glasači i stoka

Još jedno Avazovo dno

Kolumna / Kolumne | 15. 03. 2016. u 08:42 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U moru (traženja) podrške za (bivšeg) vlasnika, Dnevni avaz je još jednom posrnuo. Nakon što su se javno morali ispričati jednoj ženi jer su joj u usta stavili riječi podrške Fahrudinu Radončiću, Avaz je sada otišao i korak dalje. Odnosno, pao na razinu niže.

Čitava anketa o podršci pritvorenom, ubolničenom, pa na svoju ruku odbolničenom lideru SBB-a, pokazala je u kakvoj je ustvari situaciji novinarstvo danas. Pad na tako jednostavnoj formi, na tuđim riječima, za koje je trebalo samo stati na ulicu, pridržati diktafon i škljocnuti aparatom sugovornika, pokazao je kako smo duboko pali kao društvo. I kako nas sve niže guraju oni što bi nas trebali uzdizati.

Jer, Avazovo prodavanje muda pod bubrege, kopiranih slika s Interneta i maštovitih odgovora anketiranih, samo je komadić još jednog mozaika koji se urušava u nikada uzdignutoj državi. Urušena Bosna i Hercegovina, čini se, ni ne zaslužuje ništa drugo nego da joj se na ovako jadan način pokaže u kakvoj je debeloj banani.

Možda je dugogodišnjem novinaru Avaza bilo lijeno raditi posao koji je po prirodi za nekog studenta ili praktikanta novinarstva. No, danas vlasnici ne trpe one što ih treba učiti, a studenti misle da su bogom dani za dubokoumne komentare o politici, kiteći kartice teksta tvrdnjama da su svi lopovi. A za to i ne treba baš neko dubokoumlje i argumentacija. Stoga se, možda, odlučio na ovakav potez.

Možda je, s druge strane, novinaru bilo teško pronaći ljude koji misle ono što je uredništvo zamislilo u još jednom tiskanju podrške, pa je morao izmišljati. A da ne bi nastradao s izmišljenim izjavama ispod fotografija stvarnih sugrađana, dao se u lijepljenje izguglanih fotografija. Tako je britanski komičar završio kao šlag na torti još jedne tragikomedije, a likovi s raznih anketa svjetskih medija, postali su um naroda koji je odavno prestao osjećati. I razmišljati.

Očito je da pojedini mediji nemaju previše poštovanja prema čitateljima. Smatra većina njih kako je to površna stoka kojoj se može svašta poturiti pod nos. Očito je da su ostrugana stada naučila što i gdje mogu pročitati, pa su se odgovorni za sadržaj omlohavili i prepustili da istina bude samo ono što je čitko i glatko za onoga tko stoji nad njihovim sveplićemislećim glavama.

No, i u toj stoci, postoje crne ovce koje čitaju. Ako ne baš između redova, onda barem ono što stoji utisnuto u smišljenim rečenicama. To što je Avaz prodao već drugi put čitateljima podršku svojem (bivšem) vlasniku, možda je i dokaz da svi koji rade na liniji vijesti, od novinarovog uma do tiskarskog stroja, misle da tako mora biti, da istina nije važna i da stoka nije zaslužila ništa drugo nego da joj se podmeće.

Stoga, otkaz Avaza dugogodišnjem suradniku, koji je znao potpisniku ovih redova držati predavanje kad nije pisao o Zenici kako je ''trebalo'' pisati, nije nikakav lijek. Jer nije domišljati suradnik ništa pogriješio. Odgovorni iznad njega su dobili što su tražili - hvalospjeve bez pogovora i zatvorenu stranicu za sutrašnje izdanje. I da nisu društvenim mrežama krenula ismijavanja, vjerojatno bi najutjecajnija novina slavila još jedan svoj utjecajni dan.

Nisu, nažalost, od uvjerenja da su mozgovi čitatelja isprana podloga za podmetanje pamfleta i smicalica podrške svojim vođama imuni ni drugi mediji. Avazova anketa samo je pokazala kako se prevare kriju i u onim stupcima u kojima se očekuje iskrenost. Stoga je ovo još jedno rušenje temelja povjerenja kojeg mediji nikako da izgrade u ovoj nedokazivim istinama pretrpanoj zemlji. Strašno je pomisliti kakve se tek laži, smicalice i ispiračine mozgova kriju u tekstovima koje urednici pomno pregledaju, pripreme i puste u javnost.

Žalosno je samo u svemu tome, što su u urušenoj državi, novinari gori od političara, pa i oni krše svoje mjere zabrane kurvajući se s istinom i trgujući s redcima. Gori su jer umjesto da ruše pogrešne politike oni ruše razum otkrivajući da i oni apsolutno, apsolutno misle da su čitatelji samo površni konzumenti, glasači i stoka.

*** Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove portala.

Kopirati
Drag cursor here to close