Tražili ste, evo vam ga!

Nema cijepljenja, ali evo vam odcjepljenje!

Čekajući sadaku dočekali smo crveni karton. Samo da bi se još jednom pokazalo da se crveni lakše daje levatima nego afirmiranoj zvijezdi.
Kolumna / Kolumne | 11. 03. 2021. u 09:55 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moj osobni stav o cjepljenju protiv Covida ovaj put je, baš kao i vaš, potpuno nebitan i ostavit ću ga po strani. Na kraju krajeva, još uvijek sam relativno mlad i zdrav, pa mi se može razmišljati o tome. Nisam stavljen u stanje očaja, straha i iščekivanja.

No, neugodno mi je još jednom svjedočiti nesposobnosti onih koji vode ove zemlju (ne zanimaju me instalirani uhljebi po njezinim institucijama , koji plešu kako im se svira, koliko lideri koji se sve pitaju i koji amenuju uhljebe), a gora od toga je samo njihova apsolutna nebriga za ljude u čije ime se i bave politikom.

Potpuni apsurd je da će se u svojim političkim agendama pozivati na građane države, dajući toj masi željeni oblik i stav, poizivat će na ugroženost tih istih građana od svega, svačega i svakoga, a onda neće prstom mrdnuti kada treba na konkretnom primjeru pokazati koliko im je zbilja stalo..

Priča o zastavi, ponosu, obrani, hrabrim braniteljima, nezavisnosti, važnosti, pravednosti i veličini u tisućljetnoj povijesti tada postane prdimahovina, jer oni kojima su o prigodnim svečanostima puna usta svega toga, prvom prilikom ovu zemlju u očima promatrača čine nebitnom nakupinom anarhije i sirotinje, kako to plastično jednom pokazaše Nadrealisti u skeču o jadu i bijedi srednjovjekovlja u Bosni.

Tada smo se smijali, imitirajući skeč u kojem se kao najvećom pošasti srednjovjekovne Bosne prokazivala nacionalna netrpeljivost, naočigled siromaštva, bluda, narkomanije i alkoholizma. Izgledalo je apstraktno, a evo nam sad te apstrakcije u kući i pred kućom!

Eto, što reći nego ono izlizano - Nadrealisti opet pogodili! Smiješnu državu vode smiješni političari u preozbiljnim odijelima i preskupim automobilima, oko njih cvjeta beznađe, anarhija, narkomanija, alkoholizam, blud i kocka, ali najveći je problem – nacionalna netrpeljivost.

To što smo na začelju procesa nabavka cjepiva govori nam još jednom kakav je karakter vlasti u ovom tragikomičnom trokutu na jugu Europe – jedini plan je,bezobzirno i odavno bez rukavica, namaknuti pare za sebe i svoje, što se svega ostalog tiča čeka se sadaka, a ako sadaka ne dođe, onda ide kuknjava u kojoj se optužuje svakoga živog osim sebe.

Iako bi i dijete u laži odavno bilo uhvaćeno i sankcionirano, ovima još to prolazi, što jasno govori o mentalnom sklopu „nacije“, koja puši bolje nego peštanske kraljice noći.

U tom stanju mentalnog sklopa političari lokalnog težeg kalibra ovdje čim dođu u zonu da ispadnu smiješni čak i onom svom najzadriglijem simpatizeru, onda  brže – bolje izvade neki od džokera iz rata i poraća, da malo homogeniziraju redove i baci prašinu u oči. A raja obožava prašinu u oči, nemam drugog objašnjenja za ovu pojavu u kojoj sve prolazi, samo nek' je naš!

Tako i ovih dana, nema cijepljenja, ali zato ima odcjepljenja. I dok po pitanju cjepiva imamo vrlomalo javnih istupa (točno toliko malo da ostaneš zbunjen, jer nit' znaš tko je nadležan, nit' tko bira nedležnog, samo ti žele reći da su krivi neki drugi), na vijest o odcjepljenju skaču apsolutno svi. I predsjednici i zamjenici, i kantonalni odbori i poslanici...

A kako i ne bi kad te floskule znaju napamet, svake godine po stotinu puta ih izgovaraju, tako da ih možeš probuditi u četiri ujutro, prvo će ti to reći. Cijepljenje? Mah! Odcjepljenje? E, to ću ti odmah sad reći!

"Ovi bi kao da s' ocepe, a ovi im k'o ne daju". Grakću li ga grakću, prijete i zazivaju, galamit će točno toliko dok se malo ne ušuška činjenica da smo opet zadnji. Kužni garibi koje je i pandemija zaobišla točno toliko da našim političarima dadne neku šansu da konačno zablistaju – i oni su opet uprskali!

Zapravo, nisu oni krivi, zajeb'o i sudija.....ovaj, ne sudija, nego COVAX.

Ali to je isto.

Svaki sudac lakše neartikuliranom levatu dadne crveni, nego nekoj afirmiranoj zvijezdi.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close