Antivakserski

Daj meni otkaz i maloj sokić

Našu Vladu (ili naše Vlade) generalno boli briga za sve. Zanimaju ih jedino novci.
Kolumna / Kolumne | 20. 06. 2018. u 09:24 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamisliš sad da si živinički antivakser koji je uz to i ljubitelj Igara prijestolja. Možda i ne zamišliš, nemam ja ništa (učinkovito) protiv tebe. Ali zamisliš da si iz rodnih Živinica otišao u Dubrovnik na izlet i sve što si donio s putovanja su morbili. Prvo potražiš pomoć u lokalnom Domu zdravlja, ali... Nema, burazeru! Svi doktori, sestre, razredni higijeničari, sve bolan dalo otkaz. Neće Vlada Tuzlanske županije kolektivni ugovor, neće ni oni na crno radit'. Sve potpisalo otkaz.

A ti... Odeš fino lokalnom veterinaru koji ne zna izliječiti ni dansku dogu, samo krave i volove, i normalno, on ti prvo... Jel, pojma nemam kako se krave i volovi pregledaju. Ali sigurno živinički veterinar ne razgovara s tobom.

Uglavnom, ne moraš mnogo zamišljati kako to izgleda, eto s nedjelje i otkaza u zdravstvu i morbila u svim bolje opremljenim bosanskohercegovačkim općinama.

Jer Vladu boli briga

Našu Vladu (ili naše Vlade) generalno boli briga za sve. Zanimaju ih jedino novci. Primjerice, strategija energetskog sektora usvaja se tek kad zaprijeti Europa da nema više para od IPA projekata. Tako su isto Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisali, jer su iz Europe zaprijetili. I kad tako potpišeš, onda to nije promišljeno, strateško potpisivanje. Nisi na domaćem terenu, igraš gostujuću utakmicu, nespreman k'o Njemačka protiv Meksika. Ne daš gola, a ako ga ne daš, onda ga primiš. Ne mislim na audijenciju kancelara Sebastiana Kurza. Ali tu je negdje.

Kažu poznavatelji materije da otkako smo mi SPP potpisali, desetkovali smo domaću ekonomiju. Dabome, ekonomiju koja nije napredovala od socijalističke industrije mi stavili u ralje kapitalizma, u kojem preko noći propadnu i veliki svjetski igrači poput ZTE-a, a da ne bi kakav mali proizvođač svinjetine ili, šta ti ja znam, aluminijskih rola. 

Kakvo krme, pa nismo Vlaji

Ne smeta ništa što propada ovdje lokalna ekonomija, ionako smo djecu poslali da robuju u Irskoj. Odmah ih u startu krenemo učiti, od prvih riječi: dijaspoja, pašoš, fiza. Umjesto da ih učimo: sekujajna dužava, vjadavina pjava, tojejancja.

Kažu neki da se ne treba više ni truditi, da nam je zemlja već prodana Turcima, da smo već uveliko islamizirani. Tobe! Dok nije ta priča o islamizaciji počela, nikad nisi mogao vidjeti na domaćim javnim medijima priloga o navijačima Hrvatske i Srbije bez da se nakav insan zaibreti. Ljudi imaju identitete, treba ih slaviti u zajedništvu, ne ih negirati, majorizirati, unitarizirati. Treba graditi budućnost ovdje.

Jer ako mi nećemo graditi budućnost, Europa već ima Plan B za nas. Da, nismo mi prodani Turcima, nego smo se prodali kao europski rezervat. Dok nismo mi počeli napuštati Bosnu i Hercegovinu, nismo imali imigranata bilo po kojoj osnovi. Sad, kao preko noći, na svakog E-migranta u Njemačku i Irsku i Austriju, imamo po jednog I-migranta tu, u raznim Salakovcima i koječemu.

Neće oni da ostaju ovdje, znaju i oni da smo mi usrana zemlja. No, svejedno. Oni bi preko granice, ali tada ih dočeka kordon policije. Prva hitra odluka u povijesti suvremene Bosne i Hercegovine je bila da se žurno zaposli 200 policajaca u Graničnu policiju BiH. Stani, pa mi sad kao da branimo Europu?! A oni da nam i dalje ne daju ulaznicu u Europsku Uniju?! Jesmo li to Vlaji kao Habsburzima onomad, Vojna krajina, na braniku kršćanstva?! A Dubrovnik je Vesteros, kao i onomad prije Mlečana.

 Jeda tog kolektivnog?

Čuješ, kad bolje razmislim, u pravu su živinički doktori. Nemere više vako. Meni nigdje u aktualnom kolektivnom ugovoru ne piše da ću biti na braniku hrišćanske Jevrope, da ću se hrvati s migrantima (a, znači otud ime Hrvati vodi porijeklo, od hrvanja), da ću strepiti od morbila i nositi masku s likom vrane da plašim antivaxere (a otud znači Igre prijestolja)...

Molio bih novi kolektivni ugovor. Iz ovih stopa. Ako ne može, idemo po sendvič pa svi dati kolektivni otkaz po preporuci živiničkih doktora. Ne treba drugo mišljenje, ginekolozi u vladajućoj stranci izgubili su kompetencije preuzimanjem zakonodavnih nadležnosti. Nemereš bit neki ku*ac u državi i bit ekspert za pi*ku istodobno. To je samo Casanovi pošlo za rukom. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close