Pregled tjedna

Cirkus je pritvor, cirkus je pismo, cirkus je sloboda

Kolumna / Kolumne | 22. 02. 2016. u 08:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.2. – Ponedjeljak

Bosna i Hercegovina upisala je u svoj šupljikavi kalendar još jedan povijesni dan. Predana je aplikacija za članstvo u Europskoj uniji. Iako je Unija od BiH tražila da se ispune minimalno tri uvjeta za apliciranje, BiH je i bez njih to učinila. Ipak smo mi posebna zemlja, pa čak i bez brojke koliko nas ima, bez dogovora na koji način i tko će govoriti u ime BiH pred Europom i bez trgovinskog sporazuma, mi smo predali pismo.
Uz to, vatrometom smo proslavili predaju pisma, tako da se za prijem u Europsku uniju, ako ona izdrži do našeg ulaska, očekuje najmanje slanje bh posade na Mars. I jedan entitet u svemir.

16.2. – Utorak

Da Europi odmah na početku pokažemo kako smo se dogovorili da zajedno idemo na europskom kolosijeku govori i činjenica da je predstavnik RS-a napustio sastanak o trgovini s izaslanstvom Europske komisije. Neće ići lako, unatoč osmijesima priloženim uz pismo.
Uz to, da se ne bismo opustili od europskog uhićenja, pobrinula se Uprava za neizravno oporezivanje najavivši kako će poskupjeti trošarine za naftu, auto plin, pivo i alkohol. Sve žeđi će nam ostati žedne. Fadil, koji nikom ne oprašta, još ništa ne komentira.

17.2. – Srijeda

Fahrudin Radončić je na slobodi. Uz određene zabrane, lider SBB-a, spasitelj bosanske koalicije, kopač ratnih sjekira sa SDA, pušten je iz pritvora. Iako ne smije kontaktirati medije, Radončić staje pred kamere i odlazi do Avazovog tornja. Iako ne smije biti na 100 metara od svjedoka, na zabavi za slobodu je krcato, tko zna tko je blizu, a tko daleko.
Kako je pritvor kod nas cirkus, tako je i sloboda cirkus.

18.2. – Četvrtak

A onda je zaiskrilo. Rekao je Radončić da mu je Bakir Izetbegović prepustio tron. Skočila je druga struja iz SDA, pa je onda, nakon dana i dana šutnje progovorio i Bakir.
Rekao je da Fahro laže. A onda je Fahro poručio preko stranke, jer navodno ne smije govoriti, kako se eto stabilizirala BiH, pa da može izaći iz vlasti. Napukla je koalicija. Ako već nije i pukla.

19.2. – Petak

''Bosna i Hercegovina ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene iznajmljivanja nekretnina, namirnica i roba široke potrošnje'', objavio je magazin Time i svrstao BiH među najjeftinije zemlje za život.
Ili mi stvarno ne uviđamo da živimo u raju ili Fadil Novalić ima jake lobiste čak i u uglednim američkim medijima.

20.2. – Subota

Mostarski živi zid pokazao je da se nepravedna, nedovoljno pravedna ili nemarna država ipak može pobijediti. Kata Šarić, umirovljenica iz Mostara koja je stan izgubila zbog neplaćenih sudskih troškova ipak neće biti deložirana. Dogodilo se čudo, da je netko stao na stranu malih ljudi. Pa makar to bio i Ustavni sud.

21.2. – Nedjelja

Svjetska banka, koju ipak treba ozbiljnije shvaćati od Timea, objavila je da je BiH na petom mjestu po siromaštvu u Europi.
Najčešći uzroci razvoda u BiH su teška materijalna situacija. Stoji tako u podacima Agencije za statistiku. Kad se objave rezultati popisa stanovništva, tek ćemo onda moći sa sigurnošću reći u kakvom nam je stanju ljubav.

Kopirati
Drag cursor here to close