Samo smireno

Odgovorna funkcija

Pojam odgovorne funkcije pojavi se u epitafu svakom političaru, no za života teško da se ovdašnji političar ikad uhvati u koštac sa odgovornošću. Čak što više, vrlo je uspješno izbjegava.
Kolumna / Kolumne | 08. 04. 2021. u 09:35 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad kod nas umre kakav političar, a i to se, nećete vjerovati, ponekad dogodi, obično u onim suhoparnim biografijama stoji otprilike i ono -  "u svojoj uspješnoj i dugogodišnjoj karijeri obnašao je mnoge odgovorne funkcije".

Kao što je prirodni zakon, kojeg smo svi učili u školi - "kruženje vode u prirodi", tako je i kod nas gotovo pa najčvršći zakon "kruženje političara po odgovornim funkcijama", tako da biografija manje ili više svakog od njih ovdje nakupi štošta u tih 40 godina staža bez ijednog pravog radnog dana u realnom sektoru, otkud i dolazi njihova otuđenost od realnosti.

Pretpostavljam da se svakom onome tko ovdje živi od politike može nacrtati krivulja u kojoj nakon završene škole kreće neka vrsta uspona osobe koja se od malih nogu umetiljala u podmladak, iliti mladež stranke, gdje se prvo bezuvjetno prihvati nekakav stranački zadatak klimača glavom ili podizača ruke, a zatim na to kalemi niz sličnih zadataka u kojima je bitno pronaći prave oslonce, ljude koji će ti valjati u budućnosti, te pritom osmotriti situaciju u igri "tko je tko u stranci i politici uopće".

Da ne davim dalje, neki se zadovolje time da čitav život ostanu na ušuškanoj pijunskoj poziciji, no iole ambiciozniji kreću dalje. I jednom kad izađu na čistinu, nema više nazad. Kod nas političari kad jednom prođu prvi level, baš kao igrači na Milijunašu, gotovo je nemoguće da ih se vrati natrag na bazne postavke. Politika je ovdje nepovratni ventil, k'o u kanalizaciji, kad go**o jednom prođe niz šolju, bez velikog kvara u sustavu, nema ga natrag! Ide dalje, među druga go**a, pritom mijenjajući oblik, boju i karakter.

I tu onda, kad se sklizne u novo okruženje prepuno mogućnosti, tu kreće branje novca i utjecaja. I to je početak pravog "kruženja političara u prirodi", gdje će on se u narednim godinama samo namijenjati fotelja i funkcija – od parlamenata, preko ministarstava, pa onda nadzornih odbora, resornih grupa, zajedničkih komisija i kako se sve ne zovu ti usisavači budžetskog novca kojima, uz čast izuzecima, parazitiraju mnogi politički krpelji, uvlakači, ulizice i rektalni alpinisti, spremni u svakom trenutku na sve, osim na jedno – odgovorno obnašati funkciju!

Tu negdje će mu stradati i zadnji ostaci morala, poštenja i osjećaja za pravo, pravdu, a pogotovo za onu kosmičku.

A najuporniji, najsnalažljiviji, možda i najbeskompromisniji među njima na kraju će izbiti na najviše funkcije, preskačući levele, laktajući se i okupljajući sebi vjerne podmetače, i skupiti na kraju pravi politički grand slam –obnašati funkcije na sva četiri levela, uključujući i sam vrh države!

Uvijek me prožme nekakav čudan osjećaj kad pročitam, u onim trenucima kad se i to dogodi pa ode nekakav političar, suhoparno, ali čvrsto napisano, kao da je uklesano u liticu – „u svojoj uspješnoj i dugogodišnjoj karijeri obnašao je mnoge odgovorne funkcije“. Dobavi me sarkazam, jer nemam sumnje kako je karijera za njega bila duga i uspješna, jer političar je kao čičak, svašta ne sebe navuče u četrdesetak godina, ali ono „odgovorna funkcija“ me zbiljski svrbi.

Pojam "odgovorna funkcija" kod nas je floskula teške kategorije, jer kad ste zadnji put imali tu čast da neki političar preuzme odgovornost za svoje postupke? Evo, imali ste priliku u koroni, koja još uvijek traje, u čitavom ovom cirkusu u koji se pretvorila provedba mjera protiv pandemije kod nas, vidjeti kako političari "delaju" i kako preuzimaju odgovornost. Čak i kad su njihove greške krupne, toliko velike da se, kao Kineski zid, valjda, vide i s Mjeseca, oni će hladno izaći pred kamere i reći, bez imalo ustezanja, kako odgovornost nije njihova, nego nečija druga. Oni će spinovati, gledati kalendar i tražiti ima li kakav datum iz rata uz pomoć kojeg će skrenuti pažnju javnosti, pronaći starog neprijatelja da priopćenjem o nekoj sasvim lijevoj stvari spasi stvar i izvadi iz govana.

Kad ste zadnji put imali priliku doživjeti da neki političar kaže – "Jesam, jebiga, kriv sam!"???

Kad ste zadnji put čuli nekoga od njih da kaže – "Nismo uspjeli jer nisam učinio ništa što je u mojoj domeni"?

Prije će se ovdje političar posuti kantom ledene vode u nekakvom stupidnom belosvetskom izazovu, nego što će se ikad posuti pepelom po glavi. A čak i kad ga javnost uspije nekako satjerati u kut, on će okupiti oko sebe kamarilu pouzdanih novinara i medija, i najskuplje odvjetnike, ne bi li dokazao nevinost. Pa onda ide okolo i glumi pravednika, govori kako su mu namontirali, kako mu sapunjaju dasku, kako je žrtva linča i slično.

Jer, zapamtite, političar ovdje nikada ne može pogriješiti, ne odgovara ni za što, ali uredno je plaćen za sve. Ne nužno samo svojom plaćom, nego svime onime što iz čiste odgovornosti, jer ipak obnaša odgovorne funkcije, kao već spomenuti čičak, nakupi tokom silnih mandata, uzimajući paušale, procente i „stimulacije“. I još mnogo drugih naknada.

Odgovorna funkcija, my ass!

Naredni put kad umre neki političar, a nećete vjerovati – i to se ponekad zna dogoditi, valjalo bi mu staviti u epitaf – "obnašao je dugogodišnje neodgovorne funkcije".

Jer, s obzirom da nitko od njih nikad ne preuzima odgovornost, niti mu pada na pamet da je ikada preuzme, to bi bila najbolja definicija jedne političke karijere u ovoj zemlji, jedne biografije u kojoj je javni radnik, plaćen javnim novcem i izabran glasom javnosti, činio sve ne bi li izbjegao bilo kakvo pravdanje istoj toj javnosti, a pogotovo odgovornost za svoje ponašanje i odluke koje je donio.

Pravi problem ove zemlje i jest taj što im svima, jebote, to na kraju i uspije!

A kad sudac odsvira kraj, možete mu ionako samo čestitati, ako ne već staviti soli na rep.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close