Klizna situacija

Ljubav je u gradu: Rješenje za Mostar

Čim SDA i HDZ najave neko rješenje, bilo koje i za bilo kakav problem, jedino izvjesno je da rješenja neće biti
Kolumna / Kolumne | 24. 01. 2020. u 10:01 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u zadnjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usaglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA - HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Centralna izborna komisija proglašava izbore za ovu godinu", rekao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, Dragan Čović, prije neki dan.

"HDZ je pri svojim stavovima, ali smo i mi pri svojim stavovima. Tako da teško će to biti približiti. Nije nemoguće. Mislim da mi preko 31. marta nećemo moći ići, to je zadnji rok da se ta stvar završi. Očekujem od HDZ-a da ne spaja i ne uslovljava nečim što je na državnom nivou ono što treba uraditi na nivou FBiH”, izjavio je, što je brže mogao, dakle malo nakon Čovića, predsjednik Stranke demokratske akcije BiH, Bakir Izetbegović.

To je postalo aksiomatski: čim SDA i HDZ najave neko rješenje, bilo koje i za bilo kakav problem, jedino izvjesno je da rješenja neće biti ni u obećanom roku, niti u, barem, petoljetki.

„Kada je u pitanju Grad Mostar, pošto sam građanin tog grada i neizmjerno ga cijenim i volim, ja sam uvjeren da Mostar ne smije biti podijeljen grad. To je prvo načelo. Drugo načelo je da ne smije biti nikakav izuzetak u BiH. Da bi olakšali odnos, pošto je na Mostaru stalno, na neki način, jedan poseban pogled, rekli smo, uzmite dva kantona s izraženim multietničkim karakterom - HNK i SBK, pa da njihova središta - Mostar i Travnik uredimo po istom modelu. U jedno vas mogu uvjeriti, da ćemo u narednih mjesec dana intenzivno tragati za odgovorom i da ćemo ga naći najdalje do kraja siječnja iduće godine. Mnogo prije lokalnih izbora u listopadu naredne godine moramo imati rješenje, a kako bi mogli provesti izbore u Mostaru. Uvjeravam vas – to neće biti podijeljen grad i neće biti grad slučaj“, tako je, eto, u novembu 2015. govorio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, Dragan Čović.

U Mostaru se, dakle, može mirno spavati: taj će grad, kao i više puta u zadnjih dvanaest godina, preskočiti lokalne izbore i ostati u vlasništvu Ljube Bešlića iz HDZ-a i Izeta Šahovića iz SDA.

Pored dva moguća rješenja u glavnom hercegovačkom gradu, SDA i HDZ su poodavno izabrali treće, samo što to neće da kažu. Dok se Dragan Čović, da upravo on, zalagao za to da se u Mostaru vlast bira kao i u Tuzli, Zenici ili Posušju, Bakir Izetbegović je bio za administrativno-političku podjelu po ratnim linijama razgraničenja, onu koja, inače, odgovara HDZ-u na federalnom nivou.

Obojica su tada, prije pet-šest godina, ako ne i malo više, čvrsto stajala na zapravo jasnim pozicijama. Čović je računao na to da su Hrvati u brojčanoj prednosti, dok mu je opozicija pred kapitulacijom, pa je najefikasniji način da HDZ zadrži vlast bio ujedno i najjednostavniji. Bakir Izetbegović je u formaliziranoj podjeli grada na bošnjačku i hrvatsku stranu vidio priliku da svoje kadrove nameće kao zajedničke. U međuvremenu su shvatili da su se preračunali, pa tako više puta.

SDA je od stvarnosti naučila da joj ni struktura stanovništva, niti forsiranje straha kao pogonskog goriva političkog izbora ne garantiraju uspjeh. Vođena Sinom nacije ta je partija odavno osuđena na koalicije sa strankama koje glasove crpe iz istog biračkog bazena, samo što joj ni to nije osigurač od pojave mostarske šestorke ili kakvog neovisnog kandidata.

Dragan Čović, s druge strane, vidi da mu, ne brzo, ali kontinuirano – a u politici se trrend ne smije zanemariti, za razliku od dosadnih, suhih činjenica - kopni podrška među Hrvatima što ne mora brzo, ali može dugoročno značiti i rađanje lokalnih političkih pokreta koji će uzdrmati poziciju HDZ-a na gradskom, mostarskom nivou.

Povrh svega, kada su se zadnji puta pokušavali nešto kao dogovoriti, i Čović i Izetbegović su bili za ono protiv čega su inače, pa je čelnik HDZ-a praktički nudio građanski princip, a lider SDA etnički, onaj kojeg se deklarativno odriče dok mu opozicija jača zagovarajući isto, samo duže i koliko-toliko kredibilnije.

Umjesto da sami sebi skaču u usta i tom prilikom gutaju nešto što nije pristojno spominjati, Izetbegović i Čović mirno i dostojanstveno u životu održavaju status quo u Mostaru, najavljujući s vremena na vrijeme neke dogovore u tom i tom roku.

Njima, da se ne lažemo i ne otežemo, izbori u Mostaru ne trebaju. Preko Ljube Bešlića gradom vlada HDZ, dok SDA preko Odjela za financije i svog Izeta Šahovića ima sasvim dovoljno moći. U isto vrijeme se Bešlić, čim nešto zapne, dakle svaki dan, može vaditi na to da nije u prilici donositi značajne odluke bez Gradskog vijeća, a SDA na to da Gradskog vijeća nema zbog nekooperativnosti HDZ-a.

Naizgled posvađane, čvrstom ljubavi na prvi interes vezane stranke imaju, dakle, win-win poziciju: igraju se stotinama miliona maraka i po potrebi posežu za jednim od stotinu opravdanja za nefunkcioniranje Mostara.

Budimo, na kraju, realni: ko bi, ali stvarno, sve to riskirao zbog nekakvih lokalnih izbora i mogućnosti da glasači pokvare brižljivo skrivanu idilu? Onaj kome treba dodatno objašnjavati očiti odgovor, taj ne razumije da je rješenje za Mostar zapravo nađeno i da se provodi već godinama.   

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close