Temelj demokracije

Drugo mišljenje

Poslije američkog praznika demokracije će i naš. Molim vas, odite po drugo mišljenje prije zaokruživanja. Nekog pametnog upitajte. Jerbo će nas ovi što ne konzultiraju drugo mišljenje u crno zaviti
Kolumna / Kolumne | 04. 11. 2020. u 09:30 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ono vrijeme, Kain ubi Abela. Imadoše oni nekih razmirica oko zemlje i nasljedstva, a tada još notarska služba nije bila uvedena u redovitu praksu pa su to riješili kako su najjednostavnije mogli. Bez svjedoka. Kain ode potom svojim poslom, šta ja znam, birtija, kladionica, subotom u svatove bez maske i fizičke distance.

Neko vrijeme kasnije naiđe Jahve na Abela kako leži nasred njive. Lokva nekakve guste crvene tekućine mu oko glave i što prvo da pomisli Jahve, nego, napila se budala. Prodrma ga, ustaj Abi, ništa on. Zaključi Jahve kako je mortus p'jan. Je li, što drugo i da zaključi, dotad niti jedan od stvorova Božjih na zemlji nije umro pa nije ni mogao znati. Zaključio je da je pijan.

No ipak odluči pozvati Kaina. Obišao birtije, kladionice, svadbene salone, nigdje nitko nije vidio Kaina. Nije sad da je Jahve spor na nogama kao ti i ja, to je jedan trenutak u vječnosti njemu, pa ga je uskoro i pronašao u noćnom klubu. Bez maske, dabome.

Hodi ovamo, lijenčino jedna, trebam te pitati nešto. Reci, oče! Jesi vidio Abela? On mu odgovori: Nije ovdje. Ne pitam te gdje je nego da pođeš sa mnom, da mi kažeš šta mu je. Je li, ostatak priče znate, tako je prvi put upotrijebljeno drugo mišljenje. Do dana današnjeg kad god hoćeš neku dijagnozu ozbiljnu postaviti, konzultiraš dva mišljenja.

Antičke saksije na terasama

Dva su čovjeka uvijek pametnija od jednog. Tako je u legendama negdje zapisano klinastim pismom ili nekim sličnim fontom, da je određena Semiramida, kraljica-ratnica, imala sjajnu ideju o hortikulturnom uređenju njezina dvora i kad je došla svome mužu, generalu Onesu, čovjek to nije mogao ni zamisliti i ubije se. Stoga je ona svoju ideju predočila i svome drugom mužu Ninusu, za kojeg legenda također kaže da je osnovao drevni grad Ninivu.

Povijesni dokumenti nigdje nisu pronašli ni najmanjeg traga vladara po imenu Ninus, ali o Ninivi svi učimo još u osnovnoj školi, što mi daje za pravo utvrditi kako se ni njemu nije svidjela hortikulturna ideja, ali mu je bilo lakše napraviti povijesni grad nego se suočiti sa ženinim prijekim sudom. Povijest dalje tvrdi kako se izgradnja Semiraamidinih visećih vrtova u Babilonu pripisuje Nabukodonozoru, što bi reklo da je tek treće mišljenje bilo: poklopi se i napravi ženi vrtove, da je i vrtovi i terase i više... samo sam htio u miru Ligu prvaka pogledati.

Traženje drugog mišljenja nastavilo se kroz dugu povijest čovječanstva. U drevnoj Ateni tako su zbog drugog mišljenja izumili demokraciju, Sokrat je imao Platona, Kleopatra je imala Marka Antonija i Cezara, što se tiče Cezara, on je zatražio od Bruta drugo mišljenje, ovaj mu ga je malo nespretno predočio. Rođen je i prvi kritičar i politički analitičar.

Kako europski vladari nisu bili sasvim sigurni u svoje bogato nagrađene influencere i turističke vodiče, nakon Kolumbova mišljenja poslaše Španjolci Vespuccija da i on procijeni, potom Portugalci nisu bili sigurni u predaju španjolske krune pa su oni istog tog Vespuccija poslali ponovno da im da drugo mišljenje.

