Zaborav

I jes vala svak pušio  

Pitanje sada: Znate li vi da će vam ONI i ove godine uredno slagati, kao i posljednjih 25 godina?! Da nijedan odgovorni neće biti procesuiran za zločine, za lopovluke, za atentate, za zatvaranje tvornica, za zatvaranje rodilišta i bolnica...
Kolumna / Kolumne | 03. 01. 2018. u 10:40 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nitko nije spominjao legalnost obilježavanja gregorijanskoga prvog januara u postdaytonskoj BiH, nitko nije bio majoriziran prvosiječanjskim željama za dobru, čestitu, blagoslovljenu zdravljem i poslovnim uspjesima, novu 2018. godinu od Kristova rođenja. Nitko nije raspravljao o konstitutivnosti Zdravka Čolića, Zostera ili Nikole Rokvića.

 Panem et Circenses

Kruha i igara. Doista vas je tako lako kupiti. Feštom na trgu.

Nemojte me pogrešno razumjeti, ja se divim novogodišnjim feštama na otvorenom, da ste spremni otrpjeti minuse i vjetar, okupljeni u zagušljivim masama, nerijetko u sredinama u kojima je opasno disati na otvorenom, u kojima je opasno koristiti javni vodovod, igrati se zrakom prenosivim bakterijama i virusima, dok zdravstveni radnici štrajkaju... Hrabri ste, mora vam se priznati.

Da je neki bitan razlog za hrabrost u pitanju, da treba izići na izbore za bolje sutra u Bosni i Hercegovini, ne biste, da treba podići revoluciju pa svrgnuti vlast, ne biste, da treba na referendum za Europu ili NATO, ne biste, ali radi promjene kalendara, radi još jedne stabilne rotacije Zemlje oko Sunca, a bilo je dosad barem pet milijuna istih ovakvih... Nije vam čak smetalo ni da se slavi jubilej dva milenija od Isusova punoljetstva, ni Sejdić, ni Finci, ni reis, ni kardinal, ni episkop, nitko se nije protivio.

Znači, šupci, vidiš da možete zajedno.

Došla rodbina

Nema ni tri tjedna da ste prijetili separatizmom, Rubikonima, pozivajući se na (ne)pravednu haašku ocjenu, presudu, osudu. Nema ni tjedan dana da ste zamjerali jedni drugima što ne idete na domjenke, nema ni dva tjedna da ste prozivali kako nas u Beogradu brukaju ova trojica što svaki na svoju stranu drukaju.

Mogu razumjeti o čemu se radi. Vrlo je lako.

Došla rodbina iz Njemačke, Irske, Češke, Slovačke, kruzera s Filipina i Djevičanskih otoka i tko zna iz kakve vukojebine. Došli pa vas pukli iza ušiju: šta serete, koji vam je, svoji ste na svome, što se svađate, vidi vam kanalizacija po ulici teče, u razmućena govna ugazite kad god je malo jača kiša, nagutate se čestica rđe i silikata i olova kad god dublje udahnete, božićni vam ukrasi izderane kese s Uborka što vjetar donese...

Mirna reintegracija špajza

Pitanje sada: Znate li vi da će vam ONI i ove godine uredno slagati, kao i posljednjih 25 godina?! Da nijedan odgovorni neće biti procesuiran za zločine, za lopovluke, za atentate, za zatvaranje tvornica, za zatvaranje rodilišta i bolnica, za neusvajanje petogodišnjih planova, za neusvajanje strategija, za neusvajanje mjera poticanja, mjera štednje, za neusvajanje zakona...

Koliko će vam trebati da zaboravite da su vam cigarete skuplje s tim danom što ste ga proslavili? Da vam skuplje gorivo neće izgraditi autocestu od Bijače do Sarajeva, do Mostara čak? Da za citostatike, transplantaciju, kemoterapiju, žao mi je, što se niste rodili u razvijenom svijetu... Da za histersalpingografiju (popularno zvanu propuhivanje jajovoda) trebate prodati kola, ako ih slučajno imate, jer zakona o MPO nema, niti će ga biti, jer ravnatelj Zavoda za zdravstvo Davor Pehar tvrdi da se u postupcima MPO ubijaju nerođena djeca.

Koliko će vam dugo trebati da zaboravite da možete biti jedinstveni, da svi zajedno možete biti sretni, da na instagramu isti hešteg mogu koristiti i Srbi i Hrvati i Bošnjaci jer #jebemumajku svi se lože na iste Nikolu Rokvića, Zdravka Čolića ili Zoster?

Kopirati
Drag cursor here to close