Spangled Banner

A da se prodamo?

Sasvim sam siguran da bismo mi procvali usvajanjem američkog Ustava. Eto nedavno reče i Bakir da prosječni Bošnjak procvate kad se asimilira. Eto, i ti si rek'o. Znači, da se mi prodamo?! Što misliš?
Kolumna / Kolumne | 12. 08. 2020. u 09:30 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvijek nas uče da u Europskoj uniji ne može biti samo pola zemlje, ono kao Federacija da bude, a Srpska ne bude ili obrnuto (ništa ne insinuiram, samo primjer). No, tehnički to nije istina. Naime, Kraljevina Danska se službeno sastoji od Danske i njezinih kolonija, Farskih otoka i Grenlanda. Jeste, jeste, i Danska je kraljevina i kad vam sljedeći put netko od dijasporaca kaže: 'Nije to tako u nas u Danskoj!', slobodno odgovorite da je to zato što smo mi demokratska zemlja, a Danska nije. Jer tehnički, Danska nije čak ni osobito liberalna kraljevina prema svojim podaničkim teritorijima.

Iz tog razloga jer nisu bili zadovoljni maćehinskim odnosom, Grenlanđani su se izborili za određenu autonomiju unutar Danske i već od 1979. godine imaju vlastiti parlament. Koliko su samostalni govori i podatak da Grenland čak nije u sastavu Europske unije, iako su njegovi građani, kao državljani Danske, građani Europske unije u punom smislu. Sad se opet na trenutak prebacite na vječnu galamu oko bosanskohercegovačkih Hrvata kao građana Unije. Grenland je ipak sastavnica Vijeća Europe, ali ta zemlja još uvijek traži vlastiti put, već ima mnoge trgovačke ugovore u kojima je samostalna o povijesnom osvajaču. Danas-sutra, da se odluče odvojiti, vjerojatno bi im pošlo za rukom, jer za razliku od toliko nezadovoljnih žitelja Bosne i Hercegovine, ovi ljudi su se izborili da nisu protektorat Unije. A nisu ni članica. A uživaju sva prava. Grenland je zapravo, politički sveti graal. Kao što smo mi crna rupa.

Grenland je domaćin brojnih predrasuda jer je, pobogu, jako daleko. Jedna od osnovnih je da je to velika zemlja, ali nije. Naime, u našem školstvu najčešće se koriste Gauss-Krügerova i Mercatorova projekcija globusa na mapu, da bi nam Sredozemlje i Njemačka bili što pravilnije nacrtani, pa samim time nam se Grenland izvitoperi, al' ono mašala. Druga najčešća zabluda je da je Grenland vječno zelena zemlja, naime, kada je Erik Riđi (op.au. Eirikr rauði Þorvaldsson) u 10. stoljeću (inače, kratko razdoblje globalnog zatopljenja) otkrio ovu zemlju, po nevolji se iskrcao na uski pojas zelenila (mahovine i trave) u toplom dijelu godine. Inače, ova zemlja je prekrivena ledom praktično 400 dana od 365 u godini.

SAD u potrazi za kolonijama

E upravo činjenica da je ova zemlja vječno prekrivena ledom daje ovoj zemlji zanimljiv obrat evo baš sada. Američka administracija troši mnogo truda, vremena i novca na zataškavanje globalnog zatopljenja, tek rijetki političari otvoreno govore o ovom problemu, ali se zato Ameri jako dobro razumiju gdje će biti fino živjeti za 50-ak godina. Stoljećima je led na Grenlandu krio prirodna bogatstva, rijetke metale, zlato, dijamante, vjerojatno i naftu, tu je i geotermalni potencijal za električnu energiju, uglavnom, kad žele neovisnost, za razliku od nas balkanskih glupana, Grenlanđani razmišljaju guzicom, a ne srcem. Oni su svjesni da njihovo doba tek dolazi, kao i da će njihovi unuci biti daleko bogatiji od njih danas.

