Lokalni izbori 2020

Varošarije ili praznik demokracije

Jednostavno, Bosna i Hercegovina nije sastavljena za fer i poštene izbore. Što veći broj kandidata, manje su šanse da se zalomi netko pošten na vlasti.
Kolumna / Kolumne | 11. 11. 2020. u 09:30 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevjerojatno je kako Homo Balcanicvs dobro poznaje političke prilike u Sjedinjenim američkim državama. Ovdje su proteklih tjedan dana padale prognoze, kladionica, rezale se vene, slavilo se... I to sve u trendu jesi li za Tranpa ili Bajdu. Istodobno, Homo Balcanicvs ne ulaže ni najmanje intelektualnog truda da razumije domaće političke okolnosti.

'Neka, ženo, šuti da čujem, ovo mi je bitno', mužjak u Bosni i Hercegovini nikad nije rekao kada je na Dnevniku išao zakon o MPO, zakon o igrama na sreću, strategija suočavanja s migrantskom krizom ili sexy plan Selme Cikotića... samo u slučaju Lige prvaka i američkih izbora.

A Amerikancima treba skinuti kapu, jer oni očito savršeno razumiju demokraciju. Primjerice, Republikanska stranka ojačala je svoj utjecaj u Senatu, osim toga odnedavno i u američkom vrhovnom sudu.

Kada kažete da je Tranp izgubio, onda mislite samo na to, jer Bajdo jest postao predsjednik, ali je Demokratska stranka, odnosno ideje koje promoviraju Pelosi i Bajdo, počela slabiti pred lijevim krilom, kojeg predvode nasljednici Berniea Sandersa, poglavito ljuta, mlada i sposobna Alexandria Ocasio-Cortez, ideje socijaldemokratske, laburistične Amerike za sve.

Kod nas na lokalnim izborima kampanju predvode glavne ličnosti kulta dvoličnosti. U nas je glavno nadmetanje tko će završiti na što višoj banderi, tko na upaljaču, tko na čokoladici. Nakon skoro 300 tisuća godina uspravnih hominida čovjek u Bosni i Hercegovini se vraća na drvo. Sve češće, jerbo su i izbori ovdje svako dvije godine, a ne kao u normalnih, svako četiri ili pet.

Domaće stranke, istina, nemaju baš mnogo za ponuditi. Primjerice, evo ovi Komšićevi "la usurpadora", čiji se sav politički program zasniva na otuđenju pozicije najmalobrojnijem od naroda. Uvijek se brinem da kada bi Bosna i Hercegovina postala regularna država u kojoj su ispoštovane presude Sejdić, Finci, Pilav, Zornić (nastavi niz) i da nekim čudom imamo četiri glave u Predsjedništvu, "la usurpadora" stranka bi otela i manjinsko mjesto ostalih.  Njihov se sav program može smjestiti u trećerazredni glazbeni pokušaj Život narandžaste boje (ovdje napomena da mi Word podvlači jer na hrvatskom jeziku je narančaste – toliko o hrvatskom članu Predsjedništva BiH).

No ja opet kažem da su u pitanju lokalni izbori pred nama, ovog vikenda, i čak i najjadnija stranka ima više programa od nekakve fantomske liste, lokalne strančičice ili neovisne liste, a da ja nisam jedini koji na to upozorava, bacite oko na opomene koje upućuje Koalicija za fer i poštene izbore Pod lupom. Zašto je ovo tako?

Bosna i Hercegovina nema nakaradni izborni sustav poput Sjedinjenih američkih država koje su legalizirale oligarhiju kroz elektorsko biranje. Primjerice, da bi Bajdo ove godine pobijedio, morao je osigurati rekordno visoki "popular vote" odnosno dosad najveći broj glasova za jednog kandidata ikad u SAD-u. Ali nećete vjerovati da mi imamo jednu goru stvar u Bosni i Hercegovini. Tako je, preferencijalne liste.

Recimo da ste se vi uključili u neki lokalni program, neovisnu listu ili neku malu stranku. Stave vas kao osmog kandidata na popisu. Vaši prijatelji, mnogobrojna rodbina, poznanici... svi oni prepoznaju vaše pregalaštvo i dugogodišnje iskustvo i glasuju za vas. Ali vi ste osmi na listi i bit ćete opcija tek ako je onih sedam prije vas 'unišlo' u općinsko vijeće. A znamo da neće, jer ta je lokalna lista bezze i jedva će prijeći cenzus. Vaši se glasovi potom pribrojavaju stranci, jer ste vi vrijedni članu, ostali dolje ispod crte prolaza vaši su glasovi poklonjeni nekom lokalnom kabadahiji koji vas je okupio. Makar je to, realno, zloporaba položaja. Nije formalno.

Eto da ste vi i u moćnoj nekoj stranci, i neka ste opet na lokalnim izborima sedmi. Ali moćna stranka ima takvih listi sa desetak imena na svakoj izbornoj jedinici i ti nisi osmi nego osamdesetosmi. Svi tvoji glasovi se jednako pribrajaju stranci, jer iako prešli cenzus, nema šanse da u državi s dejtonskim uređenjem itko može dobiti neki ludi postotak na izborima pa da svi vi pobijedite.

Jednostavno, Bosna i Hercegovina nije sastavljena za fer i poštene izbore. Što veći broj kandidata, manje su šanse da se zalomi netko pošten na vlasti. Još manje da se pita nešto. Eto, sretan vam praznik demokracije, ali znajte da na izbore morate izići samo sa znanjem koje u najmanju ruku odgovara poznavanju američkih političkih prilika. I dosta od mene o demokraciji, sad ćemo nešto malo manje dosadno.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close