Predsjedništvo BiH

Komşu mübarek olsun!

Da kolektivnog šefa treba ukinuti, ne vjerujem, načelo konstitutivnosti temelj je ove države, ali je transformacija nužna. Možda način izbora.
Kolumna / Kolumne | 10. 10. 2018. u 10:39 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apsolutno treba mijenjati Ustav Bosne i Hercegovine jer je trojedna karikatura koju zovemo Predsjedništvo BiH ogroman, možda i najveći kamen spoticanja na putu napretka ove države, državotvorne zajednice, kako god je percipirali. Institucija kolektivnog kancelara za svoju zadaću ima upravljanje međunarodnom slikom Bosne i Hercegovine, potom da u slučaju rata potpiše bezuvjetnu kapitulaciju i kao najvažnije, da paradira pred vojnim orkestrom na raznim polaganjima cvijeća i presijecanjima vrpci.

Ali ne, u nas je važnije da nas je novoizabrano Predsjedništvo još i prije inauguracije, tek dva sata od proglašenja neslužbenih rezultata, uspjelo zavaditi sa susjedima i dalekim, ali moćnim Sjedinjenim američkim državama. Besmislena kakva jeste, troglava ažbaha u krnjem sastavu iskoristila je prigodu prvog pojavljivanja na teveu sutradan te zaprijetila i Rusiji. Ako ste se smijali Trumpu, nemojte, on je još i dobar. Ovi će svakoga tužiti, svakome prstom u oko.

Da kolektivnog šefa treba ukinuti, ne vjerujem, načelo konstitutivnosti temelj je ove države, ali je transformacija nužna. Možda način izbora. Sama kandidatura njih oko petnaest razlog je za buđenje nacionalnih tenzija, za motivaciju ratnohuškačke retorike... nastavi niz. Definitivno sam za ukidanje izravnog izbora. Barem toliko, ako je već nemoguće proglasiti jednog predsjednika, koji bi samom matematikom stvari morao biti predsjednikom svih građana, seljaka, žitelja Bosne i Hercegovine. 

Ma dajte, molim Vas

Inat meraklija. Dovoljno se prisjetiti kako je na pesnice zazivao susjedne lidere da vam bude potpuno jasno zašto se stidim tko predstavlja H komponentu u Predsjedništvu BiH. Ne negiram ja njegovo hrvatstvo, dapače, i moje hrvatstvo nerijetko biva zanijekano od istih Rvatina, ali se ne dam ja, triput sam krizman. Kako ne može, sve može u Božjoj bašti. Kad može Komšić triput biti legitiman, mogu i ja tri potvrde imati. Samo sam iz pratarske župe.

Druga je stvar što kada Komšić sjedi pored Džaferovića, Šefik ne mora ni da priča, mali sve za njega odradi, isto kao glasnogovornik njegov. U biti, bio bi red reći da se Komšića u ovom slučaju više pita jer od Šefika Željko ima veći... legitimitet. Osvojio je više glasova od njega. Ova činjenica nosi određenu težinu, pokazuje što državljani ove zemlje žele, a vi sami zaključujte što je to. Ali Komšić se komotno mogao proglasiti i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Jeste, ali u tom slučaju ne bi se inatio Čoviću. A Komšić ima neki tajni fetiš na Čovića.

No neću više da trošim riječi na njih dvojicu. Šefik je samo glasnogovornik, a Željko samo inatlija. 

Pod zastavom Srpske

 Onaj treći je jednako zanimljiv. Inatlija broj dva, također socijaldemokrata (po nazivlju), izmišlja toplu vodu, kao da će donijeti zastavu Srpske u Predsjedništvo BiH. Ni prvi ni posljednji. Ali je do ovog momenta prvi član Predsjedništva na crnoj listi u nekoj zemlji. Nama prijateljskoj zemlji. Sada bi bilo sasvim normalno da oni povuku svoje diplomatsko predstavništvo jer sve ostalo bit će znak agresije. Tješi me jedino vjera da nitko u našoj diplomaciji ne zna što je to 'Note Verbale' i 'Extraordinary and Plenipotentiary' (dvije iznimno važne fraze u diplomaciji o kojima vi ne morate znati ništa, ali Mile, Željko i Šefik itekako) tako da i ovdje imamo svojevrsni diplomatski vakuum. Zašto smo u sukobu sa SAD-om? Jednostavno jer Milorad Dodik, čovjek s američke crne liste nepoželjnih, ima najveći legitimitet u Predsjedništvu BiH. Osvojio je više glasova čak i od Komšića. Što opet jasno daje poruku: da je vama sasvim dobro ovdje i ništa ne biste mijenjali. 

#notmypresident

A je li se moglo prevagnuti Komšića? Jeste, osvojio je taman toliko glasova da su bosanskohercegovački Hrvati složno mogli protiv njega (rekao bi kakav teoretičar zavjere štogod, a ja samo insinuiram, ali ne potvrđujem). Ali je li red da svi Hrvati tribalno brane položaje? Naravno da nije. Nije u redu da su Bošnjaci birali Hrvatima predstavnika. Ali se ne smije reći da Komšića Hrvati nisu birali. Jesu. Svako brojanje krvnih zrnaca u ovom slučaju je fašizam, budući da su hrvatsku nacionalnu ideju utemeljili ljudi autohtonih hrvatskih krvnih zrnaca poput Preradovića ili Strossmayera. Možete sada opet brojati i moja krvna zrnca, u mom kraju Milošević i Šešelj su hrvatska prezimena.

Hoću reći da se Dragan može nervirati koliko želi, ali imao je četiri godine mandata da promijeni pravila igre. I što je on napravio? Iz petnih žila se borio ne za interese hrvatskoga naroda, nego za interese kladionica. Blokade vlasti uzduž i poprijeko, pozivanje na vitalne nacionalne interese. Ali što se tiče promjena pravila igre, čak ni na apelaciji Bože Ljubića nije HDZ BiH nešto pretjerano inzistirao. Uredno su potom ušli u izbornu utrku iako su znali da pravila igre nisu legitimna. Ušli su u utrku jer ih zanimaju fotelje, a ne interesi hrvatskoga naroda. Sada mogu šetati koliko žele. Taj vlak je prošao, odnio je sa sobom desetine tisuća Hrvata u treće zemlje. Nije njih iselio Željko Komšić...

Nego, kad krenete sutra u šetnju, samo razmislite bi li Dragan šetao da vi ostanete bez radnog mjesta?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close