Svirajte ***

Glas za rezervoar

Naše džepove još jednom koriste za svoje bodove. Poslije džepova, dolaze životi za njihove džepove.
Kolumna / Kolumne | 12. 06. 2018. u 11:00 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krenulo je. I stalo. Zakašnjeli bunt građana već je kažnjen uplatnicama koje će na adrese prosvjednika uputiti policija. Naša pobuna zbog troška završit će troškom. Obogatit će se tek oni što umataju ovu zemlju u crno, pa je odmataju u sivo.

Skočile su tako na građanski bunt odmah stranke. Prvo je SDA, koja je sama glasovala za trošarine, rekla kako podržava građane. Potom je SBB, koja je s SDA glasovala za trošarine, rekla kako će zatražiti smjenu premijera iz SDA-a. Naše džepove još jednom koriste za svoje bodove. Poslije džepova, dolaze životi za njihove džepove.

Valja posjetiti kako su za ovaj zakon kojim su trošarine aktivirale rast cijena goriva glasovali zastupnici SDA, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dok su protiv bili zastupnici Saveza za promjene, SDP-a, Demokratske fronte, A-SDA, BPS-a i Nezavisnog bloka.

Iako su galamili kako će nam zbog toga biti bolje i ravnije pod kotačima, sad odjednom okreću ploču i staju uz narod od kojeg ne žele ništa drugo nego da glasuju za njih i da potom opet plaćaju trošarine na gorivo. Jer, svima je valjda jasno, naši mozgovi nemaju previše mozga za trošarine i čupanje nas iz trošarina. Riječ je o usluzi koju moramo napraviti međunarodnim posuditeljima novca kojeg mi nemamo.

A nemamo ga jer ga jedu oni što dižu ruke za trošarine na svim razinama, jer ga vraćamo za neke druge dugove i jer ga ne ulažemo u nešto što bi ga moglo vratiti.

I dok narod trubi i svira nekoj stvari, dizači ruku spremaju novi porez. Samo neće naš bunt proključati na zadanu temperaturu na vrijeme nego ćemo sačekati da misteriozni porezni plan krene djelovati. Tako smo i s trošarinama na gorivo čekali. Prvo smo se smijali jer zastupnici mogu sjediti do jutarnjih sati, raspravljati i glasovati, onda su nas nasmijala usta gospođe čija je ruka prevagnula za izglasavanje zakona o trošarinama pa smo se danima smijali IKEI i Zelenikei. A onda samo zaspali. Malo se stresli s prvim poskupljenjem, pa se opet sjetili utješnih poruka, pa smo se počešali po glavi nakon drugog poskupljenja a onda sačekali da nakon trećeg poskupljenja netko zaustavi automobil prije nas.

I dok se mi češemo i sviramo nekoj stvari po prometnicama, u izbornim stožerima ne kuju se ideje što s našim džepovima i s novcem od trošarina. Čekaju na računu pa će neka nova vlast starih likova mudro odlučiti kako je predati nekom svojem poduzeću na nekom novom namještenom tenderu za kojeg nećemo trubiti jer smo se na namještene tendere navikli.

Dovoljno su nam, baš kao na rezervu automobile, na rezervu stavili mozak naši podizači ruku pa nemamo snage i volje na vrijeme krenuti u borbu za sebe.

Pričekajmo još koji dan. Naviknut ćemo se da se ne smije zaustavljati automobil na sred ceste – osim ako se ne skokne do pekarne, kladionice, ljekarne ili do kioska – i krenut ćemo razmišljati o odmoru pred vruće ljeto.

Za vruću jesen treba spremiti imena: Diana Zelenika, Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Monika Tomić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Mirsad Đonlagić, Šemsudin Mehmedović, Safer Demirović, Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Staša Košarac, Borjana Krišto, Dušanka Majkić, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Nikola Špirić.

To su ljudi koji su vam ispraznili rezervoare. Sad je kasno. Za vas. A ako vam je stalo do vašeg džepa, pobrinite se da bude kasno i za njih. Imena znate, plavu olovku, koja sprječava krađu glasova, ćete dobiti.

Ako ne - Svirajte austrijskom kancelaru.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close