Sindromi

Fairbornski sindrom (Ферборнски синдром)

Svaki put kada državljanin Bosne i Hercegovine uđe u glasački boks, on ispolji ovaj Stockholm sindrom, to je jedino što sociopate, lažove i lopove drži na tronu.
Kolumna / Kolumne | 26. 09. 2018. u 09:27 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su se braća Wright okrugle 1900. godine počeli baviti jedriličarstvom, vrlo brzo su osmislili koncept onoga što danas znamo kao zrakoplov. Možda su oduvijek maštali o tome, ali sigurno nisu maštali da će njihovo rodno mjesto, gdje su primjerice učili voziti bicikl (bicikl koristi slična aerodinamička i načela žiroskopa da bi ostao uspravan u vožnji pa su ga braća Wright koristili za istraživanje principa letenja, između ostaloga), postati poznato ne po njima, nego po tamo nekoj vukojebini Bosni i Hercegovini.

Naime, njihovo rodno mjesto ima zrakoplovnu bazu Fairborn, i nazvana je po njima Wright-Patterson zračna baza, a u njoj je potpisana dijagnoza svima nama – fairbornski sindrom.

Sindrom manje vrijednosti (Синдром мање вриједности)

 Po definiciji, jel' sindrom mora imati neke prepoznatljive simptome. Doći ćemo do njih kroz neke druge simptome, budući da ništa ovdje nije samo crno ni samo bijelo, a siva ima puno nijansi.

Sindrom, odnosno, preciznije, kompleks, manje vrijednosti mogu imati osobe koje su postigle mnogo preko noći. Pogađa ih sumnja u vlastite sposobnosti jer su, primjerice, doktorirali s dvadesetidvjetri ili su se primjerice, obogatili u ratu ili poraću. Vi biste pomislili da ratne profitere ništa ne muči, ali ne kaže se bez dobrog razloga, da mi je tvoju glavu pa se naspavati.

Foto: Ilustracija / Glasovanje preko računala - Opći izbori

Brojni istaknuti pojedinci udruga građana Hoću Dragana Zauvijek i Sebija Do Alije suočavaju se s problemom savjesti što im je sve servirano u životu, što ne vrednuju vlastiti bitak jer ga ne mogu reflektirati u iskustva iz okoline, kao kod ljudi koji su se namučili da završe školu, da pronađu posao, da izgrade dom, obitelj... Unutarnja nesigurnost reflektira se na dva osnovna načina, ili osoba nastoji pokazati svima da zaslužuje ono što joj život pruža pretjeranim sebeslikavanjem, priopćavanjima, ili s druge strane, izbjegava bilo kakvo javno suočavanje sa svojim manama i propustima. Nerijetko, kao što možemo vidjeti na primjerima navedenih udruga građana, unutarnja nesigurnost vodi ih u oba smjera i dodatno im kida psihičku svijest: s jedne strane, previše ih je u javnosti, s druge strane, ne znamo što doista misle o bilo čemu bitnom.

 Lima sindrom (Лима синдром)

Drugi dio ovog složenog bosanskohercegovačkog sindroma dobio je naziv po glavnom i najvećem gradu u Peruu.  Godine 1996. skupina terorista upala je u japansko veleposlanstvo u Peruu i zarobila sve koje je zatekla unutra, no tek nekoliko sati kasnije svi su taoci pušteni jer su teroristi osjetili empatiju prema svojim žrtvama.

Foto: Bljesak.info / Glasački listić

Tijekom ovogodišnje kampanje ovaj se sindrom naveliko osjeti kod domaćih političkih snaga. Bilo je početkom mjeseca nekih nejasnoća tko je od koga ukrao kampanju, no istina je u Lima sindromu. Prečesto korištenje riječi narod, zajedništvo, znanje, ... pokazuje da su se pojedinci iz udruga građana počeli poistovjećivati s patnjom svojih žrtava, svih nas koji ovdje živimo.

Poistovjećivanje ne mora nužno značiti da ćemo biti oslobođeni kao taoci u Limi, budući da je ovaj sindrom prisutan kada se god u otmici određena osoba odredi za brigu o kolateralnim žrtvama pljačke, otmice i sl. U ljudskoj je prirodi da je socijalna životinja i kao takav, može mu se probuditi empatija ukoliko ga se suoči s čišćenjem rana, hranjenjem zatočenika itd.

Najbolji primjer da ovakav sindrom uopće ne mora izaći pozitivno za žrtvu je u udruzi građana Samo Neka Srbina Dode, čiji prominentni likovi poistovjećuju patnju srpskoga naroda kao svoju, iako svakodnevno uživaju u obilju. U toj iskrivljenoj svijesti nerijetko im se pomuti svijest pa pričaju da nije bilo genocida u Srebrenici ili da će biti referendum za samostalnost Srpske.

 Stockholm sindrom (Штокхолм синдром)

Čekaj, pa ako su svi ludi ili bar privremeno neuračunljivi, kako to da ih biraju?! Pa ni braća Wright nisu poletjela dok su uspješno rješavali samo dvije osovine stabilnosti koje ima bicikl. Tek su implementacijom i treće osovine leta udarili temelj za suvremeni zrakoplov (Nemamo dovoljno prostora za objašnjavanje osobina letenja, ako vas zanima, pitajte bilo koga iz Sokola, ne morate nužno Jelku i Dragana).

Foto: Bljesak.info / Gužva za glasanje u Mostaru

Sindrom koji je dobio ime po jednoj oružanoj pljački u Stockholmu iz 1973. godine, koja je prerasla u otmicu, a najlakše ga je objasniti kroz nešto noviji primjer Natasche Kampusch, djevojčice koja je osam godina živjela u zatočeništvu, pritom konstantno zlostavljana, ali je razvila određenu naklonost prema svom tlačitelju, primjerice, nakon što se on ubio, ona je otkupila njegovu kuću i redovito je posjećuje i održava do danas. Riječ je o sindromu još uvijek ne potpuno priznatom u medicini, ali u kojem žrtva nastoji obraniti dignitet svog tlačitelja u grčevitoj borbi za vlastitim preživljavanjem. Iskrivljena svijest, dabome.

Svaki put kada državljanin Bosne i Hercegovine uđe u glasački boks, on ispolji ovaj sindrom, to je jedino što sociopate, lažove i lopove drži na tronu. Ukratko, kombinacija triju psiholoških sindroma u trojednoj državi s troglavim predsjednikom, a sve zaokruženo u jedan sveobuhvatan Fairbornski sindrom, prema vojnoj bazi u Dayton, Ohio.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close