huRmanitarna pomoć

Poklonjenom konju se ne ćuri...

Ne trebamo se zanositi, mi nismo posebno jadan slučaj pod Suncem, i mene je s vremenom sve manje stid nas. Ali ipak sve češće poželim da sam se ipak nekako cijepio pa da mogu s bihaćkim migrantima put Zapada.
Kolumna / Kolumne | 31. 03. 2021. u 10:35 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne zamjerite mi što ja kao pravi predstavnik bića s 23. XY kromosomom pojma nemam kakve se to kvalifikacije sad prate, ja se samo pobrinem da ženi uredno osiguram IPTV s dva ili više simultanih pikčr in pikčr na velikom ekranu, tako da može galamiti jednakim intenzitetom taman kao da i ja osobno pratim nogomet. U nas se zna tko hlače nosi, a ja sam češće u trenirci otkako je korona.

Uglavnom, ona tako prije koji dan prati bh. reprezentaciju na Novoj BH i lik nabraja o selektoru Ivajlu Petevu, kako je upamćen kao bivši bugarski nogometaš, a kasnije neomiljeni trener Levskog, pa je imao neuspio pokušaj plasmana u Ligu prvaka sa AEL Limassol, pa nije uspio plasirati Bugarsku na Euro, pa ostavio Dinamo bez ijednog trofeja u sezoni, pa je opet imao neprimijećen angažman natrag na Cipru, a onda i u Saudijskoj Arabiji (usput, jel' oni igraju dvoranski nogomet?!). I slušam ja to i ote mi se: "A majke ti, što smo ga mi uzeli?!" Na što će ona: "Vjerojatno bio jeftin, šuti sad, gledam!"

Mi bismo se za žvaku...

Prije tjedan dana u Bosnu i Hercegovinu je stigla donacija iz COVAX mehanizma i bio organiziran veliki doček. Ja ako se dobro sjećam, mi smo taj COVAX uredno platili i dosad smo trebali dobiti i drugi kontingent cjepiva i šta oni nama sad imaju donirati?! Da sam ja netko, ja bih ih s aerodroma šutirao natrag odakle su došli i da mi se ne pojavljuju na oči bez plaćenog cjepiva, makar oni bili EU i UN i ne znam ti koja međunarodna institucija.

To je bar lako. Telefon u ruke, helou helou, shta ima shta nemah, kakou posou, yeda wakcinzz, yel to neyma, pare wrati ou ou. Ima sud, ima naćerat u stečaj i Angelu i Ursulu s njima, pa rekao je Fadil da se mi ovdje ne igramo države nego entiteta, ne može s nama 'ko kako hoće dokad hoće. Može ono malo, ali ne dokad hoće.

Ja mrzim žaliti za Titom i Jugoslavijom jer ja nisam ni živio dok je bravar kubanke konzumirao, ali evo moram. Njemu je Njemačka plaćala ratne reparacije, ej bolan, a nama sad uzmu pare i niđe ih. Nama čovjek od riječi Fadil što uzme da završi po dva puta započinje završavat, a čak i ne objasni što prvi put nije završio i đe sad ba zapelo ovaj drugi put.

A naši prvaci putuju uokolo i prose vakcine. Što kad su išli prosit od Erdoğana cjepiva nisu navratili do tvornice u kojoj Turci svoje cjepivo prave pa pitali: selam braçoö ima li koga da nam proda jica za botzanye protivu korone? Pa ako smo silne milijune dobili donacija za cijepljenje i borbu protiv korone, eto tu bi milijune bilo pošteno potrošit. Ali jok, nama bolan i 50 tona hurmi morali donirati, već se narod šali kako je stigla huRmanitarna pomoć.

Nema glumca do Vučića

Kada je stigao poziv da se državljani Bosne i Hercegovine dođu cijepiti u susjednu Srbiju, najprije me je bilo stid koju minutu, ali brzo sam se osvijestio. Ako nije stid Aleksandra Vučića da je naručio toliko doza da mu se sad kvare po skladištima, dok su ovi naši još pokušavali ovladavati čija je nadležnost naručivanje respiratora za čišćenje, a čija medicinskog respiratora... onda što bi mene bilo stid otići u Srbiju pa osigurati sebi i svojoj obitelji veće šanse da preživimo ovu povijesnu globalnu pandemiju pa da unucima mogu prepričavati kako je brod zapeo u rovu na Bliskom Istoku pa smo gladovali toalet papira i morali lišćem od duhana brisat dupe?!

Svaki građanin koji je pronašao način i sredstva da otputuje u Srbiju po cjepivo za mene je mali heroj i borac za bolje sutra. Što se tiče Vučića i njegovog medijskog spina, niti nam je morao donirati šteku vakcina po cijeni ćevapa, niti je morao davati intervju Senadu u kući iluzija, niti nas je morao zvati da s nama podijeli cjepivo što mu je istekao rok. Trebao nam je na vrijeme prodati, po nabavnoj cijeni, smanjio bi sramotu bratu Tegeltiji, a izbio bi vječnom Genjcu povijesni argument da je Bakir Izetbegović nabavio donacije 80 tisuća doza cjepiva, što je daleko više od svega što nam je Vučić donirao. Mislim, realno, kad u nas klinci prose pola marke na ulici, zovnu im policiju, a kad Bakir prosi vakcine, turiš ga na čelo države dva puta. 

Lako se nama...

Nismo mi sad posebno gluplji i jadniji od ostalih, trebamo tu biti iskreni.

Kada se početkom siječnja cijepio aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović, sjećam se da je još slovio za ljutog branitelja hrvatskih interesa u zemlji i tuzemstvu. No malo je tko očekivao da će Milanović razviti ozbiljne političke aneurizme kao posljedicu cijepljenja. Trenutno laje po društvenim mrežama kao nomadne Trump, a ovi što mu odgovaraju jezicima hrvatskih nacionalnih manjina jednako su jadni, ako ni zbog čega drugog, onda što se na tu razinu spuštaju.

U Srbiji je takva retorika već godinama uobičajena, u njih je Đilas pejorativ, a njihova palma ne rađa hurme već proba kulenovu seku s Đanijem i Cecom, dok čeka Gejca. Na žalost, kad ta retorika kao u Hrvatskoj jednom krene, ne prođe dugo dok krenu šokantni snimci odrubljivanja glava na dvanaest kanala s državnom frekvencijom. Što se tiče ovih nam trećih susjeda, u njih je wetowika pwiwično newazumljiwa jew im swi dwžawni pvvaci imaju gowownu manu.

Ne trebamo se zanositi, mi nismo posebno jadan slučaj pod Suncem, i mene je s vremenom sve manje stid nas. Ali ipak sve češće poželim da sam se ipak nekako cijepio pa da mogu s bihaćkim migrantima put Zapada.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close