Era s ovog svijeta

Rodilo se, sad ga valja ljuljat'

Je li s Gradskim vijećem stiže nova era Mostara ili je u pitanju samo stara sapunica s malo izmijenjenom postavom – i istim starim štosevima?
Kolumna / Kolumne | 04. 02. 2021. u 09:45 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dugih porođajnih muka koje možemo podvesti pod najveće medicinsko – političke fenomene, rađa se čedo demokracije u Mostaru! Medicinski fenomen iz mnogo razloga, jer koliko god znali o začeću istog, slavili ženu koja se požrtvovano podmetnula da ono dođe na svijet, na kraju vas uvjeravaju kako su ga rodili ni manje ni više nego muški kumovi!

Rodilo se! Valjat' će ga ljuljat', kako se to narodski kaže. Istina je, pomalo smo i zaboravili kako se to radi. U osnovi, radnja ljuljanja je jednostavna i prava mostarska – s lijeva na desno, i opet zdesna ulijevo, dok se ne zavrti u glavi. Ili, što reče jednom jedan moj prijatelj, a svima za utjehu – bolje da se nešto događa, nego da se ništa ne događa!

A što će se to točno sutra dogoditi? Skepticima je već sumnjivo što se sjednica GV-a zakazala u petaki jošprilično kasno u jedan sat iza podne. Vijećnici će imati vremena i odspavati, i doručkovati i dvije fuka popiti, možda čak i obaviti neke važne poslove – i tek onda sjesti u svoje stolice, pa dok se ispozdravljaju, skinu jakne, dogovore o razmještaju, eto ti pauze za ručak.

Peta točka dnevnog reda je izbor novog gradonačelnika, taman negdje u srcu popodneva, taman u vrijeme kad vikend već miriše toliko jako da je sve bolje ostaviti za neki drugi put. Ah, pa toliko smo čekali, možemo valjda još malo?

Koliko je to malo, to će se tek vidjeti. Gradsko vijeće je tek prvi korak u nizu koraka, kako se to nekad fraziralo, prema bilo kakvom suštinskom oporavku Mostara. A koliko je Mostar uopće spreman za oporavak pokazat će izbor gradonačelnika. Ako se oduži, makar su se svi obvezali američkom veleposlaniku kako neće biti blokada, ali nit' bi bilo prvi, a ni zadnji put da ne kažu istinu, onda bi sve ovo mogli nazvati samo novom sezonom stare sapunice.

Što je opet i vrlo logično. Jer izbor gradonačelnika, kakav god da bude, natjerat' će jednog od superbrzo samoproklamiranih izbornih pobjednika u gradu da prizna poraz. Ili da barem u očima ljudi postane ono što je govorio da nije. Tko će prvi popustiti i pristati pojesti govno? E, to je sad pravo pitanje! Kako to nikome nije milo, bar će razvući proces sve do trenutka kada i govno postane hrana.

Naravno, tko god da pojede to govno, potrudit će se svim sredstvima uvjeriti nas kako zapravo jede baklavu – i da, svejedno što se nama i dalje to činilo kao govno, to radi u slast i za dobro svih nas!

I kad sav taj bolan proces (obećavam kako više neću spominjati govno!) konačno završi, tek tad nas čeka novi problem – izmijenjen i dotjeran, takorekuć' novi Statut Grada Mostara! A tu će tek da bidne svega!

Deda za repu, baba za dedu...puno će snage trebati da se sve ovo izvuče iz blata, još kad znaš da ga izvlači uglavnom ista ekipa koja ga je u blato i gurnula, onda te ne bi trebalo čuditi ako bude blokada više nego na prosječnoj košarkaškoj utakmici. I da u jednom trenutku opet kažeš kažeš sebi – rodilo se, sad ga je ljuljat', s lijeva na desno, zdesna na lijevo, po mostarski.

Oni slabijih stomaka mogli bi imati čak i nešto mučnine u čitavom tom ljuljanju koje nas čeka, pogotovo oni koji na neku foru očekuju kako će svi komunalni problemi grada nestati preko noći, a dinosauri iz Gradske uprave i javnih gradskih poduzeća nestati kao meteorom izbrisani.

A ovi ostali, otvrdnuli i naviknuti, uz malo muke mogli bi reći kako pružaju šansu novom spektaklu punom starih štoseva. U znak dobre volje i neke nade. Pošto smo u međuvremenu ionako snizili kriterije, možda se barem još koji put i nasmijemo. Onako mostarski, više od muke i jada, nego od stvarno dobre fore.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close