E ali ova američka administracija je žestoko zijevnula na te resurse. Vidite kako posljednjih dana pritišću na Tik-tok da ga otmu Kini. Na isti način već u nekoliko navrata Dansku. Prije otprilike godinu ili malo više, Donald Trump, američki aktualni aristokrat zatražio je od Danske da im proda Grenland, na isti način kao što su kupili Rusiju. Danska premijerka, ministarstvo vanjskih poslova, znajući da ih ova američka kofol budalaština stavlja u prilično nezgodan politički položaj, službeno su odgovorili da kao građani Grenlanda imaju potpunu slobodu da odlučuju o svojoj budućnosti blabla. Vlasti u Danskoj vrlo dobro znaju da Grenland nije niti u njihovoj vlasti, a u granicama je dok ne bude odlučeno drukčije, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

Ali taj se danski odgovor nije svidio ocu američke bjelačko-dominantne nacije pa je otkazao posjet toj zemlji najavljen za rujan prošle godine, prekinuo privremeno sve diplomatske veze s tom zemljom. I onda je došla korona, počeli smo se baviti drugim stvarima, jednako kao i Amerikanci i svi su mislili da je to gotova priča. No, prije nekoliko dana ponovno je otvoreno to pitanje prilikom posjeta Mikea Pompea Danskoj, a Pompeo nije inicijativu ni potvrdio niti negirao.

Apsolutno je jasno da izazivanje Danske može samo napraviti probleme na međunarodnom planu, ali kao što šaptom nestadoše Libija i Sirija, kao što se američki vojnici ne mogu suditi zbog Rimskih ugovora... Ono, vrijeme će pokazati u punom smislu te floskule. Ali ja imam prijedlog kao alternativu.

We all live in America, it's wunderbar

Bosna i Hercegovina u suvremenom smislu nastala je političkim ugovorom o prestanku rata potpisanim u američkoj državi Ohio, u gradiću Daytonu. Sjedinjene američke države jedan su od tri velika jamca (ne)funkcioniranja i opstanka ove zemlje. Naša djeca nerijetko bolje znaju engleski od domaćeg trojezika, pogotovo ove idk, omg, lol... kratice. I bolje će izraziti osjećaje kao feelings. Institucije u našoj zemlji nerijetko zovemo engleskim jezikom, recimo OHR umjesto UVP.

Učimo kuhati na Food Network, gledamo vijesti na news affiliate N1, serije gledamo na FOX-u i AXN-u, radije ćemo kupiti iPhone nego Huawei, makar je drugi bolji.

Dalje, čvrsto vjerujemo u polupredsjednički sustav upravljanja (sjetimo se samo Tuđmana), smatramo da trebaju postojati samo dvije stranke (SDA i svi protiv, HDZ i ovi kontra, SNSD i ovi što žele biti SNSD).  U koronu vjerujemo otprilike koliko i prosječni Amerikanac, posvađat ćemo se s osobom koja nosi masku u javnosti. Imamo i slučajeva zaraze i smrti otprilike isto, uzme li se u obzir broj stanovnika.

Praktično smo mi već Amerika u punom smislu te riječi. Zdravstvo nam je plati pa se klati, penziju nećeš imati ako ne uplaćuješ životno osiguranje... Ono, ne znam koliko dokaza trebam nabrojati da biste vidjeli kako smo mi istinska sastavnica Sjedinjenih američkih država. I stoga moj prijedlog da se mi prodamo Trumpu. Ono, čitava država.

Nije da nemamo što ponuditi, eno nafte u Drežnici, eno rijetkih ruda oko Drine, metala, ugljena imamo, nije da marimo za norme o proizvodnji električne energije kao EU. Nadalje, geostrateški smo bitni, evo recimo u Neum je češće uplovljavao američki raketni brod nego kruzer. Upravo smo dobili kontrolu vlastitog neba. Sad ga možemo prodati Amerima. Recimo, da lansiraju rakete na azijske zemlje, ili da posade svoje moćne teleskope na Duvanjskoj visoravni. Imamo kalifornijsku pastrmku, a domaću smo ukinuli. Imamo mandarine, a šljivu smo protjerali. Ono, mi već jesmo američka članica, samo neka dadnu pare trijumviratu B-D-M da riješimo to.

Sasvim sam siguran da bismo mi procvali usvajanjem američkog Ustava. Eto nedavno reče i Bakir da prosječni Bošnjak procvate kad se asimilira. Eto, i ti si rek'o. Znači, da se mi prodamo?! Što misliš?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close