Hvala vam!

Kult sličnosti

Kolumna / Kolumne | 13. 09. 2017. u 08:25 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi znate što je kult ličnosti. Tito-Partija, Fidel, Kim Yong, znači bilo tko protiv koga ne smiješ izreći kritiku u domaćem društvu. Kritiziraš li glavnu ulogu kulta, more ti se svašta desit.

Ne smijemo se zavaravati, kult ličnosti pokušali su uspostaviti i Slobo i Franjo, na kraju se dogodio i Aliji, mada ga sam i nije forsirao. Kult ličnosti njima je upalio samo djelomično, ipak, već devedesetih dogodio se snažan prodor informatizacije na ovim prostorima, a činjenica je da samo protok informacija liječi kult ličnosti. Kažem liječi, jer ako bolje razmislite, što je kult ličnosti nego društveno prenosiva zaraza. Viroza uma i misli. Zato se liječi informacijama, jer one su kao antioksidansi uma.

Copy paste je iz Raja izašao

Danas je, dakle, prilično teško provaliti masi kult ličnosti. Ono, tipa, Hajde da se volimo s Brenom. Ono, tipa, Čola s Lokicama... Imaš YouTube pa Google pa Bing pa vidiš da ima mesa i pored Severine. Imaš, plastiku Jecu Karleušu, imaš Google Fit Jecu Rozgu, imaš Severinu koja je fit teta u najboljim godinama. Imaš Lidiju Bačić, koja je isto fit mačić. Imaš Šimlešu koji je Fit, onako erteel fit...

Ali nitko od njih nema dovoljno karizme da se kultivira. Ono, ako izrekneš nešto protiv Severine, moguće da ćeš se u određenom društvu posvađati, ali to ni u kojem slučaju ne bi trebalo narušiti tvoj socioekonomski status. Mislim, teško da ima nedodirljivih više. Evo, otac Huljić, ne bi ti trebalo biti teško pronaći radio postaju ili kafanu u kojoj ga nikada nećeš čuti, makar je sveprisutan.

Globalno gledano, ne postoje nedodirljivi. Lady Gaga danas je samo neka pjevačica, Madonna je samo neka baba, Taylor Swift je samo ona neka, a Justin Bieber je onaj štrkljavi smiješnih frizura i rima.

Kako na estradi, tako i na političkom nebu

Ako ste mislili da su globalni moćnici nedodirljivi, ne. Angela Merkel ne zna je li budući njemački lider. Amerika je bila prva do Trumpa, a sad je moćna Kina... Majke ti, tko ono u Kini vlada? SDP?! Putin je moćan dok je u lovu, ali Erdogan ga ispiz** začas. Erdogan isto kao frajer može samo frktati na Njemačku.

Nećete vjerovati, ali naši političari su korak ispred svijeta. Oni znaju da nema više kulta ličnosti. Stvari koje se kod nas događaju, tek se naknadno dogode u drugim zemljama. Recimo, mi smo se raspali prvi, prvi smo razvili desni radikalizam, nacionalšovinizam, prije nas je bombardovala Amerika... A i kod pitanja kulta smo prvi.

U nas je razvijen kult sličnosti. Prvo, svi naši političari pomalo sliče na Tita. Imaju neke silne titule, od kojih malo koja ima realno uporište. Kao narodni su vođe, a dijeli ih visoki zid i vojska straže od naroda. To je prvi element kulta sličnosti.

Nadalje, svi međusobno sliče. Onaj se bori za preglasane Srbe, onaj za majorizirane Hrvate, a onaj za vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Znate to i vi da svi isto pričaju. Svaki ima rezervnu nacionalnu stranku, bio to SDS, bio to SBB, bila to Devedesetka. I svaki ima po jedan telekom, jednu elektroprivredu, imaju jedan tipski kružni tok.

Odnit će sve slično đava

Sve je to kuul, moćni slični instant lideri. Ali zaboravili su jednu stvar. Nema toga kao što su ljudska prava, pravo na nacionalnu jednakost, institucionalnu jednakopravnost... Imaš ono za što se izboriš. A njih trojica se ne bore za očuvanje onoga što su kultom sličnosti izgradili. Praveći elektroprivrede, satrali su ekosustav, praveći kružne tokove satrali su korijenje drveća.

Ekosustav uzvraća đenovskom ciklonom... Prilično poznat pojam starim elektroprivrednicima. Ogromna, gotovo biblijska količina toplog zraka i vode se sruči na domaći okoliš i onda kao čuđenje zavlada kad se drveće sruši.

Puno pametujem, to mi je prešlo od slušanja političara, pa ću skratiti. Radije bih da umjesto kanala kopaju mjesta za sadnice, radije bih da ukinu moratorij o javim zapošljavanjima i zaposle kojeg šumara, kojeg vatrogasca. A najradije bih da u kult sličnosti ugrade malo nordijske prakse rada i učenja.

Kopirati
Drag cursor here to close