Kalkulacije

Da je Muji (ulovit) zlatna kita

MMF sasvim domaćinski upravio svojim kreditnim aranžmanom. Kad ja odem u banku pitati para, prvo vide mogu li vratiti, mislim, nakon trećeg kredita lagano su mi počeli vjerovati, ali BiH ne vraća kredite tako uredno kao ja.
Kolumna / Kolumne | 08. 08. 2018. u 09:36 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednom prilikom dok je radio na tankeru kao svaki pošteni Bosanac i Hercegovac koji nije u stranci,  Muji završila smjena dok su baš bili na Mediteranu pa ga gazda kontao istovarit preko vikenda u Neumu.  I baš kad su ispod Pelješkog mosta ulazili u Zaljev Neum-Klek, spazi Mujo zlatnog kita i skoči - hop, malo se gonjali po zaljevu, k'o kad imaju kuda, malo se hrvali, skoč'vamo, skoč' tamo, i ulovi ti njega Mujaga.

Trza se kit, stisnuo Mujo, trza se kit, vidi ne može pobjeći, kad će ti:

- Muuuujooooo! (jel, kako ono kitovi muču ili šta li već)

- Aeštae? (pokupio Mujo već pomorski dalmatinski, kažu da i voli da ga zovu Muje)

- Pusti me, bolan, ispuniću ti tri želje!

Pogleda ga Mujaga, koliki mu je (ulov), jel, kad će ti:

- Šta će meni tri želje, aj ti sa mnom do MMF-a.

Nema kruha i igara, sad ćemo križaljaka

Međunarodni monetarni fond odlučio ukinuti tranšu nakon što je najavljeno usvajanje zakona o braniteljskoj naknadi. Pazi ti sad ove pozicije u kojoj su se našli naši pošteni i vrijedni političari, oli nećeš para od MMF-a, oli nećeš glasova boračko-braniteljske populacije. To isto da Ljubu sad upitaju, jel, bil' ti da sad HDZ s ovim mladim i sposobnim kadrom dobije na prvim lokalnim izborima u Mostaru ili da ostane Grad bez Gradskog Vijeća... Kako god okrene, neće se više Ljubu pitati.

MMF sasvim domaćinski upravio svojim kreditnim aranžmanom. Kad ja odem u banku pitati para, prvo vide mogu li vratiti, mislim, nakon trećeg kredita lagano su mi počeli vjerovati, ali BiH ne vraća kredite tako uredno kao ja. I sad kažu da hoće taj zakon o braniteljima da proguraju, jebajga, otišlo sve u Njemačku i Irsku, a samo se 80 tisuća dijasporaca prijavilo za glasovanje, brat bratu, s tim ne mogu i Šefko dobit Fahra i Želja Gagog, šanse nema. Znači, stavi sve na Šefka i zakon o braniteljima mora.

Ali ako usvoje zakon, nema para. Kaže ljevica, kako nema para, ima para u kladionicama, prelomi preko kladionica. Ha! Ne može! Kako ne može. Ako padnu kladionice, razljutit će Bakir HDZ, napravit će HDZ scenu, neće onda ni Šefik ni Željko biti u Predsjedništvu, a Mile kolektivnim ugovorima i povećanjem plaće za 20KM rasturio oporbu u RS-u, ajme 'ko će čuvat' Bosnu i Hercegovinu od Bosanaca i Hercegovaca?!

I sad SDA kalkulira, baš kao GPS u automobilu kad pogrešno skreneš u jednosmjernu.

Nemoj dvaput reći da neće biti ovako

Imamo mi još jednu kartu za MMF, doduše, no nitko je ne smije dirnuti. Naravno, migrante. Kupila nam Češka dronove i čudesa da lovimo migrante po šumama, jer kažu šuplje nam granice. Ali godinama se naše policijske strukture hvale kako dobro suzbijaju lanac kriminala, trgovine visokotarifnom robom i drogom... Dobro, to je ipak druga priča, recimo da nam je granica šuplja jer nemamo dokaza da nije.

I sad, zamisli ti koji bismo mi biznis mogli napraviti s tim migrantima, taman kako smo i naviknuli, ratovati i čekati da nam svijet udijeli. Mi da njih lovimo kao u Igrama gladi, onom romanu (i filmu), a Europa da šalje pare. Jer ovi naši na vlasti i ne znaju drukčije.

U prilog ovoj (sve manje) suludoj ideji dodajem i da su već u nekoliko navrata vlasti u Republici Srpskoj izrazile volju da migrante humano prevezu, pazi izbora riječi, humano prevezu jer oni ionako ne žele ostati ovdje. Kadar već imamo, evo ih blokiraju ceste, umjesto da im dajemo po šest maraka za sudjelovanje u ratu, davat ćemo im plaću od kredita i donacija.

Sjajno! Idemo nastaviti sve ono što smo radili ranih '90-ih, masovno humano preseljenje i koordinirani lov po šumama. Raselit ih triba da ih manje ima, nisu tu ni bili, tad će reći svima.

Ako vam se ovaj plan čini blesavim, sjetite se Top liste nadrealista. I njima su se smijali. Jedino pitanje koje mene zanima, od rata su skoro tri desetljeća, nikome dosad nije palo na um da bismo mogli malo početi raditi?! Kad budu ovi sad izbori najesen, ako ijedna stranka ponudi krv, znoj i suze, ja bome za njih glasujem. Jedino oni žive u stvarnosti, a ne u distopijsko-utopijskim romanima za tinejdžere.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close