Pregled tjedna

Gospodo, u Mostaru treba još nekoga deložirati

Kolumna / Kolumne | 20. 06. 2016. u 07:10 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.6. – Ponedjeljak

Laknulo je valjda mnogima kad je ministar financija BiH Vjekoslav bevanda rekao kako je netko slagao u tvrdnjama da će telekomi biti prodani radi MMF-a. No, nije nas Bevanda uvjerio da neće biti prodani iz drugih razloga.

Laknulo je i tvorcima predizbornih govora kad su, nakon što je objavljeno da se još uvijek mrzimo, shvatili da neće morati puno mijenjati tekst. Naime, u informaciji o stanju sigurnosti u BiH za 2015., koju je potpisao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić stoji kako je zločin iz mržnje porastao za 50 posto.

14.6. – Utorak

Vlast u Mostaru, kad je bude, morat će izmijeniti imena pojedinih ulica. SDP, koji je predložio inicijativu Parlamentu, a Parlament je usvojio, kaže kako je to pobjeda nad fašizmom.

No, treba uzeti u obzir da nikakvo mijenjanje tabli s imenima neće promijeniti mostarske ulice. Ni fizički ni u glavama. Zapinjat ćemo o asfalt i o veličanje imena sa svih strana i poslije toga.

Isto tako, ne smije se zaboraviti da se u Mostaru gaji još jedan fašizam. A to je antifašizam, koji na zub uzima sve, ne birajući definicije. Tako se još gorom mržnjom odgovara na neslaganje, drugačije i mržnju.
Zato, mogu se stotine tabli na ulicama izmijeniti, ali tabla u glavi je glavni putokaz gdje idemo.

15.6. – Srijeda

Pravosuđe u BiH još jednom je pokazalo kako je isključivo. Naime, obitelj Šarić iz Mostara deložirana je. Stan su izgubili zbog neplaćenih, sudskih troškova, neukosti i nebrige države da ljude upoznaju s njihovim pravima. Opet je na vidljelo isplivala ona Brankovićeva mantra: Po zakonu. U papirima je sve uredno. U našim glavama nije.

Valja podsjetiti kako se na ovim stranicama objavila i priča kako, unatoč presudama svih mogućih sudova, čovjeku iz Mostara (post)ratni stanari ne žele iseliti iz stana unatoč presudama kako je on vlasnik stana. Dokazane su prevare, nezakonitosti, sudski čekići su lupali u korist čovjeka koji je stan otkupio prije rata. No, postoje među nama neki i jači i veći od sudskih lupanja.

Nisu se digli živi zidovi, nisu se zapuhali mediji, nije se pravosuđe pokazalo kao brzo i efikasno. Upućuju se prijetnje, prave se smicalice, a pravosuđe šuti unatoč stotinama papira. Nismo svi isti, to je svima jasno.

16.6. – Četvrtak

Navikli smo čitati nesprenosti države Bosne i Hercegovine, svih njezinih dijelova, razina, agencija i svega onoga što bi trebalo mućnuti malo glavom u ime svih nas.

No, najnovija blamaža bh vlasti pala je u Švedskoj. Džihadist, islamist, ISIL-ovac, radikalni vjernik, nazovite ga kako hoćete, uhićen je na švedskom aerodromu. Naime, osim što je privođen prije pet godina, Osman Abdulaziz Kekić, uhićen je u veljači ove godine jer je ratovao u Siriji, a poslije mjesec dana je dobio putovnicu. Čudno je, da ne upotrijebim teže riječi, kako se država igra sigurnosti i kako pušta čovjeka kojeg je privodila i zbog kojeg su izdavana priopćenja kako smo sigurni i još sigurniji.

Čini se, da smo mi sami sebi najveća prijetnja. I sami sebi najveća sramota.

17.6. – Petak

Nitko nije vjerovao kad je hrvatska državna novinska agencija objavila da se pripremaju neredi na tribinama tijekom utakmice s Češkom. Mnogi su vijest izignorirali tvrdeći kako ne treba kvariti atmosferu pred meč. Oni drugi pak su tvrdili kako komunisti opet podmeću laži Hrvatskoj.

Osim što je sama sebi podmetnula, pa se politički razbila kao **čka, Hrvatska je s tribina doživjela još jedan veliki šamar društvu. Okršaji protivnika sistema na za reprezentaciju svetom mjestu – terenu – u najmanju ruku je glupo. Jer, dvadesetak mlatimudana neće izginuti za svoje ideale ako nije u masi. A to se zove – ili loši ideali ili manjak muda.

Dakle, sve se znalo. Znalo se i da Most ne može ukrotiti HDZ i obavještajca čija žena radi što ne rade ni ''prve dame'' u BiH, znalo se i da vlast u Hrvatskoj nije vlast nego servis dužnicima, a opet se udaralo na nevidljive demone iz prošlosti. Jer, samo tako na ovim prostorima i funkcioniramo. Dok nas ne stigne kakav šamar. Ali i on kratko djeluje.

18.6. – Subota

Šamar nam je opalila i najveća stranka. Naime, uhićeni gradonačelnik Bihaća, koji je pao dok je uzimao 10.000 KM mita, kandidat je za istu poziciju na sljedećim izborima. To je dakle ono što najveći među nama misle o svojem stadu. Blejite. Nema vam druge. Jer, 10.000 je malo šta uzimaju drugi. A bolje i da je naš uzeo, nego netko njihov.

19.6. – Nedjelja

Na blagdan Duhova, nakon 24 godine, ponovno su zazvonila zvona s pravoslavne crkve u Mostaru. Grad na Neretvi dodat će tako još jednu točku u različitosti kojima se hvali. No, dolje, na razini ispod zvonika, situacija je puno drugačija. Teret nam je ono čime se hvalimo. I sve one ljubavi o kojima nam govore naši bogovi, zaboravljamo. Čim zvona utihnu.

Kopirati
Drag cursor here to close