U novije doba poznato je primjerice kako je Marx tražio drugo mišljenje Engelsa, dok je isto tako Hegel tražio drugo mišljenje Feuerbacha, recimo na njihovim think tankovima i brainstorminzima mi smo dobili Kardelja i Bijedića. Što se pak obojice tiče, priča se da se njihovo drugo mišljenje Brozu nije dopalo i je li, znamo kako su i te priče završile.

Temelj demokracije među Južnim Slavenima baziran je na drugom mišljenju. Do dana današnjeg u Bosni i Hercegovini postoji pravilo da se za svaku bitnu odluku mora konzultirati Visoki predstavnik, da kad god Dodik poruči nešto Džaferoviću, ovaj upita Komšića za mišljenje, a onda kad Dodiku odbiju, i on potraži drugo mišljenje Čovića. To ti je prosto k'o pasulj, nema Bosne i Hercegovine bez drugog mišljenja. Taki nam grasi pali.

Pantelijske reperkusije

Zdravo društvo, dabome, temelji se na zdravoj organskoj materiji stanovništva, a gdje se brinu o tome, tako je, u Zavodu za javno zdravstvo. I dok sve drugo funkcionira u našoj dragoj i napaćenoj Bosni nam i Hercegovini, pa kad Federalni parlament donese neki zakon, nema smisla dok i Republički parlament ne donese isti ili sličan zakon, dok recimo Federalni krizni stožer traži mišljenja podređenih stožera i javlja im svoja mišljenja, stalno to funkcionira gore-dolje... Samo u prokletoj Hercegovačko-neretvanskoj sve naopako.

Prije još pandemije Zavod za javno zdravstvo ovdje nije tražio drugo mišljenje pri zapošljavanju, bez natječaja uvodilo ljude i tad su bili mediji drugog mišljenja koji su isticali kako Avdiću podmeću, kako su to samo zloguki jezici, ljubomorni na pregalaštvo doktorovo. I dođe onda ovaj prokleti jad, kad uvedoše ponovno diktat jednog stožera.

Ne samo da je jedan te isti stožer donosio mjere koje su bile kontra onoj prethodnoj, ne samo da je isti liječnik, po profesiji pozvan na think tank i drugo mišljenje, donosio mjere kako je u zatvorenom prostoru zabranjeno biti u krugu 2,5 metra od druge osobe i sad ti kreneš računati dva er pi na kvadrat, čovječe, nije smjela četveročlana obitelj živjeti u dvosobnom stanu.

Isti liječnik koji je predvodio ovaj stožer ne samo da je naviknuo davati samom sebi kontradiktorne izjave, nego je toliko mrzio drugo mišljenje da je odlučio izjave za medije davati isključivo N1 televiziji jer materet što će on ikom drugom davati izjavu, dosta jedna privatna televizija, a čak i FIFA i UEFA kad prodaju prava za utakmice, pravilo je jednoj javnoj i jednoj privatnoj televiziji jer pravilo drugog mišljenja je najvažnije pravilo u povijesti čovječanstva...

Nego u zenitu pandemije glas razuma, zaboravljeni glas Alajbegovića u pustinji zavapi: ljudi, dajte malo da razmislimo, idemo s nekim think tankom ovo riješiti nabrzinu, da se malo distanciramo, da ima smisla što se maske nose, nećeš brate sad ja u parku Zrinjevac sam sjednem popodne poslije posla i po preporuci kriznog stožera koja je naredba, diktat u demokratskoj jednoj zemlji, moram sam u čitavom parku nosit masku. Ostat će mi bijeli obrazi, doktore! Nemere!

Po kratkom postupku skinu Alajbegovića doktor Drugo mišljenje. Isto kao što je primao rodbinu i prijatelje, bez natječaja, otpravi Alajbegovića, bez pouke o pravnom lijeku. Alaj ga je otpravio, rekli bi Maratonci, ostaše samo dugmitji.

Poslije američkog praznika demokracije će i naš. Molim vas, odite po drugo mišljenje prije zaokruživanja. Nekog pametnog upitajte. Jerbo će nas ovi što ne konzultiraju drugo mišljenje u crno zaviti i karantene će biti triput zaključanije nego je lockdown. Pliz, drugo mišljenje. Temelj demokracije. Mislim, ni mene vi zdravo za gotovo, pitajte još nekoga, dva su uvijek pametnija od jednoga, a ja nisam ovdje za plaće, ja samo čitam vijesti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close