Služinčad

Konsenzusom ga, Šefiče!

A zbog migranata u rezervatu, ostat će i etnički čista. Puni krug. A sve čo'ek misli, njih trojica vode principijelnu politiku. Služinčad.
Kolumna / Kolumne | 12. 06. 2019. u 09:31 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

A moralo se jednom i to dogoditi. Počeli su nas ograđivati, kao svaki pravi rezervat. Republika Hrvatska se, naime, počela žicom odvajati od Bosne i Hercegovine, vodeći se šengenskim pravilima. Sada se to događa samo u prostoru oko Unsko-sanske županije, ali već sutra u svakoj bolje opskrbljenoj pograničnoj hrvatskoj općini.

Ne treba dugo čekati, napravit će isto i Srbija, samo čekaju da dovoljan broj migranata pređe Drinu. To je praktično i jedini razlog što Milorad Dodik ne dopušta raspoređivanje vojske na našim granicama. Krajnje je zanimljiv taj apsurd, da čovjek koji je rahmetli Aliji prigovarao zbog dovođenja mudžahedina (cisrepublički Srbin) širom otvara istočnu granicu Bosne i Hercegovine da bi propustio islamski živalj kojeg će sutra nazivati mudžahedinima, dok s druge strane, susjedna zemlja koju (opet Srbin, samo transrepublički) optužuje da dovodi mudžahedine, gradi ogradu.

Budimo realni, vojska u Bosni i Hercegovini je jedina državna služba kojom se možemo podičiti da je jedinstvena u punom smislu te riječi. Zato i jest benigna. Svako malo kasni im plaća, topli obrok, regres, nema goriva za kamione, helikoptere... ah, da, čujem - traže pilota. Aferim, junače, ako uopće postoji pilot koji već nema ponudu u ovoj itekako perspektivnoj branši, hajde ti u Oružane snage.

Nego, zašto je besmisleno rasporediti vojsku na granici? E upravo jer su benigni kao i sve multikulti zajednice u Bosni i Hercegovini – oni, naime, nemaju nikakve zakonske osnove za zadaće kao što je čuvanje granice od ilegalnih prelazaka. To je netko, a nije netko nego Jugoslaven Željko, pomiješao ovlasti anamoone i ove sad vojske. Trebalo bi, je li, žurno promijeniti neke zakonske okvire, dati vojsci milicijske ovlasti i slično. A tko će to napraviti?! 

Polusatno prekovremeno

 Njih su samo trojica u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i ne mogu se držati načela argumentiranog razgovora dulje od 15 minuta. Bilo što ozbiljnije i imamo Vijeće ministara, ključnu državnu instituciju koja je u tehničkom mandatu već gotovo devet mjeseci. Ima li to igdje na svijetu – nema. Ali Bosna i Hercegovina je vjerojatno jedina zemlja na planeti koja održava Opće izbore, a da joj je Ustavni sud oborio Izborni zakon. I onda imamo ovo sad.

Kažu oštroumni da je tri stvari nemoguće utvrditi u Bosni i Hercegovini: izbore u Gradu Mostaru, konstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i prisutnost piralena. A što se ovoga trećeg tiče, sve sam više uvjeren da nam ga je netko uvalio (mislim, nama ga je netko uvalio čim smo se rodili ovdje, ali sad konkretno mislim na piralen).

Pazi sad, ne postoji institucija koja ga u Bosni i Hercegovini može pronaći. Ni Radojičić ni Bešlić ne znaju što je to piralen, da budemo krajnje iskreni, i ja sam do prije neki dan mislio da je to ono kad imaš puno sinova pa daješ redom imena: Amer, Muamer, Alen, Miralem, Piralen... Evo sad i da na brzinu naučimo što je, kako ga se riješiti – odakle, bolan, zakonski osnov da Mostar to rješava.

Mostar nije ni kolektore pravio nego Svjetska banka, jeste, to su isti oni što su kršteni na misi kad i Međunarodni monetarni fond (oni što žive dajući nama kredite). Objema kumovi bili iz Svjetske trgovinske organizacije. To je sve ona ista ekipa što nas pokušava uvjeriti da su termoelektrane neisplative, da bismo ih mi na kraju zatvorili. Piralen, naravno, ključni dio svake elektrane, njime se hlade rotirajući dijelovi generatora električne energije. Kad ih mi zatvorimo, doći će kumovi i pokupovati elektrane, kao Šveđani i Norvežani što su pokupovali one po slavenskoj, istočnoj Europi.

Sve zatvoreni krug. Što su migranti u krugu? Ništa posebno, problem kojeg Europa ne zna riješiti pa će rezervatom Baznia-Arzegavinia ubit dvije muhe. Prvo će oko Piralen Novog napraviti zapadnu ogradu, namamit migrante pričama o šupljoj granici, onda će Srbija zatvoriti svoje granice.

Dolje, od Vlašića do Sutorine će otvoriti mali ulaz, ono kao kad ribu love na Jadranu pa kad jednom uđe ne zna izić. Potom, znanstveno je dokazano da Slaveni mogu izdržati visoki udio kancerogenih tvari, kao što je nuklearno zračenje ili taloženje piralena u jetri.

Dovoljno dugo možemo preživjeti da održavamo trujuće termoelektrane i šaljemo struju bogatoj i ekološki čistoj Europi. A zbog migranata u rezervatu, ostat će i etnički čista. Puni krug. A sve čo'ek misli, njih trojica vode principijelnu politiku. Služinčad.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close