Je l' vam dosadila priča?

Budale mostarskog smeća

Deponije koje su nastale nakon prosvjeda još uvijek čekaju da se očiste, a građani, ti savjesni mislioci da je netko budala, nastavljaju istresati sve pored kontejnera.
Kolumna / Kolumne | 02. 07. 2019. u 10:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedne prilike dok sam pred zgradom s djecom skupljao ono što promaši kontejnere, jedan mi je susjed rekao ''Svaka čast!'', a drugi upitao zašto to radim i poručio ''Netko će ti reći da si budala''.

Danas, kada nitko u susjedstvu ne mrda prstom zbog deponije koja nije prioritet na nekom neviđenom popisu prioriteta, sam sebi govorim da mi je svakačastštosambudala. Ali, opet, kad ovo pred zgradom prestane biti opasno po zdravlje, ja ću svojim pačićima nastaviti dijeliti lekcije o čišćenju pred svojim pragom.

Naravno, budala sam bio i kad sam odbio biti dijelom mjesnozajeničko-stranačkog čišćenja praćenog galamom nadležne tete da se čisti samo tamo gdje se vidi. I danas je, naime, tako. Čisti se, doduše bez galame, tamo gdje se vidi.

Nakon što su gradske vlasti zagalamile na prosvjednike da blokiranjem deponije ugrožavaju zdravlje stanovnika grada, oni su, pravilom da se čisti tamo gdje se vidi, odjednom prestali vidjeti ugroženost stanovništva. Deponije koje su nastale nakon prosvjeda još uvijek čekaju da se očiste, a građani, ti savjesni mislioci da je netko budala, nastavljaju istresati sve pored kontejnera.

Nevjerojatno je da se ljudima opet prodalo veliko M pod malo B i da su nakon galame o zarazi sada prepušteni, uz vjetrove, kiše, tropske noći i užarene dane, uživanju u deponijama ostavljenim kao da se nikada ništa nije dogodilo. I da odjednom nisu opasne. 

Grad, uz to, uzima sebi za pravo biti do svemira bezobrazan pa kazniti nekoga za bacanje smeća na javnu površinu iako, recimo, pred tom javnom površinom godinama stoji smeće od miniranog spomenika za kojeg Grad nema ni malo M hrabrosti da razriješi misteriju dovoženja i miniranja.

Grad, taj najbolji primjer nesposobnosti i rasula, kažnjava bunt a ne mrda prstom za sva narušavanja javnih površina smećem, automobilima i zgradama koje dobivaju uredno potpise.

Grad, taj nepoznavatelj skraćenica, ne kažnjava odvoz komunalnog smeća na divlje deponije i ne mari za medicinski otpad koji se kradom zatrpao uz rijeku koju stavlja u sve svoje potencijale.

Grad, to leglo nemara, nije spriječilo deponiranje otpada za vrijeme krize odvozeći ga kao netko tko zna kako reagirati u kriznim situacijama, nego je iskoristilo to da krivnju prebaci na druge. A sad, danima nakon što su odahnuli uz dogovor, ne mrdanju ni malim ni velikim K da učine nešto da stvari vrate u normalu.

Bitno im je da hipnotizirana gomila koju je umorio život u gradu koji se raspada misli da je pronađeno rješenje a da je to što smrdi pred nosom i raste pred očima samo privremeno. Svaka čast, svi smo mi budale. Ne trebate drugačije misliti dok šutite pred gradom i opet frljacate pored kontejnera.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close