Pregled tjedna

Mali Princ se previše zaigrao na prijestolju

Kolumna / Kolumne | 13. 03. 2017. u 08:47 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

6.3. – Ponedjeljak

''Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi''. Postavio je zagonetku nekadašnji visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajčak, tjerajući nas da se na ''zapadnom'' Balkanu češkamo po glavi i gledamo u ogledalo pitajući se raspadamo li se ili smo samo u dubokoj krizi.

U BiH, posebnoj kakva jeste, odgovor se ne može pogriješiti. BiH je oboje.
A bez odgovora ostat će mnogi koji su se upitali što se to dogodilo u emisiji 'Pošteno' u kojoj su se za istim stolom našli dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i ministar sigurnosti. Razina na kojoj komunicira visoka politika i visokopozicionirani klaunovi pokazuje kako je BiH niže od pećinskog početka. Nije ni čudo što sami sebe uvodimo u Europu bježeći iz BiH kad nam ovi na europskom putu komuniciraju kao kafanski praljudi.

7.3. – Utorak

Eho eksplozije u Čapljini ne stišava se. Padaju teške riječi, demokracija se prinosi na žrtveni oltar. Čini se, prekasno. Nakon šamara institucijama došlo je vrijeme za bombe, a udaranjem priopćenjima po medijima pokušava se nasilu odgovoriti na neke navodne tajne.
Nitko pak da potegne pitanje čapljinske šutnje o pričama kako je tamo zataškano silovanje. Bombe o kojima se šapuće trebale bi biti glasnije od onih što izazivaju priopćenja.

8.3. – Srijeda

Dan žena. Teško je biti bilo što u BiH. Kamoli žena.

Federalna vlada dati će skoro 700.000 KM za nove automobile. Skromni Fadil Novalić, koji se angažiranjem stručnjaka u javnosti želi predstaviti kako pošteni štedljivac, zaboravio je na silu moratorija, štednje, odricanja i pohlepe o kojima je prije stručnjaka govorio.

9.3. – Četvrtak

Zahtjev za revizijom tužbe protiv Srbije odbijen je. Bakir Izetbegović priznao je da ga je iznenadilo kako ga je pogodila odluka suda u Haagu za koju su svi znali kakva će biti, osim njega.

Pitanje je hoće li Izetbegović, koji si je bez obzira na silne priče o želji da istjera pravdu na vidjelo, odgovarati i sebi i državi zašto je uzeo za pravo da on bude BiH. Mali Princ zaigrao se malo previše na svome prijestolju pa je odveo državu u još jedno izlizano ponavljanje kako uistinu nismo jedni za druge ni za jedni s drugima.

Čini se kako je ovo bio jedini način da se još jednom bubne o dlakava bošnjačka prsa kao lider jer konci iz SDA-ovskih rukava, sve prljaviji, otimaju se njegovoj kontroli, a narod ne živi od ponosa i obećanja niti se žrtve oživljavaju prkošenjem.

Lider je Izetbegović. Ali na dno. Puno više nego svi lideri prljavih ruku i konaca na svim razinama.

10.3. – Petak

Dok mladež stranke spašava Bakira po Facebooku kao da će ga lajkovi ostaviti u kući velikog brata ili na farmi zvanoj BiH, odzvanjaju optužbe na njegov račun. Traže se ostavke, poziva na odgovornost, upire se prstom, gaze se riječi izrečene samo nekoliko dana ranije pa prvi u Bošnjaka postaje lagana predizborna lopta za nabijanje.

I s jedne i s druge strane BiH opet se priča o ratovima. Mi u BiH šutimo i govorimo kako je nama i nas samih previše... Sve do jednom...

11.3. – Subota

Hercegovina broji mrtve na cestama. Bio je ovo tjedan s dvoje mrtvih na prometnicama i to u županiji koja će, nabubrene pameti, zabraniti dječje doplatke onima koji imaju automobil. U ovakvoj nakaradi crnohumorno je da automobili gase, ali i pale živote. Naravno, profesionalni gutači u sebe neće reagirati na ovakav zakon. Gutali su i veće stvari pa ih ne može iznenaditi ni još jedan udar na budućnost.

12.3. – Nedjelja

Kad nema cirkusa u kući, ima u Europi. Počela su gostoprimstva Turskoj po europskim zemljama. Padaju teške riječi. Kod nas sigurno slijede salve podrške Erdoganovoj želji da vlada poput sultana.

Sve je očitije kako se svijet dijeli. I puca. A mi smo, već napuknuti, najbolje mjesto da krene... Kao što je i prije kretalo od nas, koji se, u slinom nagovaranju da živimo jedni pored drugih, jedni od drugih sve više udaljavamo.

Kopirati
Drag cursor here to close