Pregled tjedna

Đavolja brojka u Predsjedništvu BiH!

Kolumna / Kolumne | 26. 12. 2016. u 08:30 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.12. – Ponedjeljak

Krvavo započinje tjedan. Berlin, Ankara... Uzdrmani svijet još je jednom uzdrman. Nedodirljivih nema. Ušutjela se i BiH, koja tvrdi da je nedodirljiva, ali potiho opet policiji daje duge cijevi u ruke.

20.12. – Utorak

Opralo se Predsjedništvo BiH napisa u pojedinim medijima kako će potrošiti 12 tisuća KM za kupovinu tepiha u svojoj utvrdi. Kako bi smirili javnost objavili su kako će za taj iznos kupiti 18 tepiha. A kad se brojke podijele ispada da će Sveta Trojka hodati po tepisima od kojih svaki vrijedi 666,666 KM.

Tri šestice za tri mušketira. I više nego simbolično.

21.12. – Srijeda

Timothy Less, nekadašnji dužnosnik britanskog veleposlanstva u BiH uzdrmao je uzdrmanu regiji rekavši kako bismo svi trebali raskrstiti jedni s drugima i skupiti se u svoje zajednica pa onda zacrtati granice.

Zgrozili su se i oni što se ne daju tek tako zgroziti. Tako nam najčudnije izgleda ono što dobra većina plemena u regiji i želi. Da se svaki narod okrene sebi pa da se zaokruži nikada dovršena priča. Druga je stvar što se svaki taj pokušaj svede na natapanje krvi zemlje kojoj je svejedno gdje će biti granica dok plemena žele svaki zamišljeni pedalj pa se zavrtimo u krvavi krug.

22.12. – Četvrtak

Džabe su šetali policajci u Mostaru. Politika je rekla da je šetnja zbog potraživanja novca po presudama ispolitizirana. Dakle, ako se pitate zašto policajci ne šetaju hercegovačkim ulicama dobili ste odgovor. Dok politika ne poželi da smo sigurni, sigurni možemo biti da smo nesigurni.

23.12. – Petak

Prešutjele su se mnoge stvari ovog petka u mnogim medijima. Naime, iz Stoca su pljuštale optužbe za fašizam i za spremnost na rat. U Mostaru je pak Bakir Izetbegović poručio kako dižu ruke od tog grada prizivajući valjda strance da razriješe spetljano.

Istodobno, upućeni tvrde, kako su za prosvjednu šetnju podrške sirijskom narodu neke brade iz drugih gradova stigle kako bi prošetale Mostarom. Sve je to nekome promaklo. A nekome se možda i omaklo.

24.12. – Subota

Badnjak. Samo nervoznije od teta pred blagajnama koje strahuju da su zaboravile poneki sastojak za posljednji kolač pred božićnu gozbu su tete na blagajnama.

Roblje koje je izloženo našoj potrošačkog groznici i vlasničkom prikupljačkom ludilu i ove godine će imati samo B od blagdana. Sve ostalo je veliko R od rada i tek sitno S od našeg suosjećanja kojim proklinjemo gazde i nju na blagajni koja je spora baš pred Božić.

25.12. – Nedjelja

Božić. Uz priče kako se oni koji su zbog raznih nepravdi napustili BiH sada ne mogu vratiti kućama za Božić zbog neimaštine i slabe zarade u bijelom svijetu, prolazi mirno obiteljski blagdan. Svi svima čestitaju. Blagajnice ne rade. Tek tu i tamo sarajevski smog zatamni božićanje. Sve ono što plaćamo uz registraciju automobila a što ide za okoliš čini se da je bačeno u vjetar.

Niti marka nije uložena da se ekologija u glavama i tehnologijama podigne na višu razinu. Bitno je da država puni džepove, a to čime građani pune pluća manje je bitno.

Sretan Božić onima koji slave. Disati nam je bili u bijelom ili u našem crnom svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close