je shvatiti prosječnom, glupavom čovjeku. Inteligencija, kvocijent iste troznamenkasti, ne jamči da ćete shvatiti bit plesa pod maskama. Bitno je aludirati na propuste u društvu, a narod je vas prokljuvio. Gospodine Zvizdiću, očekujem da se ujutro sablaznite i nad javnim linčom Akcize Nalitrić, prvo, u pitanju je đenderkategorija, drugo, narodu se živo fućka za vašim trošarinama i euroatlanskim lopovlukom.

Za smijeh je potrebna hrabrost

Činjenica je da domaća javnost sazrijeva, iako sporo. Samo čekam dan kada će pokladna povorka ismijati Dragana, Bakira i Milu, ali nemaju još hrabrosti da to učine. To će značiti i kraj vladavine šupljaka u Bosni i Hercegovini. Ovo je sve samo grebanje okolokole.

Narod, to su ovi koje vi smatrate da su priglupi, shvatio je na vrijeme da je Željko Komšić napravio predizbornu kampanju Draganu Čoviću. Činjenica je da bi HDZ Bosne i Hercegovine na ovim izborima pao klincu za uši da Željko Komšić nije mobilizirao bosanskohercegovačke Hrvate da još jednom od dva zla izaberu oba. Na jednak način su mu se odužili, da Dragan Čović ne bi dobio nekog iznenadnog trećeg takmaca za igru, ostavljaju samo njega i Komšića u utrci za fotelju time što će iscenirati njegov pokop. Ovo je, dakle, vraćanje duga drugu. Ili druga dugu. Ne znam. Uglavnom, Komšić-Čović, to je simbioza i dok postoji, nema šanse nijedan Hrvat s tri čiste u glavi protiv njih.

Neukusno je to što su napravili u Čapljini. Naravno da je neukusno. I nekulturno. I ljigavo. Istina. Ali što ste očekivali od pokladne povorke?! Buffo operu, operetu, balet?! Znak je diktature kada se ne smiješ narugati bilo čemu. Ako živimo u diktaturi, a očito da živimo, ne bi me čudilo da se sutra političko Sarajevo postavi protiv Mostarske djelidbe, Gregora Samse ili zajedničkog projekta dvaju teatara, Ajmo na fuka...

Nego, ne budalite. Smijeh je zdrav, ne bi vam škodilo da umjesto konstantnih prijetnji separacijom, prelaskom Rubikona, ratom, krenete malo da se smijete, družite. Pitalo me neki dan čega se planiram odreći u korizmi. Nešto velim, da mi se ikako povesti Isusovim stopama pa se svih vas odreći na četeres dana, ono, pobjeć u pustaru, precvikat vodu, struju, komunalno, pola mosta, Željka K., Akcizu, Rezoluciju, Sejdića, Fincija, apelacije, separacije, konstatacije... Jest skakavaca i batata, ubandačit se čajem od smilja... kušbolje!

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.
Kopirati
Drag cursor here to close