Jaaa imam mooooć

Ili He-Man ili himen

U čitavom poznatom svijetu možda je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih sredina u kojima se igralo lutkicama He-Mana i gospodara Svemira, a u kojoj nije došlo do društvenog napretka.
Kolumna / Kolumne | 17. 01. 2018. u 09:58 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je povjerovati da ste odrasla osoba, a da ne znate tko je He-Man. No, ukratko, alter ego princa Eternije Adama koji pomoću čarobnog mača brani tvrđavu Siva Lubanja od sila zla, poimence Skeletora i njegovih pomagača.

Djeca moje generacije odrastala su na crtićima u sedam, među kojima je bio i He-Man i gospodari Svemira. Sve je praćeno igrom u kojoj je glavni element bilo izvlačenje mača s utoka na leđima uz izvikivanje rečenice: „Sive Lubanje siloooom, jaaa imam mooooć!”

He-Man je izgradio čitavu jednu generaciju ljudi širom svijeta, baš kao što su nekoliko godina stariji klinci odrasli na Ratovima zvijezda (slično kao sadašnji klinci jer se Ratovi zvijezda kronično vraćaju svakih nekoliko godina). Izgradio generaciju na sličan način kao Tom i Jerry, kao Kalimero, kao Baltazar, kao Štrumfovi, kao Snorkijevci. Slično kao Barbika, Ben 10, Bratz, Spiderman ili opet  Ratovi zvijezda.

Nešto je manje poznato da je He-Man nastao kao plod istraživanja tržišta i psihološke analize petogodišnjih dječaka, njihove igre, njihovih želja i ideja. Tvorac ove ideje, dizajner igračaka Roger Sweet iz temelja je promijenio dječačku igru ciljajući upravo na tu ideju da „ja imam moć”. Dao je dječacima širom svijeta slobodu da podsvjesno uključe sebe u svoje postupke, da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu, da sami imaju moć.

Društvo u svijetu koji se igrao He-Manom i Gospodarima Svemira ostvarilo je silan ekonomski, znanstveni i moralni napredak upravo kroz ovu malu plastičnu igračku nabildanog muškarca. Princ Adam nježan je lik koji voli ružičaste košuljice, šašav i razigran dečko koji voli kuhati, ali kada izvuče mač, riječ je o zdravom i snažnom mukarcu koji ne preskače leg-day, spremnom da odgovori na nepravdu čak i silom. Svaka epizoda dvadesetominutnog crtića imala je na kraju i jednu moralnu lekciju, koja je gradila mladi um, ma koliko se vi trudili negirati tu činjenicu.

Nestašica glavnog lika u trgovinama

 U čitavom poznatom svijetu možda je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih sredina u kojima se igralo lutkicama He-Mana i gospodara Svemira, a u kojoj nije došlo do društvenog napretka. Naime, mi imamo Bakira, Milu i Dragana, mi imamo nelegitimnog, ali itekako legalnog Željka Komšića. Teško je ovu hipotezu o He-Manu objasniti u našoj zemlji, osim možda nestašicom igračkica He-Mana, ja sam osobno imao Skeletora i Čovjeka Oružje, nije bilo dovoljno He-Mana u trgovinama...

Možda se ideja nije dovoljno implementirala na našem tržištu pa smo mi ostali sa Skeletorom Bakirom, koji nije sam po sebi zao, nego je više neshvaćen u svojim vizijama, ili s Orkom Milom, šeprtljavim mađioničarom koji češće izgleda poput dvorske lude, nego ozbiljnog alkemičara, ili s Draganom Oružje, plašljivim muškarčinom koji je jači na riječima nego na djelima.

Pazite, samo Čovjek Oružje može potrošiti mandat u Predsjedništvu BiH i ne isposlovati izmjenu Izbornog zakona BiH. Ili je u pitanju totalna politička nesposobnost ili... Iskreno, mnogo je lakše objasniti da ti je neki Željko uzeo pobjedu glasovima zlih Bošnjaka, nego priznati da si u deset godina vladavine podršku HDZ-a BiH sveo sa impozantnih 300 tisuća na smiješnih 120 tisuća glasača. A ovo je ovlaš ocjena sa stajališta političkog marketinga.

Lakše je za sve okriviti Skeletora, mada je svima koji su poznavali Gospodare Svemira dobro poznato da je magični mač He-Mana imao i drugu polovinu, u posjedu najljućeg protivnika Skeletora. Samo u kombinaciji ta dva mača Eternija je potpuna. Baš kao BiH. Nije zli Željko Komšić bio na vlasti posljednje četiri godine pa da je stopirao izmjene Izbornog zakona. Ili odgovore na Upitnik. Ili izgradnju koridora Vc. Ili u što god da uprete kažiprstom.

Girl Power

E! A znate li kako je priča od više milijardi dolara nestala s tržišta? He-Man je doživio krah, nevjerojatan slom, kada su u Mattelu odlučili da He-Man treba imati i ženski odgovor. She-Ra je bila jednako moćna princeza, He-Manova sestra bliznakinja. Djevojčice širom Sjedinjenih država počele su se također igrati mačevima i nabildanim akcijskim figuricama i samim time zapečatile sudbinu He-Mana.

Ja se najbolje i ne sjećam da je kod nas ikada bilo kupiti igračke She-Rae, no uvjeren sam da je ta žena imala svoje prste u poziciji Angele Merkel, Condoleeze Rice ili Hillary Clinton, Rihanne ili Katy Perry... No, opet, činjenica da Barbika jeste, ali She-Ra nije pronašla put do tržišta Bosne i Hercegovine dijelom može objasniti i političko nesnalaženje oko Kolinde Grabar Kitarović, tupavo čekanje u zračnim lukama ili maligno političko reagiranje na benigne bilateralne susrete.

Znam da domaće vlasti nama u Bosni i Hercegovini mahom brane sve i svašta, od naručivanja s e-baya, kvalitetne liste lijekova, edukacije neobojene vjerom i nacijom, ali samo sagledajte što nam je učinila nestašica igrački He-Mana u trgovinama ili uopće izbjegavanje prodaje She-Rae. I kad to sagledate, sjetite se da nije Željko Komšić stvorio Dragana Čovića nego obrnuto. Baš kao i Lijanovića i mnogo toga sličnoga, svojstvenoga samo Